Обећали куле и градове, испунили 17 од 149 обећања

Политичке партије које партиципирају у раду Владе Републике Српске (РС) током три године мандата испуниле су 17 од 149 обећања која је Истиномјер евидентирао током изборне кампање за Опште изборе у БиХ 2018. године.

Република Српска 18.12.2021 | 08:19
Обећали куле и градове, испунили 17 од 149 обећања

У прогресу је испуњавање 30 датих обећања, а осим тога, започете су активности и на испуњавању 51 датог обећања. 

Истиномјер је у трећој години мандата Владе РС пратио прогрес на испуњавању обећања која су дали Савез независних социјалдемократа (СНСД), Социјалистичка партија РС (СПРС), Уједињена Српска, те Народни демократски покрет (НДП). Након што је Владу РС у октобру 2020. године напустио Демократски народни савез (ДНС), из обухвата мониторинга Истиномјера искључена су 73 обећања ове политичке партије. Од 17 испуњених обећања, њих 11 дао је СНСД, пет их је дала СПРС, те једно НДП, док од шест обећања, колико их је дала Уједињена Српска, није евидентирано ниједно испуњено. Резултате мониторинга по областима, партијама и појединачним обећањима можете погледати <стронг>ОВДЈЕ. 

Највише обећања Истиномјер је евидентирао у области економије, њих 81, а након треће године мандата Владе РС у овој области, испуњено је шест обећања. Оцјену “није започето” добило је 17 обећања, док је рад на испуњавању започет у случају 34 обећања. У прогресу је испуњавање 19 обећања, док је Истиномјер једно обећање у овој области оцијенио као заустављено, а по једно обећање оцијењено је као неиспуњено, односно неутемељено. Већина испуњених обећања реализована је у прве двије године мандата Владе РС, а међу њима су се нашла она о изградњи гондоле од Пала до Јахорине, реконструкцији ТЕ Угљевик, али и обећање о реконструкцији пута за Мраковицу. Народна скупштина РС је током марта 2021. године, између осталог, усвојила Закон о слободним зонама у овом ентитету након што је претходно Влада РС, у децембру 2020. године, усвојила наведени приједлог закона, па је ово обећање оцијењено као “у прогресу”. Међу обећањима која су добила оцјену “у прогресу” су изградња моста и међудржавног граничног прелаза у Градишци, смањење пореза на рад, повећање пореске дисциплине и друга. 

У области социјалне политике, Истиномјер је забиљежио 23 обећања, од чега су два, у вези с повећањем просјечне плате у овом ентитету током 2019. године на 1.000 КМ, оцијењена као неиспуњена већ у првој години мандата. Такођер, у првој години мандата, са закашњењем су испуњена два обећања која су се односила на повећање пензија. Пет обећања добило је оцјену “није започето”, док су одређене активности забиљежене на осам обећања која су оцијењена као започета. Оцјену “у прогресу” добила су два обећања која су се односила на повећање пензија, плата и социјалних давања и отварање 600 радних мјеста у привредној зони Нова Топола. Четири обећања оцијењена су као испуњена, од чега је једно, о повећању пензија, испуњено током друге године мандата, док су три обећања – отварање тржног центра у привредној зони Нова Топола, повећање пензија од 10% и доношење Закона о социјалном предузетништву испуњена током треће године мандата Владе Републике Српске.

Током изборне кампање 2018. године, Истиномјер је евидентирао девет обећања која својим контекстом одговарају теми образовања. Од тог броја, у току три године, испуњена су три обећања, док је једно испуњено са закашњењем. У овој области испуњено је неколико обећања, међутим, већином се ради о обећањима чија је реализација почела у протеклом мандату, као и о пројектима који се проводе у сарадњи са локалном заједницом. Оцјену “у прогресу” добило је обећање које се односи на успостављање дуалног образовања, док се једино незапочето обећање односи на увођење информатике као обавезаног предмета од првог разреда основне школе, те у свим разредима средње школе.

У области правне државе укупно је дато седам обећања, од којих је једно обећање оцијењено “у прогресу” и оно се односило на доношење закона везаних за судско-тужилачку праксу. Три обећања оцијењена су као започета, док су такођер три добила оцјену “незапочето”. Закон о сукобу интереса још увијек чека на своје доношење иако је у неколико наврата најављено да се на њему ради. Рад на испуњавању обећања о објављивању имовинских картона свих непосредно изабраних народних представника и именованих функционера још увијек није започет нити је било иницијатива да се ови подаци учине транспарентним. 

