Прича о враћању надлежности је још један изборни трик

Посебна сједница НС Републике Српске о враћању надлежности је послужила само да подсјети грађане да је почела предизборна кампања, поручено је у емисији “Глобално” БН телевизије. Саговорници су сагласни да санкције запада ка Српској још нису извјесне, те да би у свему највећу штету могла да има не Српска него Србија.

Република Српска 15.12.2021 | 22:56
Прича о враћању надлежности је још један изборни трик

- На посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности није се догодило ништа од најављиваног - каже бивши бх. дипломата Игор Давидовић,који је однедавно и предсјендик Демократског центра.

Он истиче да је сједница била информативног карактера, а да је усвојена Декларација прилично замагљена.

"Та сједница је имала једну стварну задаћу, а то је да нас подсјети да је увелико почела предизборна кампања. Кључни актери кампање надолазећих избора су ту рекли све оно што смо већ једном чули, што једни о другима знају или мисле. Ово је била нова арена, нова позорница, без великих догађаја", казао је Давидовић и додао да је "брдо папира, родило миша`".

- Једина истинска криза је у ФБиХ, док су друге фабриковане, мишљења је историчар Огњен Карановић.

"Да се не лажемо, једини генератор политичке кризе у БиХ јесте политичко Сарајево. Ако погледате програме бошњачких политичких странака, ниједан не говори о Дејтонском споразуму или дејтонској БиХ", рекао је историчар Центра за друштвену стабилност Огњен Карановић.

Он наводи да догађаји у Српској буде забринутост, али да не види истинску намјеру политичког запада да економски или на неки други начин казни Републику Српску.

"Сви знамо да би за тако нешто требала дозвола свих чланица ЕУ, а не вјерујем да би поједине чланице пристале на такву политику. То је оживљавање наратива из деведесетих година или неког претходног периода. Ако неко жели рушење мировног процеса, онда ће кренути тим путем", наводи Карановић.

Према ријечима Давидовића, санкције ка Српској више немају ефекта, али је ту, како каже, Србија као кец у рукаву Запада.

"Србија има комплетну државну структуру, административну структуру, територијалну структуру… Има привреду, има индустрију и сваке санкције које би биле емитоване према Србији биле би погубне за Србију. То Србији не треба. Зато се ствара слика да је господин Вучић тај који са много опреза гледа шта се дешава у Српској и покушава да умири и дисциплинује господина Додика", истакао је Давидовић.

Он напомиње да се на крају сваке кризе у БиХ враћамо на почетну тезу, а то је, да сва три лидера, Додик, Човић и Изетбеговић желе, они би се договорили и направили функционалну државу. Они то неће, јер су у оваквом стању неприкосновени владари, не само политички, него и економски и инвестициони, рекао је Давидовић.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Прица о врацању

15.12.2021 23:10

Надлезности јесте и предизборни подвиг и много висе од тога, много. За поцетак први корак је и на путу ЕУ, али и искораку за нелогицности БХ, дакле реформе, и одбрана Српске, све то и јос доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

16.12.2021 06:06

?????

Name

Центарфор

16.12.2021 01:36

Довољно је процитати wикилеакс документе. Постоје писма јос из 2008 године када америцки амбасадори саљу упозорења назад у централу. Имају о њему досије само такав. Мислим да је ово заврсни цин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КПЈ

16.12.2021 06:22

Када саставимо БејХа идемо у изградњу нове Југе! Папцине свих земаља ујединимо се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

16.12.2021 06:56

обецање луду радовање сарена лаза отог нема ниста цекај маго да трава нарасте трава нарасте маго црце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

16.12.2021 08:00

Посебна сједница парламента владе РС, заказана искљућиво због предизборног маркетинга СНСД-а?? Врло лако могуће, ова власт је у стању и да зарати ако је то предуслов останка на власти!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуест

16.12.2021 08:25

Ста мисли ортодоксни лопов вуци за нос постене градјане и УСА и ЕУ. Је ли му то знање са пијаце кад је продавао пелцоване паприке јадо па се најео.

ОДГОВОРИТЕ