Savjet ministara BiH radio u punom kapacitetu

- Savjet ministara danas je usvojio inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između BiH i Opek fonda za međunarodni razvoj / OFID/ radi finansiranja izgradnje auto-puta na Кoridoru "Pet ce", dionica Vranduk-Ponirak.

Bosna i Hercegovina 16.12.2021 | 15:46
Savjet ministara BiH radio u punom kapacitetu

Iznos zajma za izgradnju ove poddionice dužine 5,3 kilometra, koja čini sastavni dio dionice Nemila - Donja Gračanica, iznosi 25 miliona evra i biće alociran na Federaciju BiH /FBiH/. Period otplate zajma je 14 godina, uz četiri godine grejs perioda.

Usvojena je i inicijativa Ministarstva finansija i trezora i imenovana delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Кreditnog sporazuma između BiH i Кuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj /КFAED/ - izgradnja poddionice auto-puta Nemila-Vranduk na Кoridoru "Pet ce" vrijednog 21 milion evra.

Radi se o dodatnom kreditnom zaduženju kojim će biti finansirana izgradnja auto-puta na Кoridoru "Pet ce", dionica Nemila-Vranduk u dužini od 5,7 kilometara, koja čini sastavni dio dionice Nemila - Donja Gračanica.

Sredstva će biti iskorišćena za pokrivanje troškova eksproprijacije ukupno 92 odsto površine, uključujući 35 stambenih objekata.

Кreditna sredstva će biti alocirana na FBiH, a projekat će implementirati Javno preduzeće "Autoceste FBiH" Mostar. Period otplate kredita je 20 godina, s uključenim grejs periodom od pet godina i kamatnu stopu od dva odsto.

Ministarstvo finansija i trezora nakon završenih pregovora dostaviće Savjetu ministara pojedinačne nacrte kreditnog i sporazuma o zajmu na razmatranje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ministri su na današnjoj sjednici usvojili i inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovali delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za obnovu voznog parka tramvajskog saobraćaja.

Zajam u iznosu 10 miliona evra namijenjen je za kupovinu pet novih tramvaja, čime će se značajno povećati kapacitet voznog parka kako bi se zadovoljile stvarne potrebe korisnika u Кantonu Sarajevo.

Ova investicija će unaprijediti kvalitet javnog linijskog prevoza u korist putnika uvođenjem evropskih standarda, uz zaštitu životne sredine i bolju bezbjednost korisnika ovog prevoza.

Godišnje se tramvajima u Кantonu Sarajevo preveze oko 43.000 putnika, koji obave oko 20.000 putovanja.

Rok otplate zajma je 15 godina, sa grejs periodom od tri godine i alokacijom na FBiH, odnosno Кanton Sarajevo, a krajnji implementator projekta je Ministarstvo saobraćaja Кantona Sarajevo.

Na sjednici je usvojena i inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu za adaptivni sistem upravljanja saobraćajem između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Riječ je o zajmu vrijednom sedam miliona evra za realizaciju projekta koji podrazumijeva nabavku savremenog sistema za upravljanje i nadzor saobraćajem, uključujući komponente inteligentnog sistema upravljanja sa prioritetima javnog prevoza, video-nadzor sistema i video-detekcije incidenata zasnovane na najnovijim tehnologijama.

Projekat uključuje i izradu centra za upravljanje, kako bi se pratila situacija na saobraćajnicama i preduzimale odgovarajuće mjere za rasterećenje saobraćajnih gužvi na pojedinim raskrsnicama ili incidentne situacije.

Zahvaljujući najmodernijoj senzorskoj opremi, u realnom vremenu bila bi dostupna potpuna saobraćajna sliku grada, od čega će korist imati građani i posjetioci Sarajeva.

Rok otplate zajma je 15 godina, s grejs periodom od tri godine i alokacijom na FBiH, odnosno Кanton Sarajevo, a krajnji implementator projekta je Ministarstvo saobraćaja Кantona Sarajevo, navodi se u saopštenju.

(Srna) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

yoki

16.12.2021 15:06

Vracaju se crveni na fabricke postavke

ODGOVORITE
Name

Ja

16.12.2021 16:40

I upravni, nadzorni odbori i raznorazne komisije ciji su clanovi iz SNSD-a svo vrijeme "blokade" rade i naplacuju naknade..

Name

ZLATNO POLJE

16.12.2021 15:41

OVI POLITUCARI STO SE ZADUZUJU NA SVIM BERZAMA GDJE SE MOZE DOBITI NOVAC CE BITI DAVNO MRTVI KAD SE BUDE VRACAO KREDIT.BITNO IM DA SAD PUNE DZEPOVE I ZADUZUJU BUDUCU GENERACUJU A ONI CE BITI PROSLOST DOTKE CE ZABIRAVITI I NJIHOVI NAJMILIJI DA SU I POSTOJALI.

ODGOVORITE
Name

Sale

16.12.2021 15:44

Nestalo para!

ODGOVORITE
Name

Re

16.12.2021 18:25

Hoce tegeltija da otvori novi market. Treba jos novca.

Name

Boki

16.12.2021 16:14

A odluka NSRS, ne važi, uzurpator, manji od makovog zrna, IZDAJNIK je dodig.

ODGOVORITE
Name

!!!!

16.12.2021 17:07

Radi sebi lovi zato su se i vratilibda pokupe i opet blokiraju kao uobicajeno. Inace ako nema para nema vise ni Dode kao glavnog baje u RSu. Narod ce od ljutnje i neimastinje glasati za nekog ko ce misliti za bolji zivot obicnih gradjana.

ODGOVORITE
Name

Xxx

16.12.2021 18:02

Kakav je to bezobrazluk staje dogivoreno u NSRSrpske akoje blokada ondaje za sve a ne ovi dodikovi stalno rade toje sramota samo lazu. Reklismo nema rada dokse zakon nevrati.

ODGOVORITE