„Prointeru“ zgrada, povjeriocima dug Poštanske štedionice

– Nakon što je „Prointer“ na upitan način kupio zgradu Poštanske štedionice RS u centru Banjaluke, Okružni privredni sud otvorio je stečaj u Štedionici, koja će iza sebe definitivno ostaviti dug od 2,7 miliona KM, jer nema više ništa za prodati, čak ni za pokriće troškova stečajnog postupka.

Republika Srpska 16.12.2021 | 20:01
„Prointeru“ zgrada, povjeriocima dug Poštanske štedionice

Stečaj je, na osnovu odluke Vlade RS, tražio vršilac dužnosti direktora Poštanske štedionice Rajko Lekanić, a sud je nakon izvještaja privremene stečajne upravnice donio rješenje o otvaranju stečaja.

Za stečajnu upravnicu imenovana je Andrea Trišić iz Banjaluke, koja je bila i privremena upravnica.

U obrazloženju rješenja o otvaranju stečaja, koje je doneseno prošle sedmice, navedeno je da je privremena upravnica utvrdila da je preduzeće platežno nesposobno i da ispunjava uslove za stečaj.

„Stečajna upravnica je utvrdila da imovina stečajnog dužnika nije dovoljna za pokriće troškova stečajnog postupka. Naime, kako su žiro računi blokirani, stečajni dužnik nema raspoloživih novčanih sredstava. Imovinu stečajnog dužnika čine potraživanja po osnovu dugoročnih finansijskih plasmana koja iznose 6.868 KM“, piše u rješenju.

Upravnica je navela i da je knjigovodstvena vrijednost obaveza Poštanske štedionice na kraju prošle godine iznosila 2,7 miliona KM kao i da ne obavlja registrovanu djelatnost – iznajmljivanje i poslovanje sopstvenim nekretninama s obzirom na to da nema nekretnina.

„Privremena stečajna upravnica je, shodno navedenim zaključcima, utvrdila da se poslovanje stečajnog dužnika ne može nastaviti“, dodaje se u rješenju.

Povjerioci imaju 30 dana da prijave potraživanja od Poštanske štedionice, a ročište na kojem će te prijave biti ispitane zakazano je za 8. februar 2022. godine.

Inače, zgrada Poštanske štedionice u centru Banjaluke prodata je prošle godine kompaniji „Prointer“ za 2,6 miliona KM na licitaciji koja je održana na Đurđevdan prošle godine, u jeku pandemije virusa korona i ograničenog kretanja.

Zgradu je prodao Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, nakon što mu je Poštanska štedionica ustupila tu nekretninu zajedno sa zemljištem na ime djelimičnog izmirenja obaveze nastale po osnovu sudskog spora koji je Fond dobio.

Nakon toga, Vlada RS je, kao većinski vlasnik, odlučila da pokrene stečaj u Poštanskoj štedionici i to dvije decenije nakon što joj je oduzeta dozvola za obavljanje bankarskih poslova.

Radnicima Poštanske štedionice su još 2012. godine isplaćene otpremnine i od tada štedionica ima samo jednog zaposlenog i to direktora.

(Capital)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Vasa

16.12.2021 19:28

Dodikov rezim je prekrsio zakljucke drzavne narodne skupstine Srpske i poceo da ucestvuje u radu zajednickih institucija i ne samo to vec je prenio jos jednu nadleznost covid pasose Hitno mora reagovati tuzilastvo RS jer ovo je rusenje ustavnog poretka RS i sprdanje sa drzavnom skupstinom Srpske

ODGOVORITE
Name

Boki

16.12.2021 20:16

Dođe vrijeme sve se preokrene, samo polako, sve će doći na svoje. Prokletnik, " borac za Republiku Srpsku". Malo će mu biti i u grobu.

Name

Samo bahato

17.12.2021 15:09

To Srbi glupi glasajte za Milu lopova,neka mali uzme koju milijardu.Da se ne drogira....

Name

ZLATNO POLJE

16.12.2021 19:31

POSRANSKA STEDIONICA REPUBLIKE SRPSKE U STECAJU,A POSTANSKA STEDIONICA SRBIJE PROSLE NEDJELJE KUPILA KOMERCIJALNU BANKU REPUBLIKE SROSKE,AD BANJA LUKA.O TOME U REPUBLUCI SROSKOJ NIKO NE GOVORI,OBJAVIO RTS JAVNI SERVIS REPUBLIKE SRBIJE.TOLIKO O SPOSOBNOSTI NASE VLADE I RUKOVODSTVA.KUDA GOD PRODJU TRAVA NE RASTE.HESU LI VAM ZA NESPOSOBNOST VODJENJA FINANSIJA KRIVI BOSNJACI ILI STRANCI.BAS STE BIJEDNI.I TO U MOZAK.

ODGOVORITE
Name

ja samBN

16.12.2021 19:32

Bez Direktora nemoze nista a dobar plac je rezervisan za Igora i jos jeftino.

ODGOVORITE
Name

Suturlija

16.12.2021 19:37

Zeljkovica drze u pritvoru za sitne pare a oni hapaju Milione sa strane.

ODGOVORITE
Name

Ikionic

16.12.2021 19:57

Ekipa snova i kosmara.Samo njima da Bude dobro.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

16.12.2021 20:23

Kradu i otimaju po zakonu.

ODGOVORITE
Name

Milko

16.12.2021 21:10

Što reče predsjednik, sloboda nije jeftina. Kao što nije jeftino ni srbovanne.

Name

Populus

16.12.2021 20:43

Prokleti bili gladni

ODGOVORITE
Name

Sve moze ovdje

16.12.2021 21:02

A ko je preuzeo dugove Postanske stedionice,i kako se moze prodati zgrada i zemljiste prije zavrsetka stecaja i izmirenja svih obaveza?

ODGOVORITE
Name

Bl

16.12.2021 21:22

Sramota, cobani u centru grada, na sta je spao taj nekad lijepi gtad.

ODGOVORITE