Izmjena Zakona udarila po džepu studente

Tema o vraćanju apsolventskog staža za studente oba ciklusa studija, uskoro bi iz studentskih trebalo da se preseli u poslaničke klupe.

Republika Srpska 15.12.2021 | 07:52
Izmjena Zakona udarila po džepu studente

Predsjednik Foruma mladih Socijalističke partije Srpske, Milan Unčanin ranije je istakao da će poslanička grupa njegove partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložiti izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, koji je na snagu stupio prošle godine i sa sobom donio ukidanje apsolventskog staža novim generacijama studenata.

Takva izmjena je žestoko udarila po njihovom džepu, ali i ukinula povlasticu apsolventskih rokova.

Tretirani kao obnavljači četvrte godine, bez obzira na sve odslušane predmete, sada imaju mogućnost da preostale ispite polažu isključivo u redovnim rokovima.

Iz tih razloga, priča Unčanin, poslanička grupa SPS uz pomoć studenata iz Foruma mladih SPS, sastavila je izmjenu Zakona koja bi studentima vratila stare pogodnosti, a uskoro će biti upućena Nadzornom odboru NSRS.

Novi Zakon o visokom obrazovanju studente je „zakinuo“ za četiri ispitna termina, ali i za mnogo više novca nego ranije. Upis apsolventskog staža, koji je nekada iznosio 42 KM po semestru, sada zahtjeva i plaćanje od 27.50 KM po svakom predmetu koji student prenosi u tzv. obnovu četvrte godine.

(Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Student

15.12.2021 08:32

Bravo za omladinu SPS

ODGOVORITE
Name

Apsolventski staz

15.12.2021 08:50

Je bio logican samo kada je bilo po starom programu....

ODGOVORITE
Name

Ono nekad

15.12.2021 09:04

Danas svako ko upiše fakultet završi ga. Nekad si imao 4 ispitna roka na godini bez prenosa ispita. Ali prvenstveno oduzeti licence privatnim fakultetima koji plasiraju hiperprodukciju "obrazovanih" kadrova.

ODGOVORITE
Name

Simo

15.12.2021 09:33

Vrijedi se boriti za studente, samo naprijed

ODGOVORITE
Name

Kakvi crni rokovi

15.12.2021 09:54

To je sve PREVAZIĐENO... U Austriji već 30g nema rokova već profesori najavljuju ispite a tvoje je da se prijaviš ili ne... I gle čuda FUNKCIONIŠE (a nema ni kolokvijuma). Samo izmišljate da biste dali sebi osjećaj da ste fakultet iako NEMA NIKAKVOG NAUČNOG RADA, kadar NULA, a par dobrih koji su mazohisti pa bi htjeli ipak ostati ili vratiti se iz vana, NJIH OTJERATE

ODGOVORITE