"Malo vjerovatno da SAD i saveznici odobre ruski zahtjev"

Rusija ne treba da očekuje da će SAD i saveznici pristati na nedavni zahtev za nizom "bezbednosnih garancija", saopštili su stručnjaci za bezbednost.

Svijet 18.12.2021 | 19:50
"Malo vjerovatno da SAD i saveznici odobre ruski zahtjev"

Predložene mere uključuju zabranu daljeg širenja NATO i prekid svih vojnih aktivnosti Alijanse u istočnoj Evropi, Kavkazu i centralnoj Aziji, prenosi danas Glas Amerike (VoA)

SAD i njeni saveznici u NATO-u su, međutim, signalizirali da bi možda bili spremni da uđu u pregovore sa Rusijom, posebno ako Kremlj pristane da smanji broj vojnika duž granice sa Ukrajinom, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće invazije.

SAD i NATO reagovali su na par nacrta sporazuma koje im je rusko ministarstvo spoljnih poslova predstavilo ranije ove nedelje, a zatim javno objavljeno u petak.

Nacrti, koji su pripremljeni bez konsultacija sa SAD i NATO, obavezali bi Alijansu da neće raspoređivati dodatne trupe u zemljama koje već nisu imale snage NATO 1997. godine.

To bi uključivalo bivše članice istočnoevropskog bloka kao što su Poljska, Mađarska, Češka, baltičke države i nekoliko drugih bivših sovjetskih republika.

Predloženi sporazum bi takođe obavezao obe strane na ograničenja u razmeštanju raketa kratkog i srednjeg dometa i na vojne vežbe velikih razmera u blizini ruske granice.

Zvaničnici SAD i NATO-a su istakli da nacrti ne sadrže velike ustupke Rusije po pitanju zabrinutosti Alijanse, kao što su nivoi trupa u blizini Ukrajine i druge agresivne akcije Kremlja.

"Jasno nam je da bi svaki dijalog sa Rusijom morao da se odvija na osnovu reciprociteta, da se bavi zabrinutošću NATO-a u vezi sa ruskim akcijama, da se zasniva na ključnim principima i temeljnim dokumentima evropske bezbednosti i da se odvija u konsultaciji sa evropskim partnerima NATO-a", saopštio je NATO i dodao da ako Rusija preduzme konkretne korake za smanjenje tenzija, postoji spremnost na jačanju mera za izgradnju poverenja.

Stejt department je izneo sličan stav da su SAD voljne da razgovaraju sa Rusijom, ali je dodao da američka administracija neće pregovarati sa Rusijom o bezbednosti u Evropi bez prisutnih evropskih partnera.

Kako dodaje VoA, američke vlasti pripremaju odgovor na zahteve Rusije koje namerava da dostavi sledeće nedelje.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dare

18.12.2021 19:08

Nisu male šanse nego nikakve

ODGOVORITE
Name

Dogovor

18.12.2021 21:45

Ako se NATO i Rusija dogovore oko odnosa gore na sjeveroistoku, Rusija će odmah morati da se 100% povuče odavde sa Balkana (BiH/RS, CG...). Sasvim je logično da su Rusiji jedino važne države koje su joj odmah uz granicu. Balkan joj je zanimljiv samo kao lokalno žarište na kojem može da pravi probleme NATO-u a koji bi mijenjala za ustupke u Ukrajini, Gruziji i slično. Odnosi velikih sila su isti kao najobičniji šah. Pijuni tj. male države kao ove naše na Balkanu se premještaju po tabli i žrtvuju za više interese. U cijeloj toj igri pijuni se ništa i ne pitaju i jedino pametno što mogu da urade je ćute i ne guraju prst velikim igračima u oko.

ODGOVORITE
Name

Cccc

18.12.2021 21:58

Koliko su glupe te balticke zemlje a i cijeli istočni blok, umesto da kao članice NATO manu se stacioniranja raketa na svojoj teritoriji i budu dobre komšije sa Rusima oni čine sve suprotno. U slučaju da dodje do rata prvo će nji Rusi sravnite sa zemljom.

ODGOVORITE
Name

Re

19.12.2021 07:06

Možda zbog "dobrog" iskustva iz prošlosti sa Rusima to i rade!?

Name

Re cccc

19.12.2021 08:07

Isto pravilo važi za Srbiju i RS tu na Balkanu .Ako Rusi zakuhaju sa zapadnom alijansom prvo gore vaše kuće jer ste u NATO dvorištu. Pišem bez zle namjere ,daj Bože da se ne desi.

Name

Marko89

18.12.2021 22:14

Amere što brže na Balkan.

ODGOVORITE
Name

Ero

19.12.2021 01:31

Idi ti njima bolje je koji ce nam ... I ti i oni.