Наредне седмице о буџету: "Новца има довољно"

Колегијум Скупштине града Бањалука заказао је за 30. децембар сједницу на којој ће се расправљати о Приједлогу буџета града за 2022. годину, као и о приједлогу извршења тог буџета. 

Република Српска 20.12.2021 | 20:05
Наредне седмице о буџету: "Новца има довољно"

Предложени буџет града Бањалука за 2022. годину износи око 169 милиона КМ. Градоначелник Драшко Станивуковић поручује да новца на рачуну града има довољно, да су приходи већи, те да ће сви пројекти бити реализовани у складу са дефинисаним плановима.

„Принципијелно остајемо при нашим политикама. То су јавни превоз и вртићи. У наредној години издвајамо 2,5 милиона марака за потпуно бесплатан јавни превоз за све пензионере који имају пензије до 250 КМ и 30% јефтинији превоз за све пензионере са пензијом изнад 250 КМ. И суфинансирање вртића на начин да дјеца која не могу да упишу јавни вртић да упишу приватни и суфинансирамо вртић по дјетет. И за то издвајамо око 1,2 милиона марака.“, истиче Станивуковић.

У Приједлогу буџета наћи ће се и пројекат за централно спомен-обиљежје борцима Републике Српске. Станивуковић каже да ће већ данас бити расписан конкурс за идејно рјешење, како би радови на изградњи овог спомен-обиљежја могли почети до љета наредне године. Ту су, додаје и обећана средства за санацију и изградњу градских и приградских улица. 

„Овдје су збирни сви захјтеви, и власти и опозиције, скупштинске већине и скупштинске мањине за све важне инфраструктурне пројекте и путеве. У нашим буџетима налазе се 4 моста, наставак градње моста у Доцу, средства за мост у Чесми, да обновимо мост у Трапистима и да направимо мост у Калуђерицама.“, поручио је градоначелник Бањалуке и додао да очекује од скупштинске већине да подржи предложени буџет.

Потпредсједник Скупштине града Саша Чудић рекао је да актуелна скупштинска већина још увијек није разговарала о предложеном буџету и дневном реду, те поручио да ће прве разговоре обавити већ сутра.

„Сви одборници имају свој задатак да озбиљно приступе томе као и свим другим питањима и очекујем да ћемо ићи у једном разумном и потпуно разумљивом тону према буџету и свему ономе што је у интересу за грађане града Бањалуке.“, рекао је Чудић.

У приједлогу буџета 25 милиона марака односи се пројекте. У то нису урачунати пројекти водоснабдијевања и канализације, што ће са свим инвестицијама износити око 40 милиона КМ, казали су из Градске управе. На сједници ће се, између осталог, расправљати и о закупу земљишта, као и редовним тачкама везаних за комуналне и урбанистичке дјелатности.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Брада

20.12.2021 19:47

Мајка проглашена за технолошки вишак у процесу приватизације, прије 18година. Истјерана на улицу као и маса других радника из микроелектронике. Директор био Мазалица. Мислим да је то ћаћа од овог ћелавог билмеза. Не користи јавни превоз. Унука нема нажалост још, тако да ни субвенције вртићима њој не значе ништа. Још јадна чека године за старосну пензију. Отац пензионер, али вози и даље ауто. Ни он не користи јавни превоз. Ја сам вани, радим на уговор,углавном све што зарадим донесем у Републику Српску. Два пута писао емаил градоначелнику, никад нисам добио одговор. Мостови нека се граде, али ја и моја породица од тога немамо ништа. Објасни ми Станивуковићу, из ког разлога ми да гласамо за тебе? Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Брада

20.12.2021 21:20

Извини молим те која још влада које Дрзаве, Града, општине може да удовољи сваком свом градјанин. Увијек је било и бице незадовољних. Него Драшко ти реце пара има у буџету што онда не покоси и не почисти град редовно никад запуштени није био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брада

21.12.2021 09:50

Схватам ја да је немогуће свима удовољити. Схвати ти да моји родитељи зивте од једне просјечне пензије, дакле и они спадају у угрожену категорију, а ове субвенције града им не значе ништа. Како рекох мајка не користи јавни превоз, поготово у доба короне. Аутобуси су прљави, ријетко се дезинфукују, нису климатизовани, и знају набити путника више него што је предвидјено. Вртићи ок, за дјецу треба све, али гдје су пројекти који ће да запосле незапослене људе са бироа, пројекти који ће да допру до сваке куће? Овај Станивуковицев програм субвенционисања бесплатног превоза за пензионере је осмишљен тако да обухвати баш најугроженије категорије, а које се заправо и ријетко гдје и возе аутобусом. Новци из градске касе ће отићи у џепове аутопревозника, а пензионери јадни неће од тога имати неке користи. Да је град прљав јесте, и да су зелене површине запуштене, јесу. Комунална полиција ништа не ради, возила се паркирају по тротоарима и уништавају травнате површине. На позиве се не јављају, а на пријаве путем емаила никад не одговарају јер им је то шпанско село. У сустини, Станивуковиц није оправдао моје повјерење и глас који смо му дали, и нек рачуна на 4 гласа мање на следећим изборима.

Name

МЕНАГЕР

20.12.2021 22:20

Петровиц у Бијељини колико толико ради оно сто је народ мислио да це се радити гласајуци за промјене У БЛ ниста а има пацијената пуно висе него у Бијељини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

21.12.2021 08:14

Народ је висе оцекивао,све је ово премлако у граду са највисе лопова.

ОДГОВОРИТЕ