Тежак живот Маје Крављаче и њеног сина из И. Сарајева

Болест, туга, и сиромаштво су ријечи које описију живот Маје Крављаче и њеног сина Радомира из Источног Сарајева. Због тешких временских услова и лошег алтернативног смјештаја скоро да немају ни кров над главом, па моле добре људи да им што прије помогну. 

Република Српска 11.12.2021 | 20:14
Тежак живот Маје Крављаче и њеног сина из И. Сарајева

Маја Крављача и њен син Радомир живе на ивици егзистенције у нехуманим условима. Поред неимаштине стигла их је и болест. Маји је операције кичме била потребн још у дјетињству али због рата то није било могуће.

На њено здравствено стање утицало је и рањавање 92. године  од стране снајпериста тзв.Армије БиХ, на Врацама. Касније је и тежак рад у фабрици Фамос узроковао још низ болести. 

„Не могу да ходам, пошто ми је ова нога дужа, због болести кичме. Због искривљења кичме на лијеву страну, помакли су ми се бубрези и срце. Имам неку сјену, не могу да установе због чега, пола плућа ми се не виде. На десно око не видим никако, а бубрези ми отичу и боле ме“, каже Крављча. 

У рату је Маја избјегла из Трнова на Требевић гдје су њени родитељи имали стару викендицу, и гдје су живјели све док Маја није видјела змију на свом тада четворогодишњем сину, па од тада живе у алтернативним смјештајима.

Посљедњих годину и по живе у вишедецињски старом пропалом објекту којег им је додјелила општина Источно Ново Сарајево. 

„Хладно нам је по читаву ноћ, имамо једну собу и само ту боравимо. Имамо и ходник и купатило, али немамо се гдје окупати. Два пута смо се окупали у великој просторији гдје држимо дрва и ту смо се обоје прехладили. Суђе перем у лавабоу гдје се умивам, а веш перем на руке“, истиче Крављача. 

Маја и Радомир  живе од 95 марака примања за туђу његу и помоћ,  45 марака дјечијег додатка, те помоћи Црвеног крста и Хуманитарног удружења грађана „Оплемени срце“.

За помоћ се обраћала  граду Источно Сарајево и општини Источно Ново Сарајево али ријетко  је наилазила на разумјевање. Од општине је добила обећање да ће бити примљена у реновирани колективни смјештај, међутим датуми се стално помјерају.   

„Рекли су нам у септембру, па до нове године, а сада кажу  наводно до прољећа. Ваљда чекају изборе, да замажу народу очи. Пред изборе дођу, кажу даћемо вам, помоћемо вам, дају нам паре и потплаћују нас да би добили глас од нас, обећавају куле и градове, а кад избори прођу, нигдје их. Никада нису отворили врата да виде гдје живим, како живим, има ли моје дјете шта да поједе, попије и обуче, те имам ли ја новац за лијекове“, каже крављача и наглашава да је то безобразлук. 

„Имају новац да купују аута и станове, а нама овдје гдје су нас смјестили, не може се помоћи. Ја сам навикла да радим и волим да радим, не волим што морам да идем тамо и тражим помоћ, идем због невоље, ради дјетета“, рекла је Крављача. 

Маји и Радомиру је потребмо све новац за лијечење, режије и школовање основца, те храна, дрва, гардероба, па моле добре људе уколико су у могућности да им помогну, прије свега како кажу у проналажењу дома док им се не заврши обећани смјештај. 

„Најпотребније ми је да обезбједим своје дјете. Ја се надам да ко год може да ми помогне да ми помогне. Довољна је собица и купатило, да има мало кухиње да могу сину скувати и опрати „ 

Док његови вршњаци маштају о скупим телефонима, патикама, таблетима и рачунарима, Мајин син Радомир жели само једно. 

„Желим да имам кров над главом и своју собу“, истакао је Радомир Батовац 

Стижу нам празници, радујемо се слављима и окупљањима са породицом и пријатељима. Украшавамо топле домове, спремамо поклоне, а Маја и Радомир маштају о топлој соби, купатилу и трпези тек мало богатијој од оне , коју имају сада. Маштају они и о зимској јакни,  обући која не пропушта, и добрим људима који ће има закуцати на врата. Надају се и да ће Влада Српске и представници локалне заједнице пронаћи неко решење да им повећају мјесечна примања.

БРОЈ ТЕЛЕФОНА: 066-327-416- МАЈА КРАВЉАЧА 

БРОЈ РАЧУНА: 554-402-000286-13-32  НАША БАНКА- МАЈА КРАВЉАЧА 

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Зизи

11.12.2021 19:59

То треба да нацелник опстине види. Купује скупа аута, а невиди како му суградјани зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2021 21:24

Јос је за славу потросио 40 000 км.

Name

СС

12.12.2021 09:38

Нацелник опстине ако овакве слуцајеве не мозе ријесити, нек поднесе оставку и тако сваки наредни.

Name

Радивоје

12.12.2021 11:43

Нацелник купује нову скоду јер му она коју вози вец 4 године стара.Нека га је срамота а ви народеглассјте опет за тог скота

Name

Није него

11.12.2021 20:12

Ма нек се плате повећавају. Има се, може се. Нек други цркну. Олоши одвратни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

11.12.2021 20:24

Укључите хуманитарни број

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово

12.12.2021 06:00

Је тузно и залосно.Смањите празне прице,помозимо овим људима.

Name

Провинција

12.12.2021 10:03

Какав хуманитарни број, овој зени треба обезбједити стална примања, или неким радним мјестом које одговара њеном здравственом стању, или пристојном пензијом! Не омаловазавам знацај хуманитарне помоци, али то на залост никога није спасило од биједе. Ово је језиво, да друство допусти да нам суградјани овако зиве! Због овога треба изаци на улице, а не због неких надлезности и глупости! Какав смо народ постали, да нам је ово свакондевница???

Name

Косовка

11.12.2021 20:53

Бозе..сви по мало њима довољно Тугааааа ..зимаа Јојј.страшнооооо Прво помоћ држава ..брзоооо..онда сви..свии Ко зна ..данас имаш..сутра те поплава...суша ..струја убије Ко зна Ваља помоћи свакоме

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

11.12.2021 21:12

Нек је општина Мајдовима асвалтирала двориште и паркинг за 400 000 КМ, а влада издвојила 600 000 да направе кућу, ова сиротиња ће се већ снаћи са 95 марака мјесечно. Фууууј секто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

11.12.2021 23:26

Питам се,да ли је љубишу ћосића срамота.он воза скупо ауто о трошку народа,а ова породица нема основно за живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосно И јадно

12.12.2021 01:10

Докле овако ста додик непомогне пуна му уста И дзепови пара он овакве неце да види а хоце само власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видиш

12.12.2021 09:59

Ова Госпођа и њен Син су чист примјер Патриотизма. На жалост, код нас су све вријдности поремећене , па и ово. Данас си патриота ако арлаучеш под шаторома, опсујеш коју, вријеђаш друге, галамиш... Дајте Хуманитарни број, и наће се 50 хиљада Људи да уплати по марку, и свима лијепо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

02.01.2022 19:28

Читам ове коментаре а нико се није понудио да помогне,све неки изговори шта је опстина урадила,шта је ко купио и какав ауто. Њима је потребна помоћ и нек се сви овдје скупимо и дадемо нешто мало од нас њима ће пуно знацити

ОДГОВОРИТЕ