Хитно отклонити све аномалије политичког система

- Осуђујемо унитаристичке и сепаратистичке политике које разграђују наставак политичког дијалога. Сукоб ова два концепта који данас доживљава кулминацију једнако разграђује државу БиХ и продубљује подјеле. Реторика пријетње, страха и сукоба коју користе је апсолутно неприхватљива и овим путем је оштро осуђујемо, каже се у једном од четири закључка ХДЗ-а.

Босна и Херцеговина 20.12.2021 | 13:25
Хитно отклонити све аномалије политичког система

- Кључно политичко питање реформе изборног законодавства и рјешавање највеће постдаyтонске политичке кризе била је у фокусу данашње сједнице. У околностима када су изријеком све бошњачке странке напустиле преговоре око реформског процеса на данашњој сједници разговарало се о наставку даљњих корака, наведено је у саопћењу.


На данашњој сједници, одржаној у Мостару, Предсједништво ХДЗ-а БиХ усвојило је сљедеће закључке.

1. Позивамо све политичке странке у БиХ да преузму политичку одговорност у ситуацији када својим потезима доводе будућност државе Босне и Херцеговине у питање. Хитни наставак преговора везано за измјене Изборног закона је потребна претпоставка стабилизације и наставка евроатланстког пута БиХ.

2. Захваљујемо међународним партнерима САД/ЕУ на уложеним напорима у преговарачком процесу те их потичемо да својим проактивнијим приступом онемогуће даљње блокаде од стране бошњачких странака у Федерацији. Сматрамо како изношење максималистичких захтјева и тежње за радикалним промјенама Устава које су у супротности с Општим оквирним споразумом за мир у Босни и Херцеговини и Анексом ИВ. истога, омогућавају даљњу политичку дестабилизацију.

3. Осуђујемо унитаристичке и сепаратистичке политике које разграђују наставак политичког дијалога. Сукоб ова два концепта који данас доживљава кулминацију једнако разграђује државу БиХ и продубљује подјеле. Реторика пријетње, страха и сукоба коју користе је апсолутно неприхватљива и овим путем је оштро осуђујемо.

4. Конститутивност трију народа и њихово легитимно представљање је темељ Дејтонског-паришког мировног споразума. Било какви покушаји дерогирања конститутивности коју је управо Уставни суд БиХ означио као наткровљујућим начелом, као и насртаји на легитимно политичко представљање, значе рушење уставног поретка БиХ и Дејтонског споразума. Све аномалије политичког система које се рефлектирају кроз дискриминацију и политичку мајоризацију морају бити отклоњене и усклађене кроз реформу изборног законодавства.

(БН/Вијести.ба)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Драшко

20.12.2021 13:01

Чланови СНСД на челу са главоњом нека добро прочитају закључке. Унитаристичка политика је политика Бошњака, а сепаратистичка је политика Срба, а невинашца или невине овчице су Хрвати или мудри Латини. То је хвала Додику који се брине за равноправност Хрвата. Боље је да смо са Бошњацима направили дил, јер и у Србији живе Бошњаци. Овако смо остали кратких рукава. Добитници овог ср...а у БиХ с једино Хрвати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

20.12.2021 13:30

Ово је потпуно и реално коментарисање .

Name

Борац

20.12.2021 14:46

Зар овај није у затвору?

Name

Сербо64

22.12.2021 08:06

Република СРПСКА је већ самостална...само то још нисмо схватили. Формално признање је ту...на столу, а суштински се процес заокружује и малтене је зазавршен.

Name

Драган

20.12.2021 13:06

Нека Додик добро прочита ова 4 закључка. Сва четири су против Срба и Бошњака. У Босни онда нису сви глупи. Бошњаци и Срби су глупани који руше БиХ а Хрвати њих шачица спашава БиХ. И чуј евроатлантски пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јанко

20.12.2021 13:15

Овај це мајмун отклонити све аномалије додје на суд и краде и крсти се ,а ови га ослободе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аврам Тоницки

20.12.2021 13:19

А теби се као зури хохстаплеру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

20.12.2021 13:29

Хитно уклонити Бакир, Човића и Милорада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тз

20.12.2021 13:33

Први пут после рата виде да губе изборе па сикте ко змија у працијепу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

20.12.2021 13:51

Ма увести нам Апартхејд и да вас 100-150 хиљада који гласају за ХДЗ,владају са свима у Босни и Хецеговини,зашто вас 100 хиљада не би владало са цца 3.2 милиона људи. БАГРО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мт

20.12.2021 13:55

Сва тројица сте отрови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

20.12.2021 14:17

Соко Мостар?! Ко опљацка ?! Зна ли се?! Новопецени богатаси партијаск изнад закона!!??? Па докле висе!! Мјесто у затворе и врацање имовине покрадене они као јос врсљају полигицки лоповски!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главна

20.12.2021 14:20

Аномалија је!! Корумпирсни политицари лазни националисти који су се обогатили од политике лоповски лицемјерно а изнад закона ! Докле ????? Партијаси корумпираниии!!!! Има ли правне дрзаве на видику???

ОДГОВОРИТЕ