Bijeljina: Roditelji traže smjenu direktora škole

Pojedini roditelji učenika Osnovne škole “Stevan Nemanja” u Gornjem Dragaljevcu kod Bijeljine podnijeli su Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske peticiju za smjenu direktora te obrazovne ustanove Lale Perića.

Republika Srpska 10.12.2021 | 19:08
Bijeljina: Roditelji traže smjenu direktora škole

Roditelji su i ranije zahtevali Perićevu ostavku, zbog, kako navode, nepoštovanja roditelja, pojedinih zaposlenih, kao i prava djece, ali i zbog lošeg upravljanja školom.

Pored peticije za smjenu direktora Osnovne škole “Stevan Nemanja” u Gornjem Dragaljevcu Lale Perića, roditelji su se obratili i Ombudsmanu za dječja prava jer smatraju da se, kako tvrde, ta prava svakodnevno ugrožavaju.

Sve je počelo, podsjećaju roditelji, zamjenom razrednog starješine jednog odjeljenja 8. razreda, protiv čega su zajedno da djecom digli glas.

Boban Maksimović, roditelj jednog od učenika pomenute škole kažu da djeca, po naredni direktora trpe, pritisak od strane nastavnika.

“Direktor je naredio pojedinim nastavnicima da djecu ne ocjenjuju onako kako bi trebalo nego da im daju manje ocjene. Sada želi da smanji vladanje kompletnom odjeljenju kako bi time opravdao svoje ponašanje.”

Roditelj drugog učenika, Stevica Petrović navodi da direktor nije uvažio osjećanja djece koja su ostala bez razrednog starješine.

“Nama je rekao da u zakonu ne postoje emocije. Vjerovatno smatra da ni u školi i prosvjeti ne treba da bude emocija. Škola treba da bude druga kuća svakom djetetu, a ne javna kazneno-popravna ustanova”, kaže Petrović.

Maksimović tvrdi da ih je direktor Lalo Perić vrijeđao i prijetio da će zvati Centar za socijalni rad da im oduzme djecu. Takođe tvrdi da je roditeljima zabranjen ulazak u školsko dvorište.

“Izbacivao je neke roditelje koji su osobe sa invaliditetom i u kolicima, istjerao ih je na kišu. Nije dozvolio jednom roditelju koji je ostao bez ruke da svoje dijete koje je slomilo nogu uvede u školu. Izbačen je iz školskog dvorišta”, tvrdi Maksimović.

Roditelji su, tvrdi dalje Maksimović, pokušali da na miran način razgovaraju sa direktorom.

“Direktor se oglušio o naše zahtjeve, nazivajući nas pogrdnim imenima, upoređujući nas sa životinjama. Mislim da to nije ljudski i da ne priliči obrazovanom čovjeku.

Direktor škole Lalo Perić je sve optužbe roditelja kategorički odbacio.

“Odgovorno tvrdim da je sav dosadašnji rad škole u tokom mog mandata isključivo bio u skladu sa zakonom.”

Perić je dodao da je, uprkos nelagodnom položaju i izazovima sa kojima se saočavaju, rukovodstvo te obrazovne ustanove osnažilo, te da ima jasnu viziju škole koja je samostalna u upravljanju nastavnim procesom i koja racionalnim rukovođenjem djeci pruža valjane uslove za nesmetano obrazovanje i vaspitanje.

Konačnu odluku o ovom slučaju će donijeti Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Roditelji poručuju da će u slučaju negativnog odgovora, kako kažu, biti primorani da djecu prebace u drugu školu.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mile

10.12.2021 19:37

Kada je za vrijeme prošlog direktora smijenjena nastavnica Jovana i zaposlen sin sekretara škole Jovica Djokić nije se niko bunio. Ljudi narod hoće tom školom da upravlja, nije kriv direktor Lalo. Isto su htjeli manastirom u Dragaljevcu da upravljaju ali mati Angelina to nije dozvolila.

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

10.12.2021 19:38

Masa direktora skola je bahata, bezobrazna, smataju da je pozicija sa koje mogu ponizavati ucenike, radnike i roditelje, hvale se kako pripadaju vladajucim i da im niko ne može ništa, to je ogromna sramota, prvenstveno za Ministarstvo prosvjete i Vladu RS koja ih postavlja i koja ih štiti bez obzira sto krše i norme i zakone. Kompletno drustvo su takvi odveli u propast...

ODGOVORITE
Name

Prika bn

11.12.2021 05:07

Sve je to dobro da vi znate kakva je direktorka u Glavičicama.

ODGOVORITE
Name

re prika bn

11.12.2021 09:49

Ko je ta , kako se zove ?

Name

zaključak

11.12.2021 09:03

Lalo je vrlo bahat i neprijatan čovjek i nikako ga ne vidim u prosveti, nije za tog posla.

ODGOVORITE
Name

wy

11.12.2021 10:18

Lalo Perić nije ni za predsjednika mjesne zajednice, a kamoli za direktora škole.

ODGOVORITE
Name

Milena

11.12.2021 13:32

Lalo Peric je jedino dobar u sumi za izvlačenje bavlana.

ODGOVORITE