Нови разговори око избора: Расплет или још дубља криза?

Нова рунда разговора/преговора око Изборног закона БиХ и ограничених уставних промјена требала би бити одржана ове седмице.

Босна и Херцеговина 13.12.2021 | 09:09
Нови разговори око избора: Расплет или још дубља криза?

Након посјете замјеника помоћника државног секретара САД Габриела Ескобара прошле седмице који је одржао низ састанака са званичницима, позвао да се деблокирају државне институције, очекује се долазак специјалног америчког изасланика за изборну реформу Маттхеwа Палмера и Ангелине Ајхорст, директорице при Европској служби за спољне послове који су у Сарајеву крајем новембра и почетком децембра имали интензивне разговоре са политичким представницима власти и опозиције око Изборног закона али до договора није дошло.

С обзиром на све компликованију политичку ситуацију која је додатно појачана усвајањем закључака у НСРС, промијенио се однос и других политичких актера који учествују у овим разговорима.

Из СДП-а су оставили могућност прекида даљих разговора о измјенама Изборног закона.

Из СДА такође траже одлучнију реакцију међународне заједнице након посљедњих догађаја у НСРС, као и да странци престану изједначавати све стране и да јасно идентифицирају кривца. Из СДА нису навели да ли размишљају бојкотирати све даље разговоре о Изборном закону БиХ.

Мудро шути и предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић који је и пред странце ставио свој замишљени рок за измјене Изборног закона, а то је крај ове године. Но, Човић је склонији тврдњи да неће бити могуће одржати изборе те као сценарио спомиње „мостаризацију БиХ“ уколико не буде измјена.

Други проблем је свакако и буџет који за 2021. годину није усвојен, а већ су пробијени рокови и за припрему буџета за 2022. годину. Уколико се остане на привременом финансирању, новца за изборе неће бити.

(Патриа)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ОО7

13.12.2021 08:26

Опет Федерација пребацује своју немоћ на Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.12.2021 09:09

Како се Бајдену исплати слати вас у БиХ до сада бар пет пута, без позитивни резултата у БиХ, које народ годинама жели без корупције и лопова у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре

13.12.2021 10:18

Док не буду свјесни да смо пропали експеримент.

Name

Босанац

13.12.2021 11:12

Шта се мијешате у туђе изборе а ваше несмије мико да спомене Амричка демократија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прицом о БиХ

13.12.2021 11:47

Скрецу пазњу са страсних унутрасњих проблема! Ко им овдје помазе у томе сами закљуците!

ОДГОВОРИТЕ