Истиномјер је забиљежио укупно седам обећања у области здравства, а међу њима, четири су оцијењена као незапочета, два “у прогресу”, а будући да је пресељење хирургије у Бањој Луци завршено прије Опћих избора 2018. године, ово обећање оцијењено је као неутемељено. Највише активности током претходне три године забиљежено је на изградњи нове болнице у Добоју, чији је имплементатор Цхина Синопхарм Интернатионал Цомпанy. У септембру 2021. године саопћено је да се груби радови приводе крају, те да су започеле машинске инсталације у унутрашњости.

У области међународних односа, Истиномјер прати свега два дата обећања: закон о дијаспори и међународну сарадња. На првом нису забиљежене никакве активности, док је друго добило оцјену “у прогресу”, а међу активностима издваја се почетак изградње аутопута Бања Лука – Приједор 6. новембра 2021. године, на основу концесионог споразума који је Влада РС постигла са кинеском компанијом Схандонг Хи-Спеед Интернатионал.

Када се ради о области државног уређења, од 20 укупно датих обећања, њих осам и даље није започето, оцјену “започето” добила су три обећања, “незапочето” једно, а оцјеном “у 

Обећања која бисмо овом приликом издвојили, а која су добила оцјену у “прогресу”, јесу она која се односе на 20 милиона КМ улагања Владе РС у Пале, те дигитализацију администрације, док се ни током треће године мандата Владе Републике Српске још увијек ништа није радило на смањењу возног парка, као ни на доношењу закона о Фонду социјалне заштите и помоћи угроженим грађанима.

Након што су прошле три године актуелног мандата Владе РС, може се закључити да су партије на власти у овом ентитету проводиле активности на испуњавању око двије трећине датих обећања. Њих 34% има велику вјероватноћу да ће бити испуњено до краја мандата, 34% средњу вјероватноћу, док њих 32%, од укупно 149 обећања колико их прати Истиномјер, има мале шансе да ће бити испуњено до краја мандата, најесен 2022. године.

(Агенције)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Драган

18.12.2021 07:48

То је још и добро, кад би се још навело шта су појединочно многим грађанима обећали...не би то стало у један чланак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

18.12.2021 12:00

Једино је Драско испунио обецање. То је знак да сектаси само лазу.

Name

4$

18.12.2021 08:02

Папцине свих земаља ујединимо се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

18.12.2021 08:19

Није проблем у влади, проблем је у онима који им вјерују. Стара Народна, "обећање лудом радовање" ! Али, добар мије Вишко, добар добар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико као он.

18.12.2021 08:20

Ова власт ништа добро не ради,нама треба опзиција на власти,тако да помогну овим из Федерације,бакир,мијатовиц никсић богићевић,магазиновић комшић џаферовић,и њима слични,људи нам желе добро,хоће да помогну,знају шта нама треба и треба да их слушамо,а не Додика и СНСД.Пробудите се људи,још је време?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.12.2021 05:15

Немогу бурлини преваранти красти све што стигну 15 година, и да још све ријеше народу обећано,

Name

Е

18.12.2021 08:29

Ако су 17 испунили то је премија. Шта'ш више!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.12.2021 10:59

Јест лијепо видјети кад се овако поједини исцрпљују писањем и набрајањем, види се колико су искомплексирани !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мане

18.12.2021 13:11

Ова влада би боље радила када уопсте неби постојала.Јели толика њихова задузивања да покрпе плате будетски упосленика.Незнам цитаосам овај текст није нам ни лосе.Засто толики народ бјези вани ако иста од овога истина.Нису они повецали плате него привредници какве везе има политика са тим.Испунили обецање у три године повецали пензију 10% а троскови зивота комуналије струја љекови нсмирнице 100% стасу онда испунили.

Name

Милан за Мане

18.12.2021 17:03

Тачно је да одлазе одавде у Њемачку али то што пара зараде могу се башкарити само кад овамо дођу пар дана у неколико мјесеци. А тамо док су једу конзерве и спавају у соби три са три. Наведи ми само једног нашег који је тамо направио кућу или купио стан, мало сутра да је ико од наших људи тамо то урадио ! Зато маните се демагогије јер криза је у цијелом свијету а не само овдје.

Name

ЗИКАЗ

19.12.2021 07:53

Свабе спавају по сума, соротоња, боједа, не знају ниста, само смо ми памтњаковици 113 посто.

Name

Душко

18.12.2021 13:21

Јел се ово прича о Драшку Станивуковићу , тако је и он отприлике испунио своја предизборна обећања?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.12.2021 13:06

Зато луди народ је показао у приједору гласајте за лопове ја недам и никада им нецу дати глас ни ја ни моја породица после кукајте народе поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГП

20.12.2021 09:24

Ма имају они времена...........

ОДГОВОРИТЕ