Савјет министара БиХ радио у пуном капацитету

- Савјет министара данас је усвојио иницијативу Министарства финансија и трезора и именовао делегацију за вођење преговора ради закључивања Споразума о зајму између БиХ и Опек фонда за међународни развој / ОФИД/ ради финансирања изградње ауто-пута на Коридору "Пет це", дионица Врандук-Понирак.

Босна и Херцеговина 16.12.2021 | 15:46
Савјет министара БиХ радио у пуном капацитету

Износ зајма за изградњу ове поддионице дужине 5,3 километра, која чини саставни дио дионице Немила - Доња Грачаница, износи 25 милиона евра и биће алоциран на Федерацију БиХ /ФБиХ/. Период отплате зајма је 14 година, уз четири године грејс периода.

Усвојена је и иницијатива Министарства финансија и трезора и именована делегација за вођење преговора ради закључивања Кредитног споразума између БиХ и Кувајтског фонда за арапски економски развој /КФАЕД/ - изградња поддионице ауто-пута Немила-Врандук на Коридору "Пет це" вриједног 21 милион евра.

Ради се о додатном кредитном задужењу којим ће бити финансирана изградња ауто-пута на Коридору "Пет це", дионица Немила-Врандук у дужини од 5,7 километара, која чини саставни дио дионице Немила - Доња Грачаница.

Средства ће бити искоришћена за покривање трошкова експропријације укупно 92 одсто површине, укључујући 35 стамбених објеката.

Кредитна средства ће бити алоцирана на ФБиХ, а пројекат ће имплементирати Јавно предузеће "Аутоцесте ФБиХ" Мостар. Период отплате кредита је 20 година, с укљученим грејс периодом од пет година и каматну стопу од два одсто.

Министарство финансија и трезора након завршених преговора доставиће Савјету министара појединачне нацрте кредитног и споразума о зајму на разматрање у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Министри су на данашњој сједници усвојили и иницијативу Министарства финансија и трезора и именовали делегацију за вођење преговора ради закључивања Уговора о зајму између БиХ и Европске банке за обнову и развој за обнову возног парка трамвајског саобраћаја.

Зајам у износу 10 милиона евра намијењен је за куповину пет нових трамваја, чиме ће се значајно повећати капацитет возног парка како би се задовољиле стварне потребе корисника у Кантону Сарајево.

Ова инвестиција ће унаприједити квалитет јавног линијског превоза у корист путника увођењем европских стандарда, уз заштиту животне средине и бољу безбједност корисника овог превоза.

Годишње се трамвајима у Кантону Сарајево превезе око 43.000 путника, који обаве око 20.000 путовања.

Рок отплате зајма је 15 година, са грејс периодом од три године и алокацијом на ФБиХ, односно Кантон Сарајево, а крајњи имплементатор пројекта је Министарство саобраћаја Кантона Сарајево.

На сједници је усвојена и иницијатива за вођење преговора ради закључивања Уговора о зајму за адаптивни систем управљања саобраћајем између БиХ и Европске банке за обнову и развој.

Ријеч је о зајму вриједном седам милиона евра за реализацију пројекта који подразумијева набавку савременог система за управљање и надзор саобраћајем, укључујући компоненте интелигентног система управљања са приоритетима јавног превоза, видео-надзор система и видео-детекције инцидената засноване на најновијим технологијама.

Пројекат укључује и израду центра за управљање, како би се пратила ситуација на саобраћајницама и предузимале одговарајуће мјере за растерећење саобраћајних гужви на појединим раскрсницама или инцидентне ситуације.

Захваљујући најмодернијој сензорској опреми, у реалном времену била би доступна потпуна саобраћајна слику града, од чега ће корист имати грађани и посјетиоци Сарајева.

Рок отплате зајма је 15 година, с грејс периодом од три године и алокацијом на ФБиХ, односно Кантон Сарајево, а крајњи имплементатор пројекта је Министарство саобраћаја Кантона Сарајево, наводи се у саопштењу.

(Срна) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

yоки

16.12.2021 15:06

Врацају се црвени на фабрицке поставке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

16.12.2021 16:40

И управни, надзорни одбори и разноразне комисије цији су цланови из СНСД-а сво вријеме "блокаде" раде и наплацују накнаде..

Name

ЗЛАТНО ПОЉЕ

16.12.2021 15:41

ОВИ ПОЛИТУЦАРИ СТО СЕ ЗАДУЗУЈУ НА СВИМ БЕРЗАМА ГДЈЕ СЕ МОЗЕ ДОБИТИ НОВАЦ ЦЕ БИТИ ДАВНО МРТВИ КАД СЕ БУДЕ ВРАЦАО КРЕДИТ.БИТНО ИМ ДА САД ПУНЕ ДЗЕПОВЕ И ЗАДУЗУЈУ БУДУЦУ ГЕНЕРАЦУЈУ А ОНИ ЦЕ БИТИ ПРОСЛОСТ ДОТКЕ ЦЕ ЗАБИРАВИТИ И ЊИХОВИ НАЈМИЛИЈИ ДА СУ И ПОСТОЈАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

16.12.2021 15:44

Нестало пара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.12.2021 18:25

Хоце тегелтија да отвори нови маркет. Треба јос новца.

Name

Боки

16.12.2021 16:14

А одлука НСРС, не важи, узурпатор, мањи од маковог зрна, ИЗДАЈНИК је додиг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!!

16.12.2021 17:07

Ради себи лови зато су се и вратилибда покупе и опет блокирају као уобицајено. Инаце ако нема пара нема висе ни Доде као главног баје у РСу. Народ це од љутње и неимастиње гласати за неког ко це мислити за бољи зивот обицних градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

16.12.2021 18:02

Какав је то безобразлук стаје догиворено у НСРСрпске акоје блокада ондаје за све а не ови додикови стално раде тоје срамота само лазу. Реклисмо нема рада доксе закон неврати.

ОДГОВОРИТЕ