Novi razgovori oko izbora: Rasplet ili još dublja kriza?

Nova runda razgovora/pregovora oko Izbornog zakona BiH i ograničenih ustavnih promjena trebala bi biti održana ove sedmice.

Bosna i Hercegovina 13.12.2021 | 09:09
Novi razgovori oko izbora: Rasplet ili još dublja kriza?

Nakon posjete zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriela Eskobara prošle sedmice koji je održao niz sastanaka sa zvaničnicima, pozvao da se deblokiraju državne institucije, očekuje se dolazak specijalnog američkog izaslanika za izbornu reformu Matthewa Palmera i Angeline Ajhorst, direktorice pri Evropskoj službi za spoljne poslove koji su u Sarajevu krajem novembra i početkom decembra imali intenzivne razgovore sa političkim predstavnicima vlasti i opozicije oko Izbornog zakona ali do dogovora nije došlo.

S obzirom na sve komplikovaniju političku situaciju koja je dodatno pojačana usvajanjem zaključaka u NSRS, promijenio se odnos i drugih političkih aktera koji učestvuju u ovim razgovorima.

Iz SDP-a su ostavili mogućnost prekida daljih razgovora o izmjenama Izbornog zakona.

Iz SDA takođe traže odlučniju reakciju međunarodne zajednice nakon posljednjih događaja u NSRS, kao i da stranci prestanu izjednačavati sve strane i da jasno identificiraju krivca. Iz SDA nisu naveli da li razmišljaju bojkotirati sve dalje razgovore o Izbornom zakonu BiH.

Mudro šuti i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović koji je i pred strance stavio svoj zamišljeni rok za izmjene Izbornog zakona, a to je kraj ove godine. No, Čović je skloniji tvrdnji da neće biti moguće održati izbore te kao scenario spominje „mostarizaciju BiH“ ukoliko ne bude izmjena.

Drugi problem je svakako i budžet koji za 2021. godinu nije usvojen, a već su probijeni rokovi i za pripremu budžeta za 2022. godinu. Ukoliko se ostane na privremenom finansiranju, novca za izbore neće biti.

(Patria)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

OO7

13.12.2021 08:26

Opet Federacija prebacuje svoju nemoć na Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Re

13.12.2021 09:09

Kako se Bajdenu isplati slati vas u BiH do sada bar pet puta, bez pozitivni rezultata u BiH, koje narod godinama želi bez korupcije i lopova u BiH.

ODGOVORITE
Name

re re

13.12.2021 10:18

Dok ne budu svjesni da smo propali eksperiment.

Name

Bosanac

13.12.2021 11:12

Šta se miješate u tuđe izbore a vaše nesmije miko da spomene Amrička demokratija

ODGOVORITE
Name

Pricom o BiH

13.12.2021 11:47

Skrecu paznju sa strasnih unutrasnjih problema! Ko im ovdje pomaze u tome sami zakljucite!

ODGOVORITE