Naredne sedmice o budžetu: "Novca ima dovoljno"

Kolegijum Skupštine grada Banjaluka zakazao je za 30. decembar sjednicu na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu budžeta grada za 2022. godinu, kao i o prijedlogu izvršenja tog budžeta. 

Republika Srpska 20.12.2021 | 20:05
Naredne sedmice o budžetu: "Novca ima dovoljno"

Predloženi budžet grada Banjaluka za 2022. godinu iznosi oko 169 miliona KM. Gradonačelnik Draško Stanivuković poručuje da novca na računu grada ima dovoljno, da su prihodi veći, te da će svi projekti biti realizovani u skladu sa definisanim planovima.

„Principijelno ostajemo pri našim politikama. To su javni prevoz i vrtići. U narednoj godini izdvajamo 2,5 miliona maraka za potpuno besplatan javni prevoz za sve penzionere koji imaju penzije do 250 KM i 30% jeftiniji prevoz za sve penzionere sa penzijom iznad 250 KM. I sufinansiranje vrtića na način da djeca koja ne mogu da upišu javni vrtić da upišu privatni i sufinansiramo vrtić po djetet. I za to izdvajamo oko 1,2 miliona maraka.“, ističe Stanivuković.

U Prijedlogu budžeta naći će se i projekat za centralno spomen-obilježje borcima Republike Srpske. Stanivuković kaže da će već danas biti raspisan konkurs za idejno rješenje, kako bi radovi na izgradnji ovog spomen-obilježja mogli početi do ljeta naredne godine. Tu su, dodaje i obećana sredstva za sanaciju i izgradnju gradskih i prigradskih ulica. 

„Ovdje su zbirni svi zahjtevi, i vlasti i opozicije, skupštinske većine i skupštinske manjine za sve važne infrastrukturne projekte i puteve. U našim budžetima nalaze se 4 mosta, nastavak gradnje mosta u Docu, sredstva za most u Česmi, da obnovimo most u Trapistima i da napravimo most u Kaluđericama.“, poručio je gradonačelnik Banjaluke i dodao da očekuje od skupštinske većine da podrži predloženi budžet.

Potpredsjednik Skupštine grada Saša Čudić rekao je da aktuelna skupštinska većina još uvijek nije razgovarala o predloženom budžetu i dnevnom redu, te poručio da će prve razgovore obaviti već sutra.

„Svi odbornici imaju svoj zadatak da ozbiljno pristupe tome kao i svim drugim pitanjima i očekujem da ćemo ići u jednom razumnom i potpuno razumljivom tonu prema budžetu i svemu onome što je u interesu za građane grada Banjaluke.“, rekao je Čudić.

U prijedlogu budžeta 25 miliona maraka odnosi se projekte. U to nisu uračunati projekti vodosnabdijevanja i kanalizacije, što će sa svim investicijama iznositi oko 40 miliona KM, kazali su iz Gradske uprave. Na sjednici će se, između ostalog, raspravljati i o zakupu zemljišta, kao i redovnim tačkama vezanih za komunalne i urbanističke djelatnosti.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Brada

20.12.2021 19:47

Majka proglašena za tehnološki višak u procesu privatizacije, prije 18godina. Istjerana na ulicu kao i masa drugih radnika iz mikroelektronike. Direktor bio Mazalica. Mislim da je to ćaća od ovog ćelavog bilmeza. Ne koristi javni prevoz. Unuka nema nažalost još, tako da ni subvencije vrtićima njoj ne znače ništa. Još jadna čeka godine za starosnu penziju. Otac penzioner, ali vozi i dalje auto. Ni on ne koristi javni prevoz. Ja sam vani, radim na ugovor,uglavnom sve što zaradim donesem u Republiku Srpsku. Dva puta pisao email gradonačelniku, nikad nisam dobio odgovor. Mostovi neka se grade, ali ja i moja porodica od toga nemamo ništa. Objasni mi Stanivukoviću, iz kog razloga mi da glasamo za tebe? Hvala

ODGOVORITE
Name

Re Brada

20.12.2021 21:20

Izvini molim te koja još vlada koje Drzave, Grada, opštine može da udovolji svakom svom gradjanin. Uvijek je bilo i bice nezadovoljnih. Nego Draško ti rece para ima u budžetu što onda ne pokosi i ne počisti grad redovno nikad zapušteni nije bio.

ODGOVORITE
Name

Brada

21.12.2021 09:50

Shvatam ja da je nemoguće svima udovoljiti. Shvati ti da moji roditelji zivte od jedne prosječne penzije, dakle i oni spadaju u ugroženu kategoriju, a ove subvencije grada im ne znače ništa. Kako rekoh majka ne koristi javni prevoz, pogotovo u doba korone. Autobusi su prljavi, rijetko se dezinfukuju, nisu klimatizovani, i znaju nabiti putnika više nego što je predvidjeno. Vrtići ok, za djecu treba sve, ali gdje su projekti koji će da zaposle nezaposlene ljude sa biroa, projekti koji će da dopru do svake kuće? Ovaj Stanivukovicev program subvencionisanja besplatnog prevoza za penzionere je osmišljen tako da obuhvati baš najugroženije kategorije, a koje se zapravo i rijetko gdje i voze autobusom. Novci iz gradske kase će otići u džepove autoprevoznika, a penzioneri jadni neće od toga imati neke koristi. Da je grad prljav jeste, i da su zelene površine zapuštene, jesu. Komunalna policija ništa ne radi, vozila se parkiraju po trotoarima i uništavaju travnate površine. Na pozive se ne javljaju, a na prijave putem emaila nikad ne odgovaraju jer im je to špansko selo. U sustini, Stanivukovic nije opravdao moje povjerenje i glas koji smo mu dali, i nek računa na 4 glasa manje na sledećim izborima.

Name

MENAGER

20.12.2021 22:20

Petrovic u Bijeljini koliko toliko radi ono sto je narod mislio da ce se raditi glasajuci za promjene U BL nista a ima pacijenata puno vise nego u Bijeljini

ODGOVORITE
Name

Istina

21.12.2021 08:14

Narod je vise ocekivao,sve je ovo premlako u gradu sa najvise lopova.

ODGOVORITE