Dodikove odluke i referendumi

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. decembra pet zaključaka o prenosu nadležnosti s državnog nivoa. Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tvrde da je riječ o „vraćanju“ nadležnosti. Da li je baš to...?

Republika Srpska 14.12.2021 | 23:00
Dodikove odluke i referendumi

Međutim, kako podsjeća RSE, ovo nije prvi put u Republici Srpskoj da Dodikova vlast povlači takve poteze i na kraju odastaje.

JUNI 2009

VISOKI PREDSTAVNIK VALENTIN INZKO UKINUO ZAKLJUČKE NSRS-A

Bivši visoki predstavnik u BiH ukinuo je 2009. zaključke NSRS-a u vezi s prenosom nadležnosti.

Narodna skupština Republike Srpske 14. maja 2009., usvojila je informaciju i zaključke da je u 68 slučajeva došlo do prenosa ili preuzimanja nadležnosti s institucija entiteta na institucije BiH. Narodna skupština tada je konstatovala da je samo u tri slučaja dala saglasnost.

Skupština je usvojila zaključak da je prenos nadležnosti učinjen nametnutim odlukama. Ocijenila je potpuno neprihvatljivim dalji prenos nadležnosti na prisilan i nedemokratski način. Zatražila je da se za neustavno prenesene nadležnosti, pokrenu postupci izmjena i dopuna ranije donesenih zakona.

U zaključcima se govori o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH. Ovo tijelo je formirano 2004. na osnovu zakona koji je usvojio Parlament BiH.

Godine 2009. NSRS je ustvrdila da prilikom formiranja VSTS-a nisu sačuvani uticaji entiteta. Tada je usvojen i zaključak kojim se od visokog predstavnika traži da se odrekne korištenja bonskih ovlaštenja.

Zatraženo je i da se stave van snage odluke visokog predstavnika o smjenama većeg broja osoba. Sve ove zaključke Valentin Inzko proglasio je nevažećim.

APRIL 2011
ODUSTAJANJE OD REFERENDUMA O AUTORITETU DRŽAVNOG PRAVOSUDNOG SISTEMA

Dodik je nakon sastanka s visokom predstavnicom EU za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton, u maju 2011. godine, odustao od referenduma.

Planirano je da se na prvom referendumu u RS građani izjasne o ovom pitanju: Podržavate li zakone koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH, posebno zakone o sudu i tužilaštvu BiH?

Visoki predstavnik Valentin Incko dao je Miloradu Dodiku sedam dana da povuče odluku ili će u suprotnom iskoristiti bonske ovlasti, poništiti odluku i nametnuti sankcije zvaničnicima Republike Srpske. Iz Republike Srpske je tada zaprijećeno da će blokirati rad državnih institucija.

DECEMBAR 2016

USTAVNI SUD PROGLASIO NEUSTAVNOM ODLUKU REPUBLIKE SRPSKE O REFERENDUMU O DANU REPUBLIKE

Po zahtjevu Bakira Izetbegovića i drugih poslanika (bošnjačkih) u državnom i federalnom parlamentu, Ustavni Sud je donio presudu kojom se utvrđeno da Odluka o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine nije u saglasnosti s Ustavom BiH. U odluci Suda navedeno je i da se poništavaju rezultati referenduma održanog 25. septembra 2016. godine.

Na neustavnom referendumu u septembru 2016, više od 99 posto izašlih glasača, , na pitanje - "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?" odgovorilo je sa "Da".

NOVEMBAR 2017

NARODNA SKUPŠTINA RS SUSPENDIRALA SVOJU ODLUKU O REFERENDUM O SUDU I TUŽILAŠTVU BIH.

Skupština RS usvojila je Odluku o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH zbog nepostojanja općeg političkog konsenzusa za njegovo sprovođenje

Dvije godine ranije, tokom 2015., Skupština je usvojila Odluku da će referendum biti proveden u roku od 50 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske. Odluka je podrazumijevala da građani odgovore na pitanje o tome da li bi Sud BiH trebao imati nadležnost nad građanima u Republici Srpskoj. Konkretno pitanje je ovako planirano: „Podržavate li neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnuti zakon o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i primjenu njihovih odluka na teritoriji Republike Srpske?"

U reakcijama na najave referenduma reagovali su i visoki predstavnik u BiH, Savjet za primjenu mira (PIC), ambasade EU i Sjedinjenih Američkih Država u sličnim reakcijama naveli da najavljeni referendum može predstavljati osnovno kršenje mirovnog sporazuma iz 2015.

Ni Dodik nije za referendum

MART 2019

USTAVNI SUD BIH PONOVO PROGLASIO NEUSTAVNIM DAN RS

Ustavni sud BiH ponovo proglasio neustavnim Dan RS

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana RS podnijelo je u januaru 2018. godine devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS.

FEBRUAR 2020

USTAVNI SUD BIH PROGLASIO NEUSTAVNIM ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU RS

Sedam delegata Vijeća naroda RS zatražilo je ocjenu ustavnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS. Ustavni sud je odlučio da se poljoprivredno zemljište entiteta smatra imovinom BiH, suprotno od odluke Skupštine RS, krajem 2019. godine.

FEBRUAR 2020

SKUPŠTINA USVOJILA INFORMACIJU U VEZI S "ANTIDEJTONSKIM DJELOVANJEM USTAVNOG SUDA BIH"

Skupština usvojila Informaciju u vezi s "antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH" Ova informacija usvojena je nakon odluke Ustavnog suda o zemljištu. Poslanici nisu proveli usvojenu informaciju niti zaključke o obustavi rada predstavnika Republike Srpske u organima BiH.

Bojkot državnih institucija predstavnika RS počeo je u ljeto 2021., nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko donio izmjene i dopune Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih zločina koji su dokazani na međunarodnom ili Sudu BiH.

MART 2021

SKUPŠTINA USVOJILA ZAKLJUČKE U VEZI S VISOKIM PREDSTAVNIKOM

U usvojenim zaključcima zadužuje se Vlada RS da formira međunarodni pravni tim s ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika. Ova entitetska institucija je ustvrdila da su kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat. Konstatovano je da prestaje potreba i za vojnim dijelom misije po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma.

Prema Ustavu BiH, o ukidanju institucije OHR-a u BiH odlučuje isključivo Upravni odbor Savjeta za primjenu mira.

Ovlaštenja visokog predstavnika proizlaze iz Dejtonskog sporazuma, ali i rezolucije Vijeća sigurnosti, odnosno međunarodnog prava i ne podliježu preispitivanju bosanskohercegovačkih vlasti, uključujući NRSR.

Vijeće sigurnosti UN-a je početkom novembra produžilo mandat misiji EUFOR-a, pa zaključak koji se odnosi na prestanak potreba za vojnim dijelom misije po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, nije zaživio.

Infografika: Sve o misiji EUFOR-a

JULI 2021

SKUPŠTINA USVOJILA ZAKON O NEPRIMJENJIVANJU ODLUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA

Iz Ureda visokog predstavnika više puta je ponovljeno da Krivični zakon BiH, kao i izmjene koje se odnose na zabranu negiranja genocida, ali i drugih zločina koji su dokazani na međunarodnom ili Sudu BiH, vrijedi na teritoriji cijele BiH.

OKTOBAR 2021

SKUPŠTINA USVOJILA ZAKON O LIJEKOVIMA I MEDICINSKIM SREDSTVIMA KOJI PREDVIĐA OSNIVANJE AGENCIJE ZA LIJEKOVE RS

Ovaj zakon je predmet istrage državnog tužilaštva.

Ustavom je definisano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo. Usvajanje entitetskog zakona o lijekovima osudile su i Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU).

DECEMBAR 2021

SKUPŠTINA USVOJILA INFORMACIJU O PRIJENOSU NADLEŽNOSTI SA BIH NA NIVO RS

Usvojeni zaključci o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i sigurnosti još uvijek nisu propisi.

Skupština je Vladi RS naložila da kreira zakone kojima bi navedene oblasti bile u nadležnosti RS. Ustav BiH ne propisuje ovakvu mogućnost.

Iz Tužilaštva BiH su rekli da prate aktivnosti i dešavanja u okviru predmeta iz svoje nadležnosti, te poduzimaju mjere ako se ukaže potreba, prenosi RSE.

(BN)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Mile

14.12.2021 23:04

I ova skupstina je cirkus.

ODGOVORITE
Name

c

15.12.2021 06:15

Šarlatani stalno nešto pokušavaju, kada neozbiljni ljudi rade ozbiljne stvar, a istina je stalno iza ovih datuma skrivena.

Name

Ja

15.12.2021 07:08

Rušitelji BiH “mogu se radovati” DOŠLO JE MNOGO LICNOSTI IZ STRANIH AMBASADA DA IH “PODRŽI”I STO PRIJE IM OBEZBJEDI VIŠEGODIŠNJI BORAVAK U ZATVORIMA SIROM BOSNE I HERCEGOVINE!

Name

Mistrija Dzoni

15.12.2021 07:28

Politika je vecinom prazna prica koja se prepricava dokle god ima novca za govornike.

Name

Спаси нас

15.12.2021 07:51

Спаси нас Боже,од овог човека. Својом неразумном,политиком" или укинути Реп.Српску,или ће изазвати рат,све ради личних интереса. Дали је он толико паметан или......? Оцените сами ГРАЂАНИ.

Name

NR

15.12.2021 08:06

Skupština ne radi ništa. Samo glasaju kad im se naredi. I naravno dobiju velike plate za to.

Name

RVI

15.12.2021 09:44

Mile hrvat i bitanga.

Name

Januar 2022.

14.12.2021 23:08

Referendum o danu republikse Srpske itekako vazi.

ODGOVORITE
Name

Evergreen

14.12.2021 23:09

Republika Srpska opredeljena da zavrsi reforme i vodi BH u EU, kao i da ne trpi vise zbog BH, ali i da BH postoji kao resurs konsolidacije sa FBH.

ODGOVORITE
Name

Nadleznosti koje su

14.12.2021 23:18

Oduzimane RS vise nisu oduzete i u vlasnistvu su RS, kao i sve ostale strukture koje nisu u skladu sa Dejtonskim mirovinim sporazumom. Srpska je bliska izvormom Dejtonskom sporazumu, kao i BH, BHZ.

ODGOVORITE
Name

Re

15.12.2021 05:23

Ne postoji ,izvorni.Dejtonski sporazum . Postoji DEJTONSKI SPORAZUM ! Originali spkrazuma su nestali

Name

Bijeljinac

15.12.2021 06:25

Cirkus, zabava za gladni narod

ODGOVORITE
Name

Vratiti nadleznosti

15.12.2021 06:51

Stranacka nesloga je rezultat gubljenja nadleznosti koje su RS pripadale po Dejtonu.Stranackom neslogom nemozemo ni vratiti sve te nadleznostiSve te oduzete nadleznosti RS mora vratiti i svi daljni pritisci i ucjene moraju prestati da bi postojala mogucnost da ravnopravno zivimo u BiH

ODGOVORITE
Name

Eh

15.12.2021 07:30

Posto nema cirkusa KOLORADO kao nekada zato Milorad mora da pravi cirkus jer ima sve elemente u NSRS slonice konjice kaskadere itd.

ODGOVORITE
Name

Tatar

15.12.2021 09:42

Sve je ovo mlacenje prazne slame kupovina vremena priprema za naredne izbore.A narod obezglavljen i gladan.

Name

Zaključak

15.12.2021 08:03

Evo ja sam se jutros rano probudio, vidi sam da je napolju magla, zaključio sam da će se zadrzati cio dan. Sve odluke koje su oni donijeli su "zaključci". znači totalno ne bitne stvari, ne obavezujuće. Zanimljivo da Narod nijemo posmatra ovu sprdnju.

ODGOVORITE
Name

Sankcije

15.12.2021 08:10

Uvedene sankcije Njemackoj. Milorad vise ne ide na posao sa mercedesom,presao na yugo 45.

ODGOVORITE
Name

GTI

15.12.2021 08:39

Da nema Dodika odavno bi mi bili islamizovani.

ODGOVORITE
Name

Ipe

15.12.2021 10:51

Haha,Dodik pravoslavni vjernik i zaštitnik Pravoslavlja. sto reče Vulicka Dodik je bog,a ona načelnika da bi sa Dodikom u HDZ. Fali jos samo da papa kaže da je najveći pravoslavac.

Name

40 Britanskih obaveštajaca...

16.12.2021 16:45

GTI, da mi je malo tvoj mozak da odmorim malo!

Name

lipicaner

15.12.2021 09:07

Upropasti nas ovaj nesposobnjakovic, do kraja, bas nam uze sve,

ODGOVORITE
Name

Prioritet!

15.12.2021 09:46

Hapsite lopurde na vlasti!

ODGOVORITE