Нема наплате потраживања од "Фармланда", тамо је остало једно велико ништа!

Скупштина повјерилаца „Робних резерви Републике Српске“ у стечају, одлучила је да неће тражити покретање стечаја “Фармаланда” из Нове Тополе, иако им то предузеће дугује готово четири милиона марака. Истражили смо каква је судбина предузећа и коме “Фармланд” дугује новац.  

Република Српска 18.12.2021 | 20:00
Нема наплате потраживања од "Фармланда", тамо је остало једно велико ништа!

Упркос чињеници да „Фармланд“ из Нове Тополе дугује „Робним резервама Републике Српске“ које су у стечају 3,7 милиона марака, Скупштина повјерилаца Робних резерви донијела је одлуку да не тражи покретање стечаја некада највеће говедарске фарме у Српској.

Да ствар буде занимљивија, поменуто дуговање које „Фармланд“ има према Робним резервама био је један од разлога због којег су и пропале „Робне резерве“. Из управе Робних резерви истичу да ће до својих потраживања ипак покушати доћи кроз стечајни поступак, али да ће сачекати да стечај покрену, како кажу, приоритетнији субјекти.

„Робне резерве“ неће покретати стечај из разлога што непокретне имовине које има „Фармланд“ већ постоје оптерећења око 20 милиона марака. Ми вјероватно немамо шансе да наплатимо, а покретне имовине нема јер су рачуни блокирани“, појашњава стечајни управник „Робних резерви Републике Српске“ Доста Бараковић.

У реду на наплату дуговања од “Фармланд-а” стоји и Пореска управа Републике Српске. Закључно са 31.10.2021. године неизмирене обавезе предузећа из Нове Тополе према управи износиле су 5.264.805 КМ. Из Пореске управе појашњавају да су предузете мјере принудне наплате и да је одавно извршена блокада рачуна “Фармланд-у”. Међутим, на питање због чега управа до сада није покренула стечајни поступак, одговарају:

„Обавјештавамо Вас да је Пореска управа РС само један од повјерилаца у стечајном поступку, да су банке успоставиле хипотеку прије Пореске управе РС, те да поступци стечаја обично дуго трају, па је наплата у овим поступцима неизвјесна. Управо из ових разлога Пореска управа Републике Српске настоји да искористи све друге механизме наплате, прије него се упусти у дуготрајни и неизвјесни стечајни поступак“.

Вишемилионска дуговања “Фармланд” има и према ИРБ РС. Ова банка је предузећу дала два кредита, у износу од 17,8 милиона марака, од којих један одобрен без финансијског посредника. Ипак, из ИРБ тврде да је дио новца отплаћен. 

„Један од кредита пласиран је преко Банке Српске и у највећем дијелу је отплаћен од стране корисника кредита и финансијског посредника, док се преостали дио наплаћује кроз стечајни поступак који се води у Банци Српске. У току је и судски поступак за преузимање комплетног кредитног портфолија, у оквиру којег се налази и предметно потраживање.“, наводе из ИРБ Републике Српске.

Када је у питању кредит који је пласиран без посредника, из ИРБ кажу да Фонд за развој и запошљавање води извршни поступак за наплату тих потраживања као повјерилац првог реда. Додају и да је имовина од стране вјештака првобитно процијењена на 27,7 милиона марака, али да се врши нова процјена јер је дио објеката тренутно потпуно девастиран.

Међутим, пошто су од “Фармланд-а” практично остале руине, о чему смо и извјештавали, колико је реално очекивати да ће бити наплаћено било шта од 20 милиона марака, колико је дуг према потражиоцима? 

„Тамо треба формално стечај, али тамо нема наплате потраживања. Тамо је остало једно велико ништа и мање од тога. Тамо су остале рушевине, руиниране, које је искористио онај који је могао искористити.“, сматра шеф Клуба посланика СДС-а у НС Републике Српске Миладин Станић.

Проблеми у „Фармланд-у“ почели су прије десетак година. Први пут рачуни предузећа блокирани су крајем 2009. године. Од тада власт је у више наврата обећавала опоравак посрнулог гиганта, али све је остало само на обећањима.

До данас, на питања - Шта ће бити са имовином „Фармланда“? и Ко ће одговарати за пропаст овог предузећа?, није одговорено.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Јаффа

18.12.2021 19:16

Правац у Дарко комерц Лакташи, код Хрвоја Цапара у Хрватску, Драгана Чавића и наравно код Миле Ронхила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

18.12.2021 21:09

Немојте заборавити Белог Видовица.

Name

ре

19.12.2021 07:48

Милан пердув је био предсједник управног одбора, тренутно у бјекству у Хрватској.

Name

СКY

19.12.2021 08:04

Костресевицу, похватај све ове криминалне преступнике!

Name

Јаро

18.12.2021 21:13

Толика дуговања нису могла ни да направе много веће компаније без корупције мита власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

19.12.2021 04:01

СНСДе је уништи и Фармсленд и Робне Резерве то су недодирљиви лопови.

Name

Душан

19.12.2021 00:48

Због оваквих ствари СНСД и Додик хоче да уведу ВСТВ РС и одвоје се од ВСТВ БХ јер долазе аферими на наплату Само слијепци не виде шта се ради.Зна да губи изборе и леда како да се иизвади....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

19.12.2021 03:10

А у Америци, јел и тамо једно велико ништа? "Газда" Фармаланда и велики бизнисмен је све са парама побјегао за Америку, па нек га траже органи гоњења, није ни Америка на крај свијета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васиљевиц

19.12.2021 04:51

Мозе се наплатити из имовине тзв власника Драгана Васиљевица и његових сателита с Мањаце тзв директора који заједно немају 10 разреда сколе а имају пола бања луке станова,куца,аута,приватну фарму ма Мањаци...Павиц,Сандараи први лопов Младенко Топаловиц,сад наградјен директорским мјестом у електрокрајини...бице посла за Вукана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

19.12.2021 10:54

Само Вукана на чело!

Name

Знам да ниста не знам

19.12.2021 06:22

Паре нису проблем пара нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

19.12.2021 06:43

Све то власт ради да би народу било боље, народ то не разумије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

19.12.2021 07:26

Ова власт је све уништила и народ му опет даје подршку, ништа ми није јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

19.12.2021 08:14

Они који дугују повјериоцима банкама,држави стотине милиона су заштићени од саме државе- закона лична имовина се недира ,по систему ,појео вук магарца.Ту се краде ,вара на милијарде.Али зато Фризера,Обућара,мале Трговине СЗР,ДТР власт -закони кад пропадну одузну све само да наплате потраживања а плата-пензија-борачки и слична лична примања узјашу сви 50% законски док год неврариш и посљедњу марку.А то нерјетко траје до краја живота .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стечај

19.12.2021 16:07

Све је стечај

ОДГОВОРИТЕ