Кина одржала меморијалну церемонију за жртве Нанђиншког масакра

Кина је у понедељак одржала меморијалну церемонију у меморијалној сали у граду Нанђингу у источној кинеској провинцији Ђијангсу, у знак сећања на 300.000 жртава масакра у Нанђингу.

Свијет 13.12.2021 | 14:52
Кина одржала меморијалну церемонију за жртве Нанђиншког масакра

2014. године највише законодавно тело Кине одредило је 13. децембар као национални дан сец́ања на жртве масакра у Нанђингу, који се догодио након што су јапанске трупе заузеле тај град 13. децембра 1937. године.

Јапански освајачи су убили око 300.000 кинеских цивила и ненаоружаних војника током шестонедељног масакра, што га чини једном од најварварскијих епизода Другог светског рата.

Осмој националној меморијалној церемонији за жртве масакра присуствовале су породице преживелих, званичници централне владе и студенти.
Национална застава се вијорила на пола копља на тргу, а становници Нанђинга одали су пошту жртвама минутом ц́утања.

"Морамо учити из историје и отворити нове могуц́ности у будуц́ности. Ово је наш начин да покажемо нашу посвец́еност мирном развојном путу", изјавила је вицепремијерка Кине Сун Чунлан.

Ове године обележава се 100 година од оснивања Комунистичке партије Кине (КПК), подсетила је Сун и додала да је КПК у протеклом веку помогла кинеском народу да превазиђе разне потешкоц́е и да направи велико достигнуц́е у изградњи социјализма са кинеским карактеристикама.

„Морамо се држати идеје усредсређене на људе и да се суочимо са свим врстама ризика на свом путу напред, те да радимо са људима и имамо на уму интересе људи, посебно када смо суочени са епидемијом ковида-19 широм света“, истакла је заменица премијера.

Она је позвала присутне званичнике да стану заједно са народом, да развијају свеопшту народну демократију, као и да консолидују резултате у процесу смањења сиромаштва, али и да реше неравнотежу у развоју како би се дошло до заједничког просперитета.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Овај резим

13.12.2021 16:39

Није легитиман да то обиљезава. Колико милиона зртава они имају тек на савјести, комунисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

13.12.2021 17:50

Не сери..јесу ли они имали колоније сиром света

Name

Србољуб Влаховић Цигановић

13.12.2021 21:47

Па колонизирqли су Тибет, Тајван , Ујгуристан...