„Проинтеру“ зграда, повјериоцима дуг Поштанске штедионице

– Након што је „Проинтер“ на упитан начин купио зграду Поштанске штедионице РС у центру Бањалуке, Окружни привредни суд отворио је стечај у Штедионици, која ће иза себе дефинитивно оставити дуг од 2,7 милиона КМ, јер нема више ништа за продати, чак ни за покриће трошкова стечајног поступка.

Република Српска 16.12.2021 | 20:01
„Проинтеру“ зграда, повјериоцима дуг Поштанске штедионице

Стечај је, на основу одлуке Владе РС, тражио вршилац дужности директора Поштанске штедионице Рајко Леканић, а суд је након извјештаја привремене стечајне управнице донио рјешење о отварању стечаја.

За стечајну управницу именована је Андреа Тришић из Бањалуке, која је била и привремена управница.

У образложењу рјешења о отварању стечаја, које је донесено прошле седмице, наведено је да је привремена управница утврдила да је предузеће платежно неспособно и да испуњава услове за стечај.

„Стечајна управница је утврдила да имовина стечајног дужника није довољна за покриће трошкова стечајног поступка. Наиме, како су жиро рачуни блокирани, стечајни дужник нема расположивих новчаних средстава. Имовину стечајног дужника чине потраживања по основу дугорочних финансијских пласмана која износе 6.868 КМ“, пише у рјешењу.

Управница је навела и да је књиговодствена вриједност обавеза Поштанске штедионице на крају прошле године износила 2,7 милиона КМ као и да не обавља регистровану дјелатност – изнајмљивање и пословање сопственим некретнинама с обзиром на то да нема некретнина.

„Привремена стечајна управница је, сходно наведеним закључцима, утврдила да се пословање стечајног дужника не може наставити“, додаје се у рјешењу.

Повјериоци имају 30 дана да пријаве потраживања од Поштанске штедионице, а рочиште на којем ће те пријаве бити испитане заказано је за 8. фебруар 2022. године.

Иначе, зграда Поштанске штедионице у центру Бањалуке продата је прошле године компанији „Проинтер“ за 2,6 милиона КМ на лицитацији која је одржана на Ђурђевдан прошле године, у јеку пандемије вируса корона и ограниченог кретања.

Зграду је продао Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС, након што му је Поштанска штедионица уступила ту некретнину заједно са земљиштем на име дјелимичног измирења обавезе настале по основу судског спора који је Фонд добио.

Након тога, Влада РС је, као већински власник, одлучила да покрене стечај у Поштанској штедионици и то двије деценије након што јој је одузета дозвола за обављање банкарских послова.

Радницима Поштанске штедионице су још 2012. године исплаћене отпремнине и од тада штедионица има само једног запосленог и то директора.

(Цапитал)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Васа

16.12.2021 19:28

Додиков резим је прекрсио закљуцке дрзавне народне скупстине Српске и поцео да уцествује у раду заједницких институција и не само то вец је пренио јос једну надлезност цовид пасосе Хитно мора реаговати тузиластво РС јер ово је русење уставног поретка РС и спрдање са дрзавном скупстином Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

16.12.2021 20:16

Дође вријеме све се преокрене, само полако, све ће доћи на своје. Проклетник, " борац за Републику Српску". Мало ће му бити и у гробу.

Name

Само бахато

17.12.2021 15:09

То Срби глупи гласајте за Милу лопова,нека мали узме коју милијарду.Да се не дрогира....

Name

ЗЛАТНО ПОЉЕ

16.12.2021 19:31

ПОСРАНСКА СТЕДИОНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У СТЕЦАЈУ,А ПОСТАНСКА СТЕДИОНИЦА СРБИЈЕ ПРОСЛЕ НЕДЈЕЉЕ КУПИЛА КОМЕРЦИЈАЛНУ БАНКУ РЕПУБЛИКЕ СРОСКЕ,АД БАЊА ЛУКА.О ТОМЕ У РЕПУБЛУЦИ СРОСКОЈ НИКО НЕ ГОВОРИ,ОБЈАВИО РТС ЈАВНИ СЕРВИС РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ.ТОЛИКО О СПОСОБНОСТИ НАСЕ ВЛАДЕ И РУКОВОДСТВА.КУДА ГОД ПРОДЈУ ТРАВА НЕ РАСТЕ.ХЕСУ ЛИ ВАМ ЗА НЕСПОСОБНОСТ ВОДЈЕЊА ФИНАНСИЈА КРИВИ БОСЊАЦИ ИЛИ СТРАНЦИ.БАС СТЕ БИЈЕДНИ.И ТО У МОЗАК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја самБН

16.12.2021 19:32

Без Директора немозе ниста а добар плац је резервисан за Игора и јос јефтино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сутурлија

16.12.2021 19:37

Зељковица дрзе у притвору за ситне паре а они хапају Милионе са стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Икиониц

16.12.2021 19:57

Екипа снова и космара.Само њима да Буде добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

16.12.2021 20:23

Краду и отимају по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

16.12.2021 21:10

Што рече предсједник, слобода није јефтина. Као што није јефтино ни србованне.

Name

Популус

16.12.2021 20:43

Проклети били гладни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све мозе овдје

16.12.2021 21:02

А ко је преузео дугове Постанске стедионице,и како се мозе продати зграда и земљисте прије заврсетка стецаја и измирења свих обавеза?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

16.12.2021 21:22

Срамота, цобани у центру града, на ста је спао тај некад лијепи гтад.

ОДГОВОРИТЕ