Članovi VSTS-a će raspravljati o zaključcima NSRS

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ odlučili su da će raspravljati o zaključku Narodne skupštine Republike Srpske kojim je planirano suspendovanje Zakona o VSTS-u i formiranje ovog pravosudnog tijela za imenovanje sudija i tužilaca na nivou Srpske.

Republika Srpska 15.12.2021 | 13:24
Članovi VSTS-a će raspravljati o zaključcima NSRS

Na sjednici je dogovoreno da se pokuša na današnjoj sjednici usaglasiti saopštenje kako bi se VSTS oglasio o ovim zaključcima, a da se o ovim pitanjima raspravlja na narednoj sjednici VSTS-a, koja je planirana za 17. i 18. januar, ili na posebnoj sjednici VSTS-a.

Na početku prvog dana dvodnevne sjednice član VSTS-a Mustafa Šabić zatražio je da se članovi izjasne o zaključku Narodne skupštine i oglase saopštenjem.

On je dodao da će se, ukoliko se zaključci Narodne skupštine realizuju, to direktno odraziti na VSTS.

Predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija predložio je da se Savjet danas oglasi saopštenjem koje će pokušati usaglasiti, a da na narednoj sjednici ili na posebnoj sjednici VSTS obavi raspravu.

Holandski sudija Kejs fon der Vajde, koji je savjetnik u VSTS-u, rekao je da mu je drago da članovi Savjeta raspravljaju o ovome i da im je po tom pitanju predložio svoje stavove.

Član VSTS-a Davor Martinović smatra da o ovome treba pripremiti materijale i organizovati posebnu sjednicu, dok je Amila Kunosić predložila da posebna sjednica bude održana početkom naredne godine ili kao prva tačka redovne sjednice u januaru.

Član VSTS-a Duška Bogojević rekla je da zaključke i tačke dnevnog reda mogu predlagati samo članovi VSTS-a, a ne Fon der Vajde, s čim se saglasila i član VSTS-a Jadranka Stanišić, precizirajući da ni prema Poslovniku niti prema Zakonu o VSTS-u zaključke ne može predlagati holandski sudija.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak, 10. decembra, Deklaraciju o ustavnim principima, te četiri informacije o prenosu nadležnosti sa zaključcima među kojima je zakjljučak o VSTS-u.

Tim zaključkom planira se da Vlada Republike Srpske pripremi zakon o VSTS-u Republike Srpske u roku do šest mjeseci.

Nakon usvajanja ovog zakona, planirano je neprimjenjivanje Zakona o VSTS BiH na teritoriji Republike Srpske.

Narodna skupština je povukla raniju saglasnost iz 2004. godine na osnovu koje je usvojen Zakon o VSTS-u u parlamentu BiH.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Realno

15.12.2021 12:45

Odluka se već zna.Kriva Srpska,većinom glasova.

ODGOVORITE
Name

Re

15.12.2021 12:51

Je li ovo 15 godina tri tajkuna novostvorena sud u BiH.

ODGOVORITE
Name

Sudija

15.12.2021 13:11

Koga savjetuje taj holandski savjetnik? Treba ga vratiti na prvu godinu pravnog fakulteta da ponovo posluša lekciju koja se zove nadleznost. Čude me i ove domaće "pravne gromade" koje predlažu da se o ovom uopšte raspravlja.

ODGOVORITE
Name

Re

15.12.2021 14:24

Sudija, prokomentariši onda i nadležnost člana Predsjedništva BiH.

Name

Re

15.12.2021 16:08

Savjetuje sirotinju, pogotovo sirotinju koja je zavrsila tvz. pravni fakultet u Banjaluci, a koji ni Angola ne priznaje. Diplomu od 5000.00 KM, o gace okacis sudija, pa masi ispred tvz. pravnog fakulteta.

Name

Prnjavor

15.12.2021 13:21

Šta tu ima da se razmatra????te fiktivne,nazovi"institucije"samozvane"pc"koje i nepostoje nigde već samo ,i to,AMERIČKOM KOMADU PAPIRA,ne ruskom ili kineskom(a velesile,hahahahahaha) ukinuti,raspustit tu nazovi "skupštinu" a sve te kriminalce,lopove,štovaoce ratnih zločinaca i zlikovaca pohapsit ubog antiustavnog djelovanja..prosto ko pasulj..šta,da se neće dignit,na balvan revoluciju?opet?neće.,nema više Titine,ni vojske,ni džabne municije..rat košta a oni beda i prosijaci

ODGOVORITE
Name

Re

15.12.2021 20:35

Je li Prnjavor ajde objasni ŠTA JE ANTIUSTAVNO? Ako objasniš svaka čast tebi balijo sarajevska.

Name

ŠTETA

15.12.2021 13:47

Što nema POTKOVANOG TEGELTIJE U VSTS,da odbaci raspravu o tom pitanju,ili donese odluku u korist sektaša???

ODGOVORITE
Name

SAMO PJESMAAA TO MILEEE

15.12.2021 14:51

NEMOZE NAAAM NIIIKOOO NISTAAA JACI SMO OD EVROPSKEUNIJEEEE... TOOO MILEEEE, SAMO PESMA NA VASAR ISPOD STORA, PECENJE, PIVO PEVALJKA OOHOOOO SAMO PESMA U POBJEDI NASE STRANKE SNSD KAD NAS PRDCEDNIK ZAPJEVA POD SATOR U TRCEM SELU PROZORI PUCAJU NA POLA.. MILEE LEGENDO NAJBOLJI PRDCEDNIK!!!!

ODGOVORITE
Name

MILE PRECEDNIK NEZAMJELJIVI

15.12.2021 14:57

SAD CE IZBORI BICE PESMA I PECENJE MIKROFON PIVO ISPOD STAORA ZA DZABA: HEEEJ KOJI TO JOS PREDCEDNIK IZ INOSTRANSTVO UMJE DA ZAPJEVA KAO NAS PREDCJEDNIK MILORAD KOJI PTAM VAS? MOZDA PREDCJEDNIK PUTIN ALI ON NE PJEVA ILI MOZDA PREDCEDNIK VUCIC ALI NE PEVA NI ON: SAMO NAS MILE LEGENDA KAD ZAGRMI -NEEMOZEEE NAMM NIKOOO NISTAAAAA- TOOO MILEEEEEE PRECEDNICE NAS STO NEDAS NASE NADLEZNOSTI DA NAM OTMU; TO LEGENDO NEDAAAJ I BORI SE ZA NAS!!!

ODGOVORITE
Name

Ramiz

15.12.2021 15:34

Samo pohapsit sve učesnike koji su sudjelovali u NSRS ,iste te zaključke poništit a ta govna koja su glasala u Zatvor Stoku......!!!!!!

ODGOVORITE