Бијељина: Родитељи траже смјену директора школе

Поједини родитељи ученика Основне школе “Стеван Немања” у Горњем Драгаљевцу код Бијељине поднијели су Министарству просвјете и културе Републике Српске петицију за смјену директора те образовне установе Лале Перића.

Република Српска 10.12.2021 | 19:08
Бијељина: Родитељи траже смјену директора школе

Родитељи су и раније захтевали Перићеву оставку, због, како наводе, непоштовања родитеља, појединих запослених, као и права дјеце, али и због лошег управљања школом.

Поред петиције за смјену директора Основне школе “Стеван Немања” у Горњем Драгаљевцу Лале Перића, родитељи су се обратили и Омбудсману за дјечја права јер сматрају да се, како тврде, та права свакодневно угрожавају.

Све је почело, подсјећају родитељи, замјеном разредног старјешине једног одјељења 8. разреда, против чега су заједно да дјецом дигли глас.

Бобан Максимовић, родитељ једног од ученика поменуте школе кажу да дјеца, по наредни директора трпе, притисак од стране наставника.

“Директор је наредио појединим наставницима да дјецу не оцјењују онако како би требало него да им дају мање оцјене. Сада жели да смањи владање комплетном одјељењу како би тиме оправдао своје понашање.”

Родитељ другог ученика, Стевица Петровић наводи да директор није уважио осјећања дјеце која су остала без разредног старјешине.

“Нама је рекао да у закону не постоје емоције. Вјероватно сматра да ни у школи и просвјети не треба да буде емоција. Школа треба да буде друга кућа сваком дјетету, а не јавна казнено-поправна установа”, каже Петровић.

Максимовић тврди да их је директор Лало Перић вријеђао и пријетио да ће звати Центар за социјални рад да им одузме дјецу. Такође тврди да је родитељима забрањен улазак у школско двориште.

“Избацивао је неке родитеље који су особе са инвалидитетом и у колицима, истјерао их је на кишу. Није дозволио једном родитељу који је остао без руке да своје дијете које је сломило ногу уведе у школу. Избачен је из школског дворишта”, тврди Максимовић.

Родитељи су, тврди даље Максимовић, покушали да на миран начин разговарају са директором.

“Директор се оглушио о наше захтјеве, називајући нас погрдним именима, упоређујући нас са животињама. Мислим да то није људски и да не приличи образованом човјеку.

Директор школе Лало Перић је све оптужбе родитеља категорички одбацио.

“Одговорно тврдим да је сав досадашњи рад школе у током мог мандата искључиво био у складу са законом.”

Перић је додао да је, упркос нелагодном положају и изазовима са којима се саочавају, руководство те образовне установе оснажило, те да има јасну визију школе која је самостална у управљању наставним процесом и која рационалним руковођењем дјеци пружа ваљане услове за несметано образовање и васпитање.

Коначну одлуку о овом случају ће донијети Министарство просвјете и културе Републике Српске. Родитељи поручују да ће у случају негативног одговора, како кажу, бити приморани да дјецу пребаце у другу школу.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Миле

10.12.2021 19:37

Када је за вријеме прошлог директора смијењена наставница Јована и запослен син секретара школе Јовица Дјокић није се нико бунио. Људи народ хоће том школом да управља, није крив директор Лало. Исто су хтјели манастиром у Драгаљевцу да управљају али мати Ангелина то није дозволила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

10.12.2021 19:38

Маса директора скола је бахата, безобразна, сматају да је позиција са које могу понизавати уценике, раднике и родитеље, хвале се како припадају владајуцим и да им нико не може ништа, то је огромна срамота, првенствено за Министарство просвјете и Владу РС која их поставља и која их штити без обзира сто крше и норме и законе. Комплетно друство су такви одвели у пропаст...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

11.12.2021 05:07

Све је то добро да ви знате каква је директорка у Главичицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре прика бн

11.12.2021 09:49

Ко је та , како се зове ?

Name

закључак

11.12.2021 09:03

Лало је врло бахат и непријатан човјек и никако га не видим у просвети, није за тог посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

wy

11.12.2021 10:18

Лало Перић није ни за предсједника мјесне заједнице, а камоли за директора школе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

11.12.2021 13:32

Лало Периц је једино добар у суми за извлачење бавлана.

ОДГОВОРИТЕ