Додикове одлуке и референдуми

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 10. децембра пет закључака о преносу надлежности с државног нивоа. Тичу се Оружаних снага БиХ, Државне агенције за истраге и заштиту, Обавјештајно-сигурносне агенције и Управе за индиректно опорезивање БиХ. Тврде да је ријеч о „враћању“ надлежности. Да ли је баш то...?

Република Српска 14.12.2021 | 23:00
Додикове одлуке и референдуми

Међутим, како подсјећа РСЕ, ово није први пут у Републици Српској да Додикова власт повлачи такве потезе и на крају одастаје.

ЈУНИ 2009

ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК ВАЛЕНТИН ИНЗКО УКИНУО ЗАКЉУЧКЕ НСРС-А

Бивши високи представник у БиХ укинуо је 2009. закључке НСРС-а у вези с преносом надлежности.

Народна скупштина Републике Српске 14. маја 2009., усвојила је информацију и закључке да је у 68 случајева дошло до преноса или преузимања надлежности с институција ентитета на институције БиХ. Народна скупштина тада је констатовала да је само у три случаја дала сагласност.

Скупштина је усвојила закључак да је пренос надлежности учињен наметнутим одлукама. Оцијенила је потпуно неприхватљивим даљи пренос надлежности на присилан и недемократски начин. Затражила је да се за неуставно пренесене надлежности, покрену поступци измјена и допуна раније донесених закона.

У закључцима се говори о Високом судском и тужилачком савјету БиХ. Ово тијело је формирано 2004. на основу закона који је усвојио Парламент БиХ.

Године 2009. НСРС је устврдила да приликом формирања ВСТС-а нису сачувани утицаји ентитета. Тада је усвојен и закључак којим се од високог представника тражи да се одрекне кориштења бонских овлаштења.

Затражено је и да се ставе ван снаге одлуке високог представника о смјенама већег броја особа. Све ове закључке Валентин Инзко прогласио је неважећим.

АПРИЛ 2011
ОДУСТАЈАЊЕ ОД РЕФЕРЕНДУМА О АУТОРИТЕТУ ДРЖАВНОГ ПРАВОСУДНОГ СИСТЕМА

Додик је након састанка с високом представницом ЕУ за заједничку спољну и безбједносну политику Кетрин Ештон, у мају 2011. године, одустао од референдума.

Планирано је да се на првом референдуму у РС грађани изјасне о овом питању: Подржавате ли законе које је наметнуо високи представник у БиХ, посебно законе о суду и тужилаштву БиХ?

Високи представник Валентин Инцко дао је Милораду Додику седам дана да повуче одлуку или ће у супротном искористити бонске овласти, поништити одлуку и наметнути санкције званичницима Републике Српске. Из Републике Српске је тада запријећено да ће блокирати рад државних институција.

ДЕЦЕМБАР 2016

УСТАВНИ СУД ПРОГЛАСИО НЕУСТАВНОМ ОДЛУКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ О РЕФЕРЕНДУМУ О ДАНУ РЕПУБЛИКЕ

По захтјеву Бакира Изетбеговића и других посланика (бошњачких) у државном и федералном парламенту, Уставни Суд је донио пресуду којом се утврђено да Одлука о расписивању републичког референдума од 15. јула 2016. године није у сагласности с Уставом БиХ. У одлуци Суда наведено је и да се поништавају резултати референдума одржаног 25. септембра 2016. године.

На неуставном референдуму у септембру 2016, више од 99 посто изашлих гласача, , на питање - "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?" одговорило је са "Да".

НОВЕМБАР 2017

НАРОДНА СКУПШТИНА РС СУСПЕНДИРАЛА СВОЈУ ОДЛУКУ О РЕФЕРЕНДУМ О СУДУ И ТУЖИЛАШТВУ БИХ.

Скупштина РС усвојила је Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о расписивању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ због непостојања опћег политичког консензуса за његово спровођење

Двије године раније, током 2015., Скупштина је усвојила Одлуку да ће референдум бити проведен у року од 50 дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске. Одлука је подразумијевала да грађани одговоре на питање о томе да ли би Суд БиХ требао имати надлежност над грађанима у Републици Српској. Конкретно питање је овако планирано: „Подржавате ли неуставно и незаконито наметање закона од стране високог представника међународне заједнице, а посебно наметнути закон о Суду и Тужилаштву Босне и Херцеговине и примјену њихових одлука на територији Републике Српске?"

У реакцијама на најаве референдума реаговали су и високи представник у БиХ, Савјет за примјену мира (ПИЦ), амбасаде ЕУ и Сједињених Америчких Држава у сличним реакцијама навели да најављени референдум може представљати основно кршење мировног споразума из 2015.

Ни Додик није за референдум

МАРТ 2019

УСТАВНИ СУД БИХ ПОНОВО ПРОГЛАСИО НЕУСТАВНИМ ДАН РС

Уставни суд БиХ поново прогласио неуставним Дан РС

Захтјев за оцјену уставности Дана РС поднијело је у јануару 2018. године девет делегата Бошњака и Хрвата у Вијећу народа РС.

ФЕБРУАР 2020

УСТАВНИ СУД БИХ ПРОГЛАСИО НЕУСТАВНИМ ЗАКОН О ПОЉОПРИВРЕДНОМ ЗЕМЉИШТУ РС

Седам делегата Вијећа народа РС затражило је оцјену уставности Закона о пољопривредном земљишту РС. Уставни суд је одлучио да се пољопривредно земљиште ентитета сматра имовином БиХ, супротно од одлуке Скупштине РС, крајем 2019. године.

ФЕБРУАР 2020

СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ИНФОРМАЦИЈУ У ВЕЗИ С "АНТИДЕЈТОНСКИМ ДЈЕЛОВАЊЕМ УСТАВНОГ СУДА БИХ"

Скупштина усвојила Информацију у вези с "антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ" Ова информација усвојена је након одлуке Уставног суда о земљишту. Посланици нису провели усвојену информацију нити закључке о обустави рада представника Републике Српске у органима БиХ.

Бојкот државних институција представника РС почео је у љето 2021., након што је бивши високи представник у БиХ Валентин Инзко донио измјене и допуне Кривичног закона којим се забрањује негирање геноцида и других злочина који су доказани на међународном или Суду БиХ.

МАРТ 2021

СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ЗАКЉУЧКЕ У ВЕЗИ С ВИСОКИМ ПРЕДСТАВНИКОМ

У усвојеним закључцима задужује се Влада РС да формира међународни правни тим с циљем подношења тужби против високих представника. Ова ентитетска институција је устврдила да су кршили међународно право злоупотребљавајући свој мандат. Констатовано је да престаје потреба и за војним дијелом мисије по Анексу 10 Дејтонског споразума.

Према Уставу БиХ, о укидању институције ОХР-а у БиХ одлучује искључиво Управни одбор Савјета за примјену мира.

Овлаштења високог представника произлазе из Дејтонског споразума, али и резолуције Вијећа сигурности, односно међународног права и не подлијежу преиспитивању босанскохерцеговачких власти, укључујући НРСР.

Вијеће сигурности УН-а је почетком новембра продужило мандат мисији ЕУФОР-а, па закључак који се односи на престанак потреба за војним дијелом мисије по Анексу 10 Дејтонског споразума, није заживио.

Инфографика: Све о мисији ЕУФОР-а

ЈУЛИ 2021

СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ЗАКОН О НЕПРИМЈЕЊИВАЊУ ОДЛУКЕ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА О ЗАБРАНИ НЕГИРАЊА ГЕНОЦИДА

Из Уреда високог представника више пута је поновљено да Кривични закон БиХ, као и измјене које се односе на забрану негирања геноцида, али и других злочина који су доказани на међународном или Суду БиХ, вриједи на територији цијеле БиХ.

ОКТОБАР 2021

СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ЗАКОН О ЛИЈЕКОВИМА И МЕДИЦИНСКИМ СРЕДСТВИМА КОЈИ ПРЕДВИЂА ОСНИВАЊЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА ЛИЈЕКОВЕ РС

Овај закон је предмет истраге државног тужилаштва.

Уставом је дефинисано да ентитети не могу преузимати надлежности државе или оне надлежности које су у складу с Уставом пренесене на државни ниво. Усвајање ентитетског закона о лијековима осудиле су и Сједињене Америчке Државе (САД) и Европска унија (ЕУ).

ДЕЦЕМБАР 2021

СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ИНФОРМАЦИЈУ О ПРИЈЕНОСУ НАДЛЕЖНОСТИ СА БИХ НА НИВО РС

Усвојени закључци о преносу надлежности у области индиректног опорезивања, правосуђа, одбране и сигурности још увијек нису прописи.

Скупштина је Влади РС наложила да креира законе којима би наведене области биле у надлежности РС. Устав БиХ не прописује овакву могућност.

Из Тужилаштва БиХ су рекли да прате активности и дешавања у оквиру предмета из своје надлежности, те подузимају мјере ако се укаже потреба, преноси РСЕ.

(БН)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Миле

14.12.2021 23:04

И ова скупстина је циркус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

15.12.2021 06:15

Шарлатани стално нешто покушавају, када неозбиљни људи раде озбиљне ствар, а истина је стално иза ових датума скривена.

Name

Ја

15.12.2021 07:08

Рушитељи БиХ “могу се радовати” ДОШЛО ЈЕ МНОГО ЛИЦНОСТИ ИЗ СТРАНИХ АМБАСАДА ДА ИХ “ПОДРЖИ”И СТО ПРИЈЕ ИМ ОБЕЗБЈЕДИ ВИШЕГОДИШЊИ БОРАВАК У ЗАТВОРИМА СИРОМ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ!

Name

Мистрија Дзони

15.12.2021 07:28

Политика је вецином празна прица која се преприцава докле год има новца за говорнике.

Name

Спаси нас

15.12.2021 07:51

Спаси нас Боже,од овог човека. Својом неразумном,политиком" или укинути Реп.Српску,или ће изазвати рат,све ради личних интереса. Дали је он толико паметан или......? Оцените сами ГРАЂАНИ.

Name

НР

15.12.2021 08:06

Скупштина не ради ништа. Само гласају кад им се нареди. И наравно добију велике плате за то.

Name

РВИ

15.12.2021 09:44

Миле хрват и битанга.

Name

Јануар 2022.

14.12.2021 23:08

Референдум о дану републиксе Српске итекако вази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Евергреен

14.12.2021 23:09

Република Српска опредељена да заврси реформе и води БХ у ЕУ, као и да не трпи висе због БХ, али и да БХ постоји као ресурс консолидације са ФБХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надлезности које су

14.12.2021 23:18

Одузимане РС висе нису одузете и у власниству су РС, као и све остале структуре које нису у складу са Дејтонским мировиним споразумом. Српска је блиска извормом Дејтонском споразуму, као и БХ, БХЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.12.2021 05:23

Не постоји ,изворни.Дејтонски споразум . Постоји ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ ! Оригинали спкразума су нестали

Name

Бијељинац

15.12.2021 06:25

Циркус, забава за гладни народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вратити надлезности

15.12.2021 06:51

Странацка неслога је резултат губљења надлезности које су РС припадале по Дејтону.Странацком неслогом немоземо ни вратити све те надлезностиСве те одузете надлезности РС мора вратити и сви даљни притисци и уцјене морају престати да би постојала могуцност да равноправно зивимо у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

15.12.2021 07:30

Посто нема циркуса КОЛОРАДО као некада зато Милорад мора да прави циркус јер има све елементе у НСРС слонице коњице каскадере итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

15.12.2021 09:42

Све је ово млацење празне сламе куповина времена припрема за наредне изборе.А народ обезглављен и гладан.

Name

Закључак

15.12.2021 08:03

Ево ја сам се јутрос рано пробудио, види сам да је напољу магла, закључио сам да ће се задрзати цио дан. Све одлуке које су они донијели су "закључци". значи тотално не битне ствари, не обавезујуће. Занимљиво да Народ нијемо посматра ову спрдњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санкције

15.12.2021 08:10

Уведене санкције Њемацкој. Милорад висе не иде на посао са мерцедесом,пресао на yуго 45.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

15.12.2021 08:39

Да нема Додика одавно би ми били исламизовани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

15.12.2021 10:51

Хаха,Додик православни вјерник и заштитник Православља. сто рече Вулицка Додик је бог,а она начелника да би са Додиком у ХДЗ. Фали јос само да папа каже да је највећи православац.

Name

40 Британских обавештајаца...

16.12.2021 16:45

ГТИ, да ми је мало твој мозак да одморим мало!

Name

липицанер

15.12.2021 09:07

Упропасти нас овај неспособњаковиц, до краја, бас нам узе све,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приоритет!

15.12.2021 09:46

Хапсите лопурде на власти!

ОДГОВОРИТЕ