Није у питању фарса, ово је једна од најважнијих сједница

Лидери владајуће коалиције на прес конференцији поручили су да је ово најважнија сједница, те да није у питању фарса.

Република Српска 10.12.2021 | 17:46
Није у питању фарса, ово је једна од најважнијих сједница

"Ово је једна од најважнијих сједница у овом сазиву. Ово није никаква фарса. Веома коректно смо настојали да дођемо до одрживе атмосфере. Али они су дошли са ставовима политичког Сарајева. Ми не шијемо никакве униформе већ припремамо да на најбољи начин регулишемо ту ствар. И јесте и није ми жао што су напустили ову сједницу. То је политика Сарајева", казао је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Он је казао да је ова већина одговорна за ову политику.

"Он иде за тим да се повуче одлука са ВСТС, и то планирамо до нове године. Српска не може да буде самопослуга у којој ће неки Уставни суд узети шта хоће. Вануставно је Уставни суд донио одлуку о промјени имовине, а то не може да ради. Ово је активнос која је услиједила након низа нервозних одлука међународних институција па преко понашања надлежних од Бисере Турковић до министра одбране Сифета Поџића. Циљ нам је да се вратимо прије преноса устава", рекао је Додик.

Нагласио је да не жели сукобе и да сукоба неће бити, додајући да ће усвојити све закључке и информације.

Дарко Бањац предсједник Народне партије Српске истакао је да није у питању фарса и да ће донијети све потребне одлуке.

"До краја године ћемо донијети одређене законе по имовинском питању, па касније о правосуђу. Ми тражимо само оно што нама припада. Ако све вријеме позивамо на право и поштовање устава БиХ", додао је он.

Казао је да нису криви што високи представник није именован од стране Савјета безбједности, то нису, како каже, тензије него позивање на поштовање међународног права.

"Позивамо на право, мир, а не на сукоб. Српска мора себе да заштити од тројице странаца у Уставном суду БиХ који тумаче право на свој начин. Данас се пише историја и видјећемо ко ће остати у сали. Наша обавеза је да заштитимо Републику Српску", изјавио је Бањац.

Споменка Стевановић предсједник ДЕМОС-а истакла је да ова борба неће бити ни кратка ни лака, а мислим, како каже, да смо на правом путу.

"Шта је сљедеће послије Шмита и Уставног суда БиХ? Национално јединство данас нисмо имали, али свако има право на свој став. Грађани ће процијенити ