Дјечији додатак уведен на прво, али не и на пето дијете

Први пут у Републици Српској уводи се право на дјечији додатак за прво рођено дијете у износу од 97 КМ. то право остварује се по закону и за друго, треће и четвто дијете.

Свијет 18.12.2021 | 21:12
Дјечији додатак уведен на прво, али не и на пето дијете

То је предвиђено новим измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити које је Парламент Српске већ усвојио. Измјене би требало да ступе на снагу 1.јануара наредне године, а право на увећана примања корисници ће остваривати већ од фебруара. 

Новим измјенама закона увећавају се накнаде и за друго, треће и четврто дијете, затим за осјетљиве категорије, помоћ за опрему новорођенчету и примања родитељу његоватељу. Из Фонда за дјечију заштиту кажу да је најзначајнија промјена увођење права на дјечији додатак за прво дијете, што до сада није постојало.

„Поред тога увећавамо дјечији додатак на  2, 3 и 4 дијете, за 2 и 4 дијете дјечији додатак се увећава сто посто, било је 48,60 КМ сад ће бити 97,20 КМ, тако исто и за треће дијете у износу који је некад био 100 КМ сад ће бити 140 КМ, а за дјецу која су вулнерабилне категорије са 110 -115 скочиће на 170 КМ што је значајно повећање“, каже Недељко Јовић, директор Фонда за дјечију заштиту.

Из Удружења са четворо и више дјеце кажу да поздрављају измјене али да имају и одређене примједбе.

„Зашто није обухваћено и 5 и 6 7 и свако наредно дијете из простог разлога што није ријеч о великим новчаним средствима и овај пута позивам Министарство здравља и Фонд за заштиту дјеце да пронађу начина и уврсте ту дјецу да не вршимо дискриминацију дјеце из разлога што је ријеч о малим средствима то су средства на нивоу РС на годишњем нивоу која се крећу од 100 до пар стотина хиљада КМ која се могу уштедити на било којој ставци у буџету РС“, сматра Миладин Готовац, предсједник Удружења 4+.

Да би свако дијете имало накнаду, представници вишечланих породица предлажу Закон о мајци који би ријешио све проблеме са којима се суочавају, те спријечио одлазак комплетних породица из Републике Српске.

 „То је пронаталитетна политика јер до сад се подразумијевало да имате ресурс воду ваздух тако се и подразумијевала мајка да ће она рађати дјецу али то не иде тако.  Ово вријеме каже да ви морате да заштитите ресурс који имате у друштву а то је становништво а мајка је та која рађа дијете не рађа га бандера, ако та мајка ујутру устане и размишља да ли ће имати за доручак ручак вечеру и да ли ће моћи дјетету да приушти елементарне ствари та породица се окреће и одлази са ових простора“, истиче Дејан Тодоровић,потпредсједник Удружења 4+.

Из Удружења 4+ кажу да би се Законом о мајци увео матерински додатак, на који би имала право свака мајка по основу сваког дјетета, без икакве дискриминације по основу броја дјеце или неког другог услова, без обзира да ли је запослена или не, које је поллитичке или друге припадности. Циљ је, између осталог, повећање наталитета и заустављање исељавања становништва.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

97 Марака

18.12.2021 20:50

Дај немој те зајебават, то дјеца тајкуна баце на један тикет у кладионици ! Некако могу да разумијем када неко прави спрдњу са народом, он је и заслужио, не могу да вјерујем да се ови спрдају са Новорођенчадима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто

18.12.2021 23:50

Четворо дјеце годинама у дому Рада В., пето у хранитељској породици, а два родитеља остварују право на дј.додатак годинама!!!!

Name

Романија

18.12.2021 21:05

Не може онај сто је финансијски добар, значи добре плате да има, да добија дјечији доплатак. Значи, не добија га тај никако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

18.12.2021 21:38

Дај инцијално за прво дијете 20.000 км,па онда за друго и не мораш,а неко да данас има петеро дјеце,ја лично и не познајем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

18.12.2021 21:53

Браво, браво и још једном браво. Још само притисните мало владу да буде на свако рођено дијете односно 5 И надаље исто минимум 100 КМ. Нису то велика средства јер колико има фамилија у РС са5 и више деце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

18.12.2021 22:21

Прво дијете вриједи висе од петог! А, и брзе одрасте! Гдје престаје логика, ту поциње Босна. Е, моји глупи Босанци хаххаха, како сте дебилни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

18.12.2021 23:00

Па ако се има за циљ повецавање наталитета,требало би за свако дијете после првог повецавати бар по 100 КМ.То би сигурно дало зељени резултат. Плус мајкама одмах после петог дијета пензија.То се лако мозе издвојити из будзета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омогуцити

19.12.2021 06:21

Сваком родјеном дјетету доплатак, без обзира које јепо реду .свако следеце родјено треба да добије двоструки износ. Мајци код наврсене 55године дати пензију то би било ефектно .све остало ниста.порофица је стуб друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

19.12.2021 14:08

СВАКА ЦАСТ НА ПРИЈЕДЛОГУ.

Name

???

19.12.2021 06:46

Мајке су зива бица, а не ресурс! Имам троје дјеце и сам их одгајам, не треба ми ниција помоц да их храним. Ови који хоце да зиве преко грбаце својих малисана нека тразе посао, а не да им дрзава плаца да би радјали дјецу! Засто бих ја плацао порез да би дрзава кроз њега издрзавала тудју дјецу? Имам своју, и радије бих паре које постено зарадим тросио на њих. Е какав смо народ постали, једноставно ме срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

19.12.2021 07:07

Сви ти предлагачи су обичне незналице и будалетине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЛАТНО ПОЉЕ

19.12.2021 10:47

ПРАВИ КОМЕНТАР.ИМА ИХ КОЈИ НЕЦЕ ДА РАДЕ,XИВЕ ОД ДХЕЦИЈЕГ ДИДАТКА И СОЦИЈАЛНЕ ПОМОЦИ,ПУСЕ ЦИГАРЕ ,ВОЗЕ АУТО И СЈЕДЕ ПО ЛОКАЛИМА.ТРЕБА ДРЗАВА ДА ОРГАНИЗУЈЕ ПРИВРЕДУ И ДА СТО ВИСЕ МАЈКИ ИМА САНСУ ДА РАДИ И ДА ЗАРАДИ СОЛИДНУ ПЛАТУ ДА МОЗЕ ИЗДРЗАВАТИ СВОЈУ ДЈЕЦУ.ПА НИСМО МИ НИ СВАЈЦАРСКА НИ ДАНСКА ДА СВЕ СВАЛИМО НА СОЦИЈАЛУ И БУДЗЕТСЈЕ КОРИСНИКЕ.АКИ СЕ УЗМЕ У ОБЗИР ДА ЗА СВЕ КОРИСНИКЕ БУДЗЕТСКИХ КОЕИСНИКА МОЕА ДА ЗАРАДИ ПРИВРЕДА И ПОЉОПРИВРЕДА,ПИТА ЛИ СЕ НЕКО ДОКЛЕ ЦЕ И ОНИ ИЗДРЗАТИ.ХОЦЕМО ЛИ ИЦИ НА ЗАДУЗЕЊА ДОК ОРИДАМО ЦИЈЕЛУ ДРЗАВУ.У ВРЕМЕНУ ИЗМЕДЈУ ПОСЉЕДЊА ДВА РАТА,МАЈКЕ СУ РАДИЛЕ У ОРЕДУЗЕЦИМА У 3 СМЈЕНЕ И ПОДИЗАЛЕ ДЈЕЦУ СА МУЗЕВИМА МЈЕЊАЈУЦИ СМЈЕНЕ И ТРЦЕЦИ КУЦИ,АНЕ СА ПРЕ ПОСКА У КОЗМЕТИЦКИ САЛОН ,А ПОСКЕ ПОСКА У КАФАНУ.ЦАСТ ПИСТЕНИМ РОДИТЕЉИМА КОЈИХ ЈЕ ПУНО И БРИНУ О СВОЈОЈ ДЈЕЦИ И НЕ ТРАЗЕ ДА ИМ СВЕ ДА ДРЗАВА.

Name

Фениx

19.12.2021 08:01

Повећати накнаде,дјечије додатке,пензије ,плате али да буџет некошта. И овако нам фали сваке година бар 1 милијарда за функционисање са бједним давањима. Подстицаји да иду на закконски ниво од 6% држава би аутоматски банкротирала.Од чега да дају? 70% непроизводних радника,само ПДВ акцизе,разни порези,то су приходи а на то све власт годишње украде 1 милијарду.Зато смо јадни и бједни.Ко то сконта пакује кофере и одлази.Али има их још 20-30% залудјених да могу вјечно живјети на рачун неподобних за ову власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преписивање

19.12.2021 08:17

Преписивање од Вучића. Једино што износе нису преписали. Чуди ме. Зора каже да је буџет стабилан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

19.12.2021 09:19

Цуј 5-6-7 дјеце па онда дај народе помагај. До цетири је довољно и дати далеко веци додатак за дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За "???"

19.12.2021 19:03

Овако себицну изјаву осудјујем максимално.е то је огледало како насег друства тако и појединаца. Дали знас колико дјеца сиром свијета добијају доплатке ,и то износ није занемарив.висецлане поридице су свагдје у свијету застицене и наградјене.цитам и коментар нека се мајка запосли па храну своју дјецу. Питам циме ?са 600 км плате?.срам вас било.моја породица никад није остварила право на доплатак али нукад не осудјујем оне којима је потребан. Ово сто изјављујете је цисти ПРИМИТИВИЗАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.12.2021 20:00

То ови фолиранти из власти зову пронаталитетна политика,мажу очи народу јер нема пара , покрали, па сад ко фол нешто се боре за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

20.12.2021 11:31

Ја имам троје дјеце и никда иам добио и марке дјечијег додатка. Нико не каже да су услови за дјечији додатак такви да мораш бити гола сиротиња да га добијеш. Не можеш имати ауто, кућу , плату. Ништа. То није дјечији додатак него социјална помоћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

08.01.2022 10:58

Лопови сто нисте навели ко има право на дјецији доплатак по вашим законима само они који су на бироу могу добити дјецији сви запослени не могу имати зато што вам је закон такав узмите метар спаге и повјесајте се пиц.. вам мате.... Вама и вашим законима

ОДГОВОРИТЕ