Измјена Закона ударила по џепу студенте

Тема о враћању апсолвентског стажа за студенте оба циклуса студија, ускоро би из студентских требало да се пресели у посланичке клупе.

Република Српска 15.12.2021 | 07:52
Измјена Закона ударила по џепу студенте

Предсједник Форума младих Социјалистичке партије Српске, Милан Унчанин раније је истакао да ће посланичка група његове партије у Народној скупштини Републике Српске предложити измјене и допуне Закона о високом образовању, који је на снагу ступио прошле године и са собом донио укидање апсолвентског стажа новим генерацијама студената.

Таква измјена је жестоко ударила по њиховом џепу, али и укинула повластицу апсолвентских рокова.

Третирани као обнављачи четврте године, без обзира на све одслушане предмете, сада имају могућност да преостале испите полажу искључиво у редовним роковима.

Из тих разлога, прича Унчанин, посланичка група СПС уз помоћ студената из Форума младих СПС, саставила је измјену Закона која би студентима вратила старе погодности, а ускоро ће бити упућена Надзорном одбору НСРС.

Нови Закон о високом образовању студенте је „закинуо“ за четири испитна термина, али и за много више новца него раније. Упис апсолвентског стажа, који је некада износио 42 КМ по семестру, сада захтјева и плаћање од 27.50 КМ по сваком предмету који студент преноси у тзв. обнову четврте године.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Студент

15.12.2021 08:32

Браво за омладину СПС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсолвентски стаз

15.12.2021 08:50

Је био логицан само када је било по старом програму....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оно некад

15.12.2021 09:04

Данас свако ко упише факултет заврши га. Некад си имао 4 испитна рока на години без преноса испита. Али првенствено одузети лиценце приватним факултетима који пласирају хиперпродукцију "образованих" кадрова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

15.12.2021 09:33

Вриједи се борити за студенте, само напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какви црни рокови

15.12.2021 09:54

То је све ПРЕВАЗИЂЕНО... У Аустрији већ 30г нема рокова већ професори најављују испите а твоје је да се пријавиш или не... И гле чуда ФУНКЦИОНИШЕ (а нема ни колоквијума). Само измишљате да бисте дали себи осјећај да сте факултет иако НЕМА НИКАКВОГ НАУЧНОГ РАДА, кадар НУЛА, а пар добрих који су мазохисти па би хтјели ипак остати или вратити се из вана, ЊИХ ОТЈЕРАТЕ

ОДГОВОРИТЕ