Nema naplate potraživanja od "Farmlanda", tamo je ostalo jedno veliko ništa!

Skupština povjerilaca „Robnih rezervi Republike Srpske“ u stečaju, odlučila je da neće tražiti pokretanje stečaja “Farmalanda” iz Nove Topole, iako im to preduzeće duguje gotovo četiri miliona maraka. Istražili smo kakva je sudbina preduzeća i kome “Farmland” duguje novac.  

Republika Srpska 18.12.2021 | 20:00
Nema naplate potraživanja od "Farmlanda", tamo je ostalo jedno veliko ništa!

Uprkos činjenici da „Farmland“ iz Nove Topole duguje „Robnim rezervama Republike Srpske“ koje su u stečaju 3,7 miliona maraka, Skupština povjerilaca Robnih rezervi donijela je odluku da ne traži pokretanje stečaja nekada najveće govedarske farme u Srpskoj.

Da stvar bude zanimljivija, pomenuto dugovanje koje „Farmland“ ima prema Robnim rezervama bio je jedan od razloga zbog kojeg su i propale „Robne rezerve“. Iz uprave Robnih rezervi ističu da će do svojih potraživanja ipak pokušati doći kroz stečajni postupak, ali da će sačekati da stečaj pokrenu, kako kažu, prioritetniji subjekti.

„Robne rezerve“ neće pokretati stečaj iz razloga što nepokretne imovine koje ima „Farmland“ već postoje opterećenja oko 20 miliona maraka. Mi vjerovatno nemamo šanse da naplatimo, a pokretne imovine nema jer su računi blokirani“, pojašnjava stečajni upravnik „Robnih rezervi Republike Srpske“ Dosta Baraković.

U redu na naplatu dugovanja od “Farmland-a” stoji i Poreska uprava Republike Srpske. Zaključno sa 31.10.2021. godine neizmirene obaveze preduzeća iz Nove Topole prema upravi iznosile su 5.264.805 КМ. Iz Poreske uprave pojašnjavaju da su preduzete mjere prinudne naplate i da je odavno izvršena blokada računa “Farmland-u”. Međutim, na pitanje zbog čega uprava do sada nije pokrenula stečajni postupak, odgovaraju:

„Obavještavamo Vas da je Poreska uprava RS samo jedan od povjerilaca u stečajnom postupku, da su banke uspostavile hipoteku prije Poreske uprave RS, te da postupci stečaja obično dugo traju, pa je naplata u ovim postupcima neizvjesna. Upravo iz ovih razloga Poreska uprava Republike Srpske nastoji da iskoristi sve druge mehanizme naplate, prije nego se upusti u dugotrajni i neizvjesni stečajni postupak“.

Višemilionska dugovanja “Farmland” ima i prema IRB RS. Ova banka je preduzeću dala dva kredita, u iznosu od 17,8 miliona maraka, od kojih jedan odobren bez finansijskog posrednika. Ipak, iz IRB tvrde da je dio novca otplaćen. 

„Jedan od kredita plasiran je preko Banke Srpske i u najvećem dijelu je otplaćen od strane korisnika kredita i finansijskog posrednika, dok se preostali dio naplaćuje kroz stečajni postupak koji se vodi u Banci Srpske. U toku je i sudski postupak za preuzimanje kompletnog kreditnog portfolija, u okviru kojeg se nalazi i predmetno potraživanje.“, navode iz IRB Republike Srpske.

Kada je u pitanju kredit koji je plasiran bez posrednika, iz IRB kažu da Fond za razvoj i zapošljavanje vodi izvršni postupak za naplatu tih potraživanja kao povjerilac prvog reda. Dodaju i da je imovina od strane vještaka prvobitno procijenjena na 27,7 miliona maraka, ali da se vrši nova procjena jer je dio objekata trenutno potpuno devastiran.

Međutim, pošto su od “Farmland-a” praktično ostale ruine, o čemu smo i izvještavali, koliko je realno očekivati da će biti naplaćeno bilo šta od 20 miliona maraka, koliko je dug prema potražiocima? 

„Tamo treba formalno stečaj, ali tamo nema naplate potraživanja. Tamo je ostalo jedno veliko ništa i manje od toga. Tamo su ostale ruševine, ruinirane, koje je iskoristio onaj koji je mogao iskoristiti.“, smatra šef Kluba poslanika SDS-a u NS Republike Srpske Miladin Stanić.

Problemi u „Farmland-u“ počeli su prije desetak godina. Prvi put računi preduzeća blokirani su krajem 2009. godine. Od tada vlast je u više navrata obećavala oporavak posrnulog giganta, ali sve je ostalo samo na obećanjima.

Do danas, na pitanja - Šta će biti sa imovinom „Farmlanda“? i Ko će odgovarati za propast ovog preduzeća?, nije odgovoreno.

(BN)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Jaffa

18.12.2021 19:16

Pravac u Darko komerc Laktaši, kod Hrvoja Capara u Hrvatsku, Dragana Čavića i naravno kod Mile Ronhila.

ODGOVORITE
Name

Goran

18.12.2021 21:09

Nemojte zaboraviti Belog Vidovica.

Name

re

19.12.2021 07:48

Milan perduv je bio predsjednik upravnog odbora, trenutno u bjekstvu u Hrvatskoj.

Name

SKY

19.12.2021 08:04

Kostresevicu, pohvataj sve ove kriminalne prestupnike!

Name

Jaro

18.12.2021 21:13

Tolika dugovanja nisu mogla ni da naprave mnogo veće kompanije bez korupcije mita vlasti.

ODGOVORITE
Name

Miso

19.12.2021 04:01

SNSDe je uništi i Farmslend i Robne Rezerve to su nedodirljivi lopovi.

Name

Dušan

19.12.2021 00:48

Zbog ovakvih stvari SNSD i Dodik hoče da uvedu VSTV RS i odvoje se od VSTV BH jer dolaze aferimi na naplatu Samo slijepci ne vide šta se radi.Zna da gubi izbore i leda kako da se iizvadi....

ODGOVORITE
Name

Pitanje

19.12.2021 03:10

A u Americi, jel i tamo jedno veliko ništa? "Gazda" Farmalanda i veliki biznismen je sve sa parama pobjegao za Ameriku, pa nek ga traže organi gonjenja, nije ni Amerika na kraj svijeta!

ODGOVORITE
Name

Vasiljevic

19.12.2021 04:51

Moze se naplatiti iz imovine tzv vlasnika Dragana Vasiljevica i njegovih satelita s Manjace tzv direktora koji zajedno nemaju 10 razreda skole a imaju pola banja luke stanova,kuca,auta,privatnu farmu ma Manjaci...Pavic,Sandarai prvi lopov Mladenko Topalovic,sad nagradjen direktorskim mjestom u elektrokrajini...bice posla za Vukana

ODGOVORITE
Name

Tako je

19.12.2021 10:54

Samo Vukana na čelo!

Name

Znam da nista ne znam

19.12.2021 06:22

Pare nisu problem para nema.

ODGOVORITE
Name

Србо

19.12.2021 06:43

Све то власт ради да би народу било боље, народ то не разумије.

ODGOVORITE
Name

Србо

19.12.2021 07:26

Ова власт је све уништила и народ му опет даје подршку, ништа ми није јасно.

ODGOVORITE
Name

Fenix

19.12.2021 08:14

Oni koji duguju povjeriocima bankama,državi stotine miliona su zaštićeni od same države- zakona lična imovina se nedira ,po sistemu ,pojeo vuk magarca.Tu se krade ,vara na milijarde.Ali zato Frizera,Obućara,male Trgovine SZR,DTR vlast -zakoni kad propadnu oduznu sve samo da naplate potraživanja a plata-penzija-borački i slična lična primanja uzjašu svi 50% zakonski dok god nevrariš i posljednju marku.A to nerjetko traje do kraja života .

ODGOVORITE
Name

Stečaj

19.12.2021 16:07

Sve je stečaj

ODGOVORITE