Рама, Вучић и Заев упутили поруку земљама региона

Предсједник Србије Александар Вучић, те премијери Албаније Еди Рама и Сјеверне Македоније Зоран Заев позвали су друге земље у региону да се придруже иницијативи "Отворени Балкан", а ЕУ да у потпуности подржи ту иницијативу.

Регион 18.12.2021 | 14:25
Рама, Вучић и Заев упутили поруку земљама региона

Вријеме је да се све нације и народи у региону уједине за бољу заједничку будућност – навели су Вучић, Рама и Заев у отвореном писму пред састанак “Отвореног Балкана” у Тирани почетком идуће седмице.

Вучић, Рама, Зајев поручили су да је вријеме да се све нације и народи региона удруже за бољу заједничку будућност, за будућност која нуди стабилност, мир и виши животни стандард за све, будућност која превазилази спорове прошлости и даје младима наду.

Иако иницијатива “Отворени Балкан” до сада обухвата само Србију, Албанију и Сјеверну Македонију, Рама, Вучић и Заев истичу у писму, које су пренијели медији у Тирани, да је иницијатива била и биће отворена и за све друге земље западног Балкана.

Напомињу да је регион често оптуживан да је “буре барута” Европе, али да они, као одговорни лидери, не могу дозволити да се овај регион врати у ноћне море прошлости, док ЕУ није у стању да учини више за проширење у овој фази.

– Имамо своје подјеле, не слажемо се око неких политичких питања, али се сви слажемо да су економија и четири основне слободе ЕУ најбољи начин да нашем региону дамо наду у трајни мир. “Отворени Балкан` није утјешна награда уместо чланства у ЕУ, већ велики корак ка томе – пише у отвореном писму.

Вучић, Рама, Зајев су још једном позвали све своје комшије да се окупе да својим грађанима понуде погодности које се нуде грађанима земља које су се придружиле тој иницијативи.

– Кроз слободу кретања људи, робе, капитала и услуга, наша сарадња може да подстакне трговину и економски раст како би живот био лакши за сваког од нас – поручили су они у отвореном писму.

Рама, Вучић и Заев подсјетили су да су неки европски лидери и америчка администрација већ изразили своју подршку и да им на томе захваљују, а указали су и да се сада мора уједнии цијела ЕУ и у потпуности подржати “Отворени Балкан”.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

БОБ РОЦК

18.12.2021 13:50

Паметни народи су у ЕУ, а нас зову да се ујединио са Албанијом и С. Македонијом највећим биједама Европе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

18.12.2021 17:35

У праву си, али ми смо већа биједа од њих, што и није тако лоше !

Name

Ацо

19.12.2021 00:21

Па неце ЕУ да нас прими...а невидим ста има лосе и овдје...проблем је БАКЕ неце он са Србима нигдје а овамо просипа прицу о грађанској дрзави...а примјењује исламску декларацију...

Name

Европа

18.12.2021 14:21

Само уједињени Балкан има сансу да крене напријед,инаце никада неце уци у ЕУ ! То је порука из ЕУ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Али

18.12.2021 17:32

Нешто нисам примјетио да су се прије уједињавали, Естонија, Литванија, Пољска , Румунија, Бугарска, Мађарска..., одмах су ушли у Е.У.

Name

Раде Бл

18.12.2021 15:00

Ми тамо немамо шта тражити, сви смо орјентисани на запад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Епидемија

18.12.2021 15:14

Док се свијет због ширења омикрон вируса цијели затвара, 3 мускетира позивају на Отворени Балкан. Агенција :ниђе везе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пословно

18.12.2021 15:43

Незналицо, слободан проток робе и капитала измедју наведених земаља. Наси телетабиси то неразумију као ни ти.