Rama, Vučić i Zaev uputili poruku zemljama regiona

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te premijeri Albanije Edi Rama i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev pozvali su druge zemlje u regionu da se pridruže inicijativi "Otvoreni Balkan", a EU da u potpunosti podrži tu inicijativu.

Region 18.12.2021 | 14:25
Rama, Vučić i Zaev uputili poruku zemljama regiona

Vrijeme je da se sve nacije i narodi u regionu ujedine za bolju zajedničku budućnost – naveli su Vučić, Rama i Zaev u otvorenom pismu pred sastanak “Otvorenog Balkana” u Tirani početkom iduće sedmice.

Vučić, Rama, Zajev poručili su da je vrijeme da se sve nacije i narodi regiona udruže za bolju zajedničku budućnost, za budućnost koja nudi stabilnost, mir i viši životni standard za sve, budućnost koja prevazilazi sporove prošlosti i daje mladima nadu.

Iako inicijativa “Otvoreni Balkan” do sada obuhvata samo Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, Rama, Vučić i Zaev ističu u pismu, koje su prenijeli mediji u Tirani, da je inicijativa bila i biće otvorena i za sve druge zemlje zapadnog Balkana.

Napominju da je region često optuživan da je “bure baruta” Evrope, ali da oni, kao odgovorni lideri, ne mogu dozvoliti da se ovaj region vrati u noćne more prošlosti, dok EU nije u stanju da učini više za proširenje u ovoj fazi.

– Imamo svoje podjele, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja, ali se svi slažemo da su ekonomija i četiri osnovne slobode EU najbolji način da našem regionu damo nadu u trajni mir. “Otvoreni Balkan` nije utješna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome – piše u otvorenom pismu.

Vučić, Rama, Zajev su još jednom pozvali sve svoje komšije da se okupe da svojim građanima ponude pogodnosti koje se nude građanima zemlja koje su se pridružile toj inicijativi.

– Kroz slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, naša saradnja može da podstakne trgovinu i ekonomski rast kako bi život bio lakši za svakog od nas – poručili su oni u otvorenom pismu.

Rama, Vučić i Zaev podsjetili su da su neki evropski lideri i američka administracija već izrazili svoju podršku i da im na tome zahvaljuju, a ukazali su i da se sada mora ujednii cijela EU i u potpunosti podržati “Otvoreni Balkan”.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

BOB ROCK

18.12.2021 13:50

Pametni narodi su u EU, a nas zovu da se ujedinio sa Albanijom i S. Makedonijom najvećim bijedama Evrope

ODGOVORITE
Name

Da Da

18.12.2021 17:35

U pravu si, ali mi smo veća bijeda od njih, što i nije tako loše !

Name

Aco

19.12.2021 00:21

Pa nece EU da nas primi...a nevidim sta ima lose i ovdje...problem je BAKE nece on sa Srbima nigdje a ovamo prosipa pricu o građanskoj drzavi...a primjenjuje islamsku deklaraciju...

Name

Evropa

18.12.2021 14:21

Samo ujedinjeni Balkan ima sansu da krene naprijed,inace nikada nece uci u EU ! To je poruka iz EU !

ODGOVORITE
Name

Da Ali

18.12.2021 17:32

Nešto nisam primjetio da su se prije ujedinjavali, Estonija, Litvanija, Poljska , Rumunija, Bugarska, Mađarska..., odmah su ušli u E.U.

Name

Rade Bl

18.12.2021 15:00

Mi tamo nemamo šta tražiti, svi smo orjentisani na zapad.

ODGOVORITE
Name

Epidemija

18.12.2021 15:14

Dok se svijet zbog širenja omikron virusa cijeli zatvara, 3 musketira pozivaju na Otvoreni Balkan. Agencija :niđe veze

ODGOVORITE
Name

Poslovno

18.12.2021 15:43

Neznalico, slobodan protok robe i kapitala izmedju navedenih zemalja. Nasi teletabisi to nerazumiju kao ni ti.