Радници упозоравају: Управа РиТЕ Угљевик зна само да "краде"

“Могу по закону да направе тендер од 10.000.000 КМ, а да украду 7.000.000 КМ. За одсумпоравање су дали 110.000.000 евра, не раде нам електрофилтери. Не ради нам радионица на руднику, нема резервних дијелова. Је ли то по закону? Само плате радницима не могу да се повечају по закону”, наводи Мићановић. Камери БН телевизије није био дозвољен улаз. Радник обезбјеђења је снимање покушао да онемогући јаким ударцем у камеру.

Република Српска 17.12.2021 | 19:59
Радници упозоравају: Управа РиТЕ Угљевик зна само да "краде"

“Наша егзистенција је угрожена и због тога тражимо повећања плата за 15 одсто и исплату двије цијене рада за данашњи Дан рудара до Божића, поручено је са Информативног збора рудара Рудника и термоелектране Угљевик.

Незадовољни условима рада, рудари су од Владе и ресорног министаврства затражили да на чело некада, кажу једне од најупјешнијих фирми која сада грца у дуговима, поставе способну управу која ће их спасити потпуне пропасти у коју их, како тврде, води садашње руководство.

Дан рудара је, а рудари су ван рудника. Са збора који су претходно одржали су се огорчени рудари и радници РиТЕ Угљевник упутили у зграду предузећа тражећи разговор са члановима управе. 

Камери БН телевизије није био дозвољен улаз. Радник обезбјеђења је снимање покушао да онемогући јаким ударцем у камеру.

Рудари и радници РиТЕ Угљевник доведени су, каже до руба егзистенције. Од Управе предузећа су раније затражили повећање плата радницима од 15 одсто. Добили су, тврде, одговор да то не би било по закону.

Предсједник Синдикалне организације РиТЕ Угљевик Зоран Мићановић каже да је управи по закону једино то да се, како каже, краде новац из тог предузећа.

“Могу по закону да направе тендер од 10.000.000 КМ, а да украду 7.000.000 КМ. За одсумпоравање су дали 110.000.000 евра, не раде нам електрофилтери. Не ради нам радионица на руднику, нема резервних дијелова. Је ли то по закону? Само плате радницима не могу да се повечају по закону”, наводи Мићановић.

Ненад Стевановић, један од радника РиТЕ Угљевик, каже да су свој револт данас изразили радници са да копа, они који раде на машинама, који их поправљају, те радници из термоелектране, са котла и допреме угља.

 

“Ми имамо пројекат радионице на руднику која се гради пет година. Наши људи који одржавају машине раде у нељудским условима, на пољанама, испред потпуно неусловних дрвених шупа, по свим временским условима.”

Предузеће које производи 35 одсто електричне енергије у Српској налази се на рубу пропасти, упркос рекордној цијени струје на свјетском тржишту, тврде у Синдикалној организацији. Узрок су, додају, неспособно руководство и милионска дуговањима према добављачима, која се гомилају.

“Напомињемо да се сваке године планови откривке и производње угља остварују 100 одсто, да имамо континуирану продају комерцијалног угља, чистог новца у периоду од седам мјесеци, да смо тарифним поступком добили 20.000.000 КМ више на годишњем нивоу. Цијена једног мегавата на свјетском тржишти је три пута виша од планиране”, каже даље Стевановић и додаје да иако сви услови постоје, новца једноставно нема.

“Питамо се зашто?”, каже Стевановић.

Стевановић наглашава да му је, као неком коме три генерације у породици већ 87 година раде у руднику, тешко да гледа како то предузеће пропада.

 “Позивамо Владу да реагује, све испита и да на чело предузећа постави човјека који ће спасити ову фирму, живот ове општине која директно и индиректно зависи од РиТЕ Угљевик. Желимо да наша дјеца остану у Угљевику. Ко ће овдје остати да живи кад нам затворе предузеће”, пита се Стевановић.

Из Управе РиТЕ Угљевник су се огласили саопштењем путем своје информативне службе.

„Управа РиТЕ Угљевик истиче да су све одредбе Колективног уговора који је потписан у јуну ово године, а чији су потписници Синдикат Електропривреде и матично предузеће, благовремено испоштоване. Захтјеви Синдикалне организације према управи РиТЕ Угљевик су неосновани, јер се плате и доприноси редовно исплаћују.”

У саопштењу се такође наводи да су у току преговори са Електропривредом Републике Српске у вези са повећањем цијене рада, које управа тог предузећа подржава.

Из Синдикалне организације поручују шта ће се десити уколико се захтјеви не испуне.

„Нећемо радити. Нећемо произвести ниједан киловат!“, категоричан је Мићановић.

Синдикални одбор је нови Информативни збор заказао за уторак, 21. децембра.

(БН Фото: БН) 

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Сима

17.12.2021 19:04

Директор опљацко све,направио фабрику

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

17.12.2021 22:03

Криво је политичко Сарајево опет зар не??

Name

Коле

17.12.2021 22:27

Браво истина , само именујте јел то Цедо , а јос мало стрпите се до септембра

Name

реаговање

17.12.2021 22:44

Багро шта би раидли да вам претходна дражава није изградила термоелектрану? Добили сте тај рудник од државе бесплатно, добитли сте електрану беспланто. И ништа нисте способни да сами изградите, а сада не можете ни да са тим свим радите, све сте себи прибербили. Како би градили термоелектране кад нисте у стању да радите са ТЕ коју је неко наследио. ПОлако само, већ ће стићи пресуда арбитражног суда у Вашнгтону па ће те онда на добош, а тек кад се активира сав доказни материјал из тужилаштва у Сарајеву где постоје докази о 40 украдених милиона. Ма идете сви на продају,а тада вас неће бити 2000 него 500 радника са минималном платом.

Name

Борац

18.12.2021 17:12

Јел директор из дрпоса?

Name

Ненад

17.12.2021 19:08

Нисте ви никакви радници него људски сљам умјесто да се поносите сто радите за васу управу за насу лијепу Републику Српску за насу патриотску власт за насег Додика.А ви сада тразите плате док насем драгом пресједнику хоце дусмани да уведу санкције и умјесто да понављате сто реце онај Радован Ковацевиц сви смо ми Додик.У рудник и тисина ако треба 24 сата да радите за зене и васе цуре це се побринути Патритски Савез Независних Социјал Демократа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо

17.12.2021 19:09

ето краде се и у Приједору и то од пореза, а управу похвали влада РС! Добро сте пролазили већ деценијама и имали највеће плате у рударству. Можда је дошло вријеме за ћорке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЛАТНО ПОЉЕ

17.12.2021 19:10

ДЗАБА СЕ ОБРАЦАТЕ ВЛАДИ СВЕ ДОК ЈЕ ОЕТАР ДЈОКИЦ МИНИСТАР ЕНЕРГЕТИКЕ И РУДАРСТВА.ОН КУД ЈЕ ГОД ОРИСАО ТУ ТРАВА НЕ РАСТЕ.УЛИЗИЦА ,БИТНА МУ САМО ФОТЕЉА И ДА ИЗВЛАЦИ ОСРЕ ЗА РАЦУН ВЛАДАЈУЦЕ КОАЛИЦИЈЕ И СВОЈ РАЦУН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боско

17.12.2021 20:12

Јел стварно мислис да се Петар Дјокиц у Електропривреди несто пита? Побркао си лонцице! Само Мозе да постави неког од директора а ни то!

Name

роса

18.12.2021 00:19

Ђокић нема везе са РиТе у Угљевику, претражите све тендере у задњих 15 година и само ће вам се казати гдје су нестале паре.

Name

Чуј то

17.12.2021 19:11

Србујте и пјевајте ону нашу "не може нам нико ништа"! Све ће то Миле позлатити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

17.12.2021 19:21

Ненад трази да влада посаље цовјека који це да управља рудником. Ето доце вам Ненад Стевандиц,а мозда и Драган Цавиц. Треба да тразите да влада поднесе оставку,а ви тразите да вам влада посаље неког цовјека. Па господо радници сви они који су сада у управи рудника је поставила та иста влада. Није проблем да посаље неке друге и мислите да це се онда несто поправити. Сада ето наса влада уводи санкције ЕУ Њемацкој и ето наси људи се сви врацају из ЕУ и Њемацке тако да наса влада не треба да се брине ми цемо је подрзати. Боље да сте тразили од владе ЕУ да вам посаљу људе који це да воде ту фирму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пујдо

17.12.2021 19:23

Атак снсд-а на демос Шмицки стара удбашка фраила Тоћо смрад распали Ћопо њихов потрчко Све у свему зло рите-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

17.12.2021 19:24

Треба ли сте се давно побунити, али ве сте ћутали, говорили сте, шта ме брига мени је добро, шта ме брига шта се ради, продали сте се за коју стоју марака. Е сад кад је мечка закуцала и на ваша врата, кад је дошло до пропасти, е сад сте се побунули, е сад је касно, сад вас има 2000, а од тог броја вас је најмање пола вишка. Ви опет правите глупости, мјесто да тражите нечију одговорност, ви тражите повећање плате, да се опет продате, тако да вам желим да вам плата буде умањена за постотак вишка радника, значи најмање 50%, то сте заслужили. Овакво стање је у свим сегментима друштва, хаос, безако је, криминал свих врста и анархија. Срећно народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Лакин

17.12.2021 19:32

Гледај Прибишића како хвата камеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаруга

17.12.2021 19:41

Господо синдикалци касно сте се пробудили.Шта сте урадили када је отето пар десетина милиона криминалним пресудама... Тереx,шицо,Континентал тада се нисте јављали,сад дречите не борите се за правду већ за личне интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

18.12.2021 00:20

Најмањи проблем су пресуде, израчунај колико је десетина милиона украдено на рачун измишљених тендера приватних фирми које раде на термоелектрани деценијама.

Name

Кратка памет

19.12.2021 16:44

Чаруга мозда не знас а мозда си заборавио да је бас Зоран Мицановиц дозволио да Терекс и остала треца лица удју у коп да раде. Србима је најгоре сто не памте дузе од три дана. Ово сака јада повео да себе спасава. Е брате

Name

Миле

17.12.2021 19:43

А ста оцекивати друго од Цеде Стојановица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харценко

17.12.2021 20:06

Прибисиц гура камеру..... Сервис косацице за траву 6000 КМ, санација олука на управној згради који никад нису ни били ту, адаптација стана у БН 30 000 КМ....... Јебем вас угљевицани, сви смо говна кад смо свакаквом сљаму дозволили да нам за мрвицу хљеба коју нам дају краду наса рудна богатства и трпају себи милионе у дзап е тако нам и треба!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

да ли је могуце

17.12.2021 20:40

па вама су ионако плате велике , пола вас не ради ниста а просјек 1300 КМ, имате 2100 запослених а прије рата било 1200 запослених , посаљите своје конкубине куци па це фирма пословати добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

кале

17.12.2021 20:41

док је цеде и компаније све це ици у пропаст , људи појма са струком немају , филтер од 110 милиона еура не ради , и друге пропале инвестиције

ОДГОВОРИТЕ
Name

јакоје

17.12.2021 20:43

па довели сте полуписмене људе да воде такав објекат а струцне сте протјерали у мисју рупу

ОДГОВОРИТЕ
Name

каско

17.12.2021 20:46

зато је цедо скуцио фирму себи заједно са прибисицем, бице и за тасовца и зарку

ОДГОВОРИТЕ
Name

ратко

17.12.2021 20:48

цедо и прибисиц имају своју фирму ста их занима термоелектрана

ОДГОВОРИТЕ
Name

гас

17.12.2021 20:51

ускоро це све бити сумњиве и лазне дипломе , зато и пропада такав гигант, знам цовјека из сарајева 3 дипломе набавио, додик се поноси таквим струцњацима само послусници јер треба неко да прими одговорност а додик паре, само да нас не увуце у нови рат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудари

17.12.2021 20:56

Не искуство шефа обезбеђења Зорана Прибишића,и Напад на слободу Медија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гама

17.12.2021 20:58

Па хоће ли након 15 година подићи цијену рада. Имају плате ко полиција и шумари. Свима подижу плате а ове музу ли музу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баки

17.12.2021 21:29

Е, даце бог да и РиТЕ Угљевик пропадне, па да сви осјете цари слободног трзиста рада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

17.12.2021 22:14

Три умрла директора узела 33 милиона,садасњи директори узели333 милиона ето дје су паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

18.12.2021 00:21

Колико су милиона узеле приватне тендерашке фирме зна ли се шта?

Name

Ре Баки

18.12.2021 12:47

Потписујем...

Name

Корекција!

17.12.2021 23:15

На слици у прилогу је РиТЕ Гацко, тамо ни филтера нема док се директорима аута отплате, пословни рачуни и путовања поплаћају не остане ништа,кажу да су скупили за катанац и оставили злу не требало, ал синдикат не планира протесте. Фин неки синдикат што би се рекло питом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар

18.12.2021 00:49

Немогу да сватим да сипа и надлезне институције не реагују како који од директора умре тако остају милиони иза њих а да нико не прица о директору који је направио халу у индустриској зони у бијељини дампери стоје због гума багери због дјелова само сипа да упане и да претресе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

18.12.2021 07:22

Мора пропасти кад је Чедо лопов директор. Човјек је обична волусина и балван. Зна се ста је радио и кад је био пмоцник у министарству пољопривреде. Радници тољаге у руке и истјерати тог олоша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балтик

18.12.2021 09:40

Док чедо и прибишић купе све из фирме дакић гради по Бијељини, одакле ти дакићу паре за зграде за онолику механизацију сљункаре дакић је накопао неколико милиона метара кубних сљунка и чека на аутопут, у то је укључен сигурно мићко гицко сљункара, све је то додикова клика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јарослав

18.12.2021 11:22

Коме се жалите? Институције не постоје. Анархија.

ОДГОВОРИТЕ