Hitno otkloniti sve anomalije političkog sistema

- Osuđujemo unitarističke i separatističke politike koje razgrađuju nastavak političkog dijaloga. Sukob ova dva koncepta koji danas doživljava kulminaciju jednako razgrađuje državu BiH i produbljuje podjele. Retorika prijetnje, straha i sukoba koju koriste je apsolutno neprihvatljiva i ovim putem je oštro osuđujemo, kaže se u jednom od četiri zaključka HDZ-a.

Bosna i Hercegovina 20.12.2021 | 13:25
Hitno otkloniti sve anomalije političkog sistema

- Ključno političko pitanje reforme izbornog zakonodavstva i rješavanje najveće postdaytonske političke krize bila je u fokusu današnje sjednice. U okolnostima kada su izrijekom sve bošnjačke stranke napustile pregovore oko reformskog procesa na današnjoj sjednici razgovaralo se o nastavku daljnjih koraka, navedeno je u saopćenju.


Na današnjoj sjednici, održanoj u Mostaru, Predsjedništvo HDZ-a BiH usvojilo je sljedeće zaključke.

1. Pozivamo sve političke stranke u BiH da preuzmu političku odgovornost u situaciji kada svojim potezima dovode budućnost države Bosne i Hercegovine u pitanje. Hitni nastavak pregovora vezano za izmjene Izbornog zakona je potrebna pretpostavka stabilizacije i nastavka evroatlanstkog puta BiH.

2. Zahvaljujemo međunarodnim partnerima SAD/EU na uloženim naporima u pregovaračkom procesu te ih potičemo da svojim proaktivnijim pristupom onemoguće daljnje blokade od strane bošnjačkih stranaka u Federaciji. Smatramo kako iznošenje maksimalističkih zahtjeva i težnje za radikalnim promjenama Ustava koje su u suprotnosti s Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i Aneksom IV. istoga, omogućavaju daljnju političku destabilizaciju.

3. Osuđujemo unitarističke i separatističke politike koje razgrađuju nastavak političkog dijaloga. Sukob ova dva koncepta koji danas doživljava kulminaciju jednako razgrađuje državu BiH i produbljuje podjele. Retorika prijetnje, straha i sukoba koju koriste je apsolutno neprihvatljiva i ovim putem je oštro osuđujemo.

4. Konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje je temelj Dejtonskog-pariškog mirovnog sporazuma. Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao natkrovljujućim načelom, kao i nasrtaji na legitimno političko predstavljanje, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Dejtonskog sporazuma. Sve anomalije političkog sistema koje se reflektiraju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva.

(BN/Vijesti.ba)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Draško

20.12.2021 13:01

Članovi SNSD na čelu sa glavonjom neka dobro pročitaju zaključke. Unitaristička politika je politika Bošnjaka, a separatistička je politika Srba, a nevinašca ili nevine ovčice su Hrvati ili mudri Latini. To je hvala Dodiku koji se brine za ravnopravnost Hrvata. Bolje je da smo sa Bošnjacima napravili dil, jer i u Srbiji žive Bošnjaci. Ovako smo ostali kratkih rukava. Dobitnici ovog sr...a u BiH s jedino Hrvati.

ODGOVORITE
Name

Kris

20.12.2021 13:30

Ovo je potpuno i realno komentarisanje .

Name

Borac

20.12.2021 14:46

Zar ovaj nije u zatvoru?

Name

Serbo64

22.12.2021 08:06

Република СРПСКА је већ самостална...само то још нисмо схватили. Формално признање је ту...на столу, а суштински се процес заокружује и малтене је зазавршен.

Name

Dragan

20.12.2021 13:06

Neka Dodik dobro pročita ova 4 zaključka. Sva četiri su protiv Srba i Bošnjaka. U Bosni onda nisu svi glupi. Bošnjaci i Srbi su glupani koji ruše BiH a Hrvati njih šačica spašava BiH. I čuj evroatlantski put.

ODGOVORITE
Name

janko

20.12.2021 13:15

Ovaj ce majmun otkloniti sve anomalije dodje na sud i krade i krsti se ,a ovi ga oslobode.

ODGOVORITE
Name

Avram Tonicki

20.12.2021 13:19

A tebi se kao zuri hohstapleru!

ODGOVORITE
Name

Ilija

20.12.2021 13:29

Hitno ukloniti Bakir, Čovića i Milorada.

ODGOVORITE
Name

tz

20.12.2021 13:33

Prvi put posle rata vide da gube izbore pa sikte ko zmija u pracijepu.

ODGOVORITE
Name

Ipe

20.12.2021 13:51

Ma uvesti nam Aparthejd i da vas 100-150 hiljada koji glasaju za HDZ,vladaju sa svima u Bosni i Hecegovini,zašto vas 100 hiljada ne bi vladalo sa cca 3.2 miliona ljudi. BAGRO

ODGOVORITE
Name

Mt

20.12.2021 13:55

Sva trojica ste otrovi

ODGOVORITE
Name

Pa

20.12.2021 14:17

Soko Mostar?! Ko opljacka ?! Zna li se?! Novopeceni bogatasi partijask iznad zakona!!??? Pa dokle vise!! Mjesto u zatvore i vracanje imovine pokradene oni kao jos vrsljaju poligicki lopovski!!!

ODGOVORITE
Name

Glavna

20.12.2021 14:20

Anomalija je!! Korumpirsni politicari lazni nacionalisti koji su se obogatili od politike lopovski licemjerno a iznad zakona ! Dokle ????? Partijasi korumpiraniii!!!! Ima li pravne drzave na vidiku???

ODGOVORITE