Чланови ВСТС-а ће расправљати о закључцима НСРС

Чланови Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ одлучили су да ће расправљати о закључку Народне скупштине Републике Српске којим је планирано суспендовање Закона о ВСТС-у и формирање овог правосудног тијела за именовање судија и тужилаца на нивоу Српске.

Република Српска 15.12.2021 | 13:24
Чланови ВСТС-а ће расправљати о закључцима НСРС

На сједници је договорено да се покуша на данашњој сједници усагласити саопштење како би се ВСТС огласио о овим закључцима, а да се о овим питањима расправља на наредној сједници ВСТС-а, која је планирана за 17. и 18. јануар, или на посебној сједници ВСТС-а.

На почетку првог дана дводневне сједнице члан ВСТС-а Мустафа Шабић затражио је да се чланови изјасне о закључку Народне скупштине и огласе саопштењем.

Он је додао да ће се, уколико се закључци Народне скупштине реализују, то директно одразити на ВСТС.

Предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија предложио је да се Савјет данас огласи саопштењем које ће покушати усагласити, а да на наредној сједници или на посебној сједници ВСТС обави расправу.

Холандски судија Кејс фон дер Вајде, који је савјетник у ВСТС-у, рекао је да му је драго да чланови Савјета расправљају о овоме и да им је по том питању предложио своје ставове.

Члан ВСТС-а Давор Мартиновић сматра да о овоме треба припремити материјале и организовати посебну сједницу, док је Амила Куносић предложила да посебна сједница буде одржана почетком наредне године или као прва тачка редовне сједнице у јануару.

Члан ВСТС-а Душка Богојевић рекла је да закључке и тачке дневног реда могу предлагати само чланови ВСТС-а, а не Фон дер Вајде, с чим се сагласила и члан ВСТС-а Јадранка Станишић, прецизирајући да ни према Пословнику нити према Закону о ВСТС-у закључке не може предлагати холандски судија.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у петак, 10. децембра, Декларацију о уставним принципима, те четири информације о преносу надлежности са закључцима међу којима је закјључак о ВСТС-у.

Тим закључком планира се да Влада Републике Српске припреми закон о ВСТС-у Републике Српске у року до шест мјесеци.

Након усвајања овог закона, планирано је непримјењивање Закона о ВСТС БиХ на територији Републике Српске.

Народна скупштина је повукла ранију сагласност из 2004. године на основу које је усвојен Закон о ВСТС-у у парламенту БиХ.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Реално

15.12.2021 12:45

Одлука се већ зна.Крива Српска,већином гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.12.2021 12:51

Је ли ово 15 година три тајкуна новостворена суд у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

15.12.2021 13:11

Кога савјетује тај холандски савјетник? Треба га вратити на прву годину правног факултета да поново послуша лекцију која се зове надлезност. Чуде ме и ове домаће "правне громаде" које предлажу да се о овом уопште расправља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.12.2021 14:24

Судија, прокоментариши онда и надлежност члана Предсједништва БиХ.

Name

Ре

15.12.2021 16:08

Савјетује сиротињу, поготово сиротињу која је заврсила твз. правни факултет у Бањалуци, а који ни Ангола не признаје. Диплому од 5000.00 КМ, о гаце окацис судија, па маси испред твз. правног факултета.

Name

Прњавор

15.12.2021 13:21

Шта ту има да се разматра????те фиктивне,назови"институције"самозване"пц"које и непостоје нигде већ само ,и то,АМЕРИЧКОМ КОМАДУ ПАПИРА,не руском или кинеском(а велесиле,хахахахахаха) укинути,распустит ту назови "скупштину" а све те криминалце,лопове,штоваоце ратних злочинаца и зликоваца похапсит убог антиуставног дјеловања..просто ко пасуљ..шта,да се неће дигнит,на балван револуцију?опет?неће.,нема више Титине,ни војске,ни џабне муниције..рат кошта а они беда и просијаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.12.2021 20:35

Је ли Прњавор ајде објасни ШТА ЈЕ АНТИУСТАВНО? Ако објасниш свака част теби балијо сарајевска.

Name

ШТЕТА

15.12.2021 13:47

Што нема ПОТКОВАНОГ ТЕГЕЛТИЈЕ У ВСТС,да одбаци расправу о том питању,или донесе одлуку у корист секташа???

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО ПЈЕСМААА ТО МИЛЕЕЕ

15.12.2021 14:51

НЕМОЗЕ НАААМ НИИИКООО НИСТААА ЈАЦИ СМО ОД ЕВРОПСКЕУНИЈЕЕЕЕ... ТООО МИЛЕЕЕЕ, САМО ПЕСМА НА ВАСАР ИСПОД СТОРА, ПЕЦЕЊЕ, ПИВО ПЕВАЉКА ООХОООО САМО ПЕСМА У ПОБЈЕДИ НАСЕ СТРАНКЕ СНСД КАД НАС ПРДЦЕДНИК ЗАПЈЕВА ПОД САТОР У ТРЦЕМ СЕЛУ ПРОЗОРИ ПУЦАЈУ НА ПОЛА.. МИЛЕЕ ЛЕГЕНДО НАЈБОЉИ ПРДЦЕДНИК!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ ПРЕЦЕДНИК НЕЗАМЈЕЉИВИ

15.12.2021 14:57

САД ЦЕ ИЗБОРИ БИЦЕ ПЕСМА И ПЕЦЕЊЕ МИКРОФОН ПИВО ИСПОД СТАОРА ЗА ДЗАБА: ХЕЕЕЈ КОЈИ ТО ЈОС ПРЕДЦЕДНИК ИЗ ИНОСТРАНСТВО УМЈЕ ДА ЗАПЈЕВА КАО НАС ПРЕДЦЈЕДНИК МИЛОРАД КОЈИ ПТАМ ВАС? МОЗДА ПРЕДЦЈЕДНИК ПУТИН АЛИ ОН НЕ ПЈЕВА ИЛИ МОЗДА ПРЕДЦЕДНИК ВУЦИЦ АЛИ НЕ ПЕВА НИ ОН: САМО НАС МИЛЕ ЛЕГЕНДА КАД ЗАГРМИ -НЕЕМОЗЕЕЕ НАММ НИКООО НИСТААААА- ТООО МИЛЕЕЕЕЕЕ ПРЕЦЕДНИЦЕ НАС СТО НЕДАС НАСЕ НАДЛЕЗНОСТИ ДА НАМ ОТМУ; ТО ЛЕГЕНДО НЕДАААЈ И БОРИ СЕ ЗА НАС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамиз

15.12.2021 15:34

Само похапсит све учеснике који су судјеловали у НСРС ,исте те закључке поништит а та говна која су гласала у Затвор Стоку......!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