"Мало вјероватно да САД и савезници одобре руски захтјев"

Русија не треба да очекује да ће САД и савезници пристати на недавни захтев за низом "безбедносних гаранција", саопштили су стручњаци за безбедност.

Свијет 18.12.2021 | 19:50
"Мало вјероватно да САД и савезници одобре руски захтјев"

Предложене мере укључују забрану даљег ширења НАТО и прекид свих војних активности Алијансе у источној Европи, Кавказу и централној Азији, преноси данас Глас Америке (ВоА)

САД и њени савезници у НАТО-у су, међутим, сигнализирали да би можда били спремни да уђу у преговоре са Русијом, посебно ако Кремљ пристане да смањи број војника дуж границе са Украјином, што је изазвало забринутост због могуц́е инвазије.

САД и НАТО реаговали су на пар нацрта споразума које им је руско министарство спољних послова представило раније ове недеље, а затим јавно објављено у петак.

Нацрти, који су припремљени без консултација са САД и НАТО, обавезали би Алијансу да нец́е распоређивати додатне трупе у земљама које вец́ нису имале снаге НАТО 1997. године.

То би укључивало бивше чланице источноевропског блока као што су Пољска, Мађарска, Чешка, балтичке државе и неколико других бивших совјетских република.

Предложени споразум би такође обавезао обе стране на ограничења у размештању ракета кратког и средњег домета и на војне вежбе великих размера у близини руске границе.

Званичници САД и НАТО-а су истакли да нацрти не садрже велике уступке Русије по питању забринутости Алијансе, као што су нивои трупа у близини Украјине и друге агресивне акције Кремља.

"Јасно нам је да би сваки дијалог са Русијом морао да се одвија на основу реципроцитета, да се бави забринутошц́у НАТО-а у вези са руским акцијама, да се заснива на кључним принципима и темељним документима европске безбедности и да се одвија у консултацији са европским партнерима НАТО-а", саопштио је НАТО и додао да ако Русија предузме конкретне кораке за смањење тензија, постоји спремност на јачању мера за изградњу поверења.

Стејт департмент је изнео сличан став да су САД вољне да разговарају са Русијом, али је додао да америчка администрација нец́е преговарати са Русијом о безбедности у Европи без присутних европских партнера.

Како додаје ВоА, америчке власти припремају одговор на захтеве Русије које намерава да достави следец́е недеље.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Даре

18.12.2021 19:08

Нису мале шансе него никакве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Договор

18.12.2021 21:45

Ако се НАТО и Русија договоре око односа горе на сјевероистоку, Русија ће одмах морати да се 100% повуче одавде са Балкана (БиХ/РС, ЦГ...). Сасвим је логично да су Русији једино важне државе које су јој одмах уз границу. Балкан јој је занимљив само као локално жариште на којем може да прави проблеме НАТО-у а који би мијењала за уступке у Украјини, Грузији и слично. Односи великих сила су исти као најобичнији шах. Пијуни тј. мале државе као ове наше на Балкану се премјештају по табли и жртвују за више интересе. У цијелој тој игри пијуни се ништа и не питају и једино паметно што могу да ураде је ћуте и не гурају прст великим играчима у око.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

18.12.2021 21:58

Колико су глупе те балтицке земље а и цијели источни блок, уместо да као чланице НАТО ману се стационирања ракета на својој територији и буду добре комшије са Русима они чине све супротно. У случају да додје до рата прво ће њи Руси сравните са земљом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.12.2021 07:06

Можда због "доброг" искуства из прошлости са Русима то и раде!?

Name

Ре цццц

19.12.2021 08:07

Исто правило важи за Србију и РС ту на Балкану .Ако Руси закухају са западном алијансом прво горе ваше куће јер сте у НАТО дворишту. Пишем без зле намјере ,дај Боже да се не деси.

Name

Марко89

18.12.2021 22:14

Амере што брже на Балкан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

19.12.2021 01:31

Иди ти њима боље је који це нам ... И ти и они.