Dječiji dodatak uveden na prvo, ali ne i na peto dijete

Prvi put u Republici Srpskoj uvodi se pravo na dječiji dodatak za prvo rođeno dijete u iznosu od 97 KM. to pravo ostvaruje se po zakonu i za drugo, treće i četvto dijete.

Svijet 18.12.2021 | 21:12
Dječiji dodatak uveden na prvo, ali ne i na peto dijete

To je predviđeno novim izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti koje je Parlament Srpske već usvojio. Izmjene bi trebalo da stupe na snagu 1.januara naredne godine, a pravo na uvećana primanja korisnici će ostvarivati već od februara. 

Novim izmjenama zakona uvećavaju se naknade i za drugo, treće i četvrto dijete, zatim za osjetljive kategorije, pomoć za opremu novorođenčetu i primanja roditelju njegovatelju. Iz Fonda za dječiju zaštitu kažu da je najznačajnija promjena uvođenje prava na dječiji dodatak za prvo dijete, što do sada nije postojalo.

„Pored toga uvećavamo dječiji dodatak na  2, 3 i 4 dijete, za 2 i 4 dijete dječiji dodatak se uvećava sto posto, bilo je 48,60 KM sad će biti 97,20 KM, tako isto i za treće dijete u iznosu koji je nekad bio 100 KM sad će biti 140 KM, a za djecu koja su vulnerabilne kategorije sa 110 -115 skočiće na 170 KM što je značajno povećanje“, kaže Nedeljko Jović, direktor Fonda za dječiju zaštitu.

Iz Udruženja sa četvoro i više djece kažu da pozdravljaju izmjene ali da imaju i određene primjedbe.

„Zašto nije obuhvaćeno i 5 i 6 7 i svako naredno dijete iz prostog razloga što nije riječ o velikim novčanim sredstvima i ovaj puta pozivam Ministarstvo zdravlja i Fond za zaštitu djece da pronađu načina i uvrste tu djecu da ne vršimo diskriminaciju djece iz razloga što je riječ o malim sredstvima to su sredstva na nivou RS na godišnjem nivou koja se kreću od 100 do par stotina hiljada KM koja se mogu uštediti na bilo kojoj stavci u budžetu RS“, smatra Miladin Gotovac, predsjednik Udruženja 4+.

Da bi svako dijete imalo naknadu, predstavnici višečlanih porodica predlažu Zakon o majci koji bi riješio sve probleme sa kojima se suočavaju, te spriječio odlazak kompletnih porodica iz Republike Srpske.

 „To je pronatalitetna politika jer do sad se podrazumijevalo da imate resurs vodu vazduh tako se i podrazumijevala majka da će ona rađati djecu ali to ne ide tako.  Ovo vrijeme kaže da vi morate da zaštitite resurs koji imate u društvu a to je stanovništvo a majka je ta koja rađa dijete ne rađa ga bandera, ako ta majka ujutru ustane i razmišlja da li će imati za doručak ručak večeru i da li će moći djetetu da priušti elementarne stvari ta porodica se okreće i odlazi sa ovih prostora“, ističe Dejan Todorović,potpredsjednik Udruženja 4+.

Iz Udruženja 4+ kažu da bi se Zakonom o majci uveo materinski dodatak, na koji bi imala pravo svaka majka po osnovu svakog djeteta, bez ikakve diskriminacije po osnovu broja djece ili nekog drugog uslova, bez obzira da li je zaposlena ili ne, koje je pollitičke ili druge pripadnosti. Cilj je, između ostalog, povećanje nataliteta i zaustavljanje iseljavanja stanovništva.

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

97 Maraka

18.12.2021 20:50

Daj nemoj te zajebavat, to djeca tajkuna bace na jedan tiket u kladionici ! Nekako mogu da razumijem kada neko pravi sprdnju sa narodom, on je i zaslužio, ne mogu da vjerujem da se ovi sprdaju sa Novorođenčadima.

ODGOVORITE
Name

Zašto

18.12.2021 23:50

Četvoro djece godinama u domu Rada V., peto u hraniteljskoj porodici, a dva roditelja ostvaruju pravo na dj.dodatak godinama!!!!

Name

Romanija

18.12.2021 21:05

Ne može onaj sto je finansijski dobar, znači dobre plate da ima, da dobija dječiji doplatak. Znači, ne dobija ga taj nikako

ODGOVORITE
Name

Ipe

18.12.2021 21:38

Daj incijalno za prvo dijete 20.000 km,pa onda za drugo i ne moraš,a neko da danas ima petero djece,ja lično i ne poznajem.

ODGOVORITE
Name

Zoran

18.12.2021 21:53

Bravo, bravo i još jednom bravo. Još samo pritisnite malo vladu da bude na svako rođeno dijete odnosno 5 I nadalje isto minimum 100 KM. Nisu to velika sredstva jer koliko ima familija u RS sa5 i više dece.

ODGOVORITE
Name

Decko

18.12.2021 22:21

Prvo dijete vrijedi vise od petog! A, i brze odraste! Gdje prestaje logika, tu pocinje Bosna. E, moji glupi Bosanci hahhaha, kako ste debilni!

ODGOVORITE
Name

Veteran

18.12.2021 23:00

Pa ako se ima za cilj povecavanje nataliteta,trebalo bi za svako dijete posle prvog povecavati bar po 100 KM.To bi sigurno dalo zeljeni rezultat. Plus majkama odmah posle petog dijeta penzija.To se lako moze izdvojiti iz budzeta.

ODGOVORITE
Name

Omoguciti

19.12.2021 06:21

Svakom rodjenom djetetu doplatak, bez obzira koje jepo redu .svako sledece rodjeno treba da dobije dvostruki iznos. Majci kod navrsene 55godine dati penziju to bi bilo efektno .sve ostalo nista.porofica je stub drustva.

ODGOVORITE
Name

Zeljko

19.12.2021 14:08

SVAKA CAST NA PRIJEDLOGU.

Name

???

19.12.2021 06:46

Majke su ziva bica, a ne resurs! Imam troje djece i sam ih odgajam, ne treba mi nicija pomoc da ih hranim. Ovi koji hoce da zive preko grbace svojih malisana neka traze posao, a ne da im drzava placa da bi radjali djecu! Zasto bih ja placao porez da bi drzava kroz njega izdrzavala tudju djecu? Imam svoju, i radije bih pare koje posteno zaradim trosio na njih. E kakav smo narod postali, jednostavno me sramota.

ODGOVORITE
Name

Ilija

19.12.2021 07:07

Svi ti predlagači su obične neznalice i budaletine.

ODGOVORITE
Name

ZLATNO POLJE

19.12.2021 10:47

PRAVI KOMENTAR.IMA IH KOJI NECE DA RADE,XIVE OD DHECIJEG DIDATKA I SOCIJALNE POMOCI,PUSE CIGARE ,VOZE AUTO I SJEDE PO LOKALIMA.TREBA DRZAVA DA ORGANIZUJE PRIVREDU I DA STO VISE MAJKI IMA SANSU DA RADI I DA ZARADI SOLIDNU PLATU DA MOZE IZDRZAVATI SVOJU DJECU.PA NISMO MI NI SVAJCARSKA NI DANSKA DA SVE SVALIMO NA SOCIJALU I BUDZETSJE KORISNIKE.AKI SE UZME U OBZIR DA ZA SVE KORISNIKE BUDZETSKIH KOEISNIKA MOEA DA ZARADI PRIVREDA I POLJOPRIVREDA,PITA LI SE NEKO DOKLE CE I ONI IZDRZATI.HOCEMO LI ICI NA ZADUZENJA DOK ORIDAMO CIJELU DRZAVU.U VREMENU IZMEDJU POSLJEDNJA DVA RATA,MAJKE SU RADILE U OREDUZECIMA U 3 SMJENE I PODIZALE DJECU SA MUZEVIMA MJENJAJUCI SMJENE I TRCECI KUCI,ANE SA PRE POSKA U KOZMETICKI SALON ,A POSKE POSKA U KAFANU.CAST PISTENIM RODITELJIMA KOJIH JE PUNO I BRINU O SVOJOJ DJECI I NE TRAZE DA IM SVE DA DRZAVA.

Name

Fenix

19.12.2021 08:01

Povećati naknade,dječije dodatke,penzije ,plate ali da budžet nekošta. I ovako nam fali svake godina bar 1 milijarda za funkcionisanje sa bjednim davanjima. Podsticaji da idu na zakkonski nivo od 6% država bi automatski bankrotirala.Od čega da daju? 70% neproizvodnih radnika,samo PDV akcize,razni porezi,to su prihodi a na to sve vlast godišnje ukrade 1 milijardu.Zato smo jadni i bjedni.Ko to skonta pakuje kofere i odlazi.Ali ima ih još 20-30% zaludjenih da mogu vječno živjeti na račun nepodobnih za ovu vlast.

ODGOVORITE
Name

Prepisivanje

19.12.2021 08:17

Prepisivanje od Vučića. Jedino što iznose nisu prepisali. Čudi me. Zora kaže da je budžet stabilan.

ODGOVORITE
Name

Zizi

19.12.2021 09:19

Cuj 5-6-7 djece pa onda daj narode pomagaj. Do cetiri je dovoljno i dati daleko veci dodatak za djecu.

ODGOVORITE
Name

Za "???"

19.12.2021 19:03

Ovako sebicnu izjavu osudjujem maksimalno.e to je ogledalo kako naseg drustva tako i pojedinaca. Dali znas koliko djeca sirom svijeta dobijaju doplatke ,i to iznos nije zanemariv.viseclane poridice su svagdje u svijetu zasticene i nagradjene.citam i komentar neka se majka zaposli pa hranu svoju djecu. Pitam cime ?sa 600 km plate?.sram vas bilo.moja porodica nikad nije ostvarila pravo na doplatak ali nukad ne osudjujem one kojima je potreban. Ovo sto izjavljujete je cisti PRIMITIVIZAM.

ODGOVORITE
Name

Goran

19.12.2021 20:00

To ovi foliranti iz vlasti zovu pronatalitetna politika,mažu oči narodu jer nema para , pokrali, pa sad ko fol nešto se bore za narod.

ODGOVORITE
Name

Proleter

20.12.2021 11:31

Ja imam troje djece i nikda iam dobio i marke dječijeg dodatka. Niko ne kaže da su uslovi za dječiji dodatak takvi da moraš biti gola sirotinja da ga dobiješ. Ne možeš imati auto, kuću , platu. Ništa. To nije dječiji dodatak nego socijalna pomoć.

ODGOVORITE
Name

Zeljko

08.01.2022 10:58

Lopovi sto niste naveli ko ima pravo na djeciji doplatak po vašim zakonima samo oni koji su na birou mogu dobiti djeciji svi zaposleni ne mogu imati zato što vam je zakon takav uzmite metar spage i povjesajte se pic.. vam mate.... Vama i vašim zakonima

ODGOVORITE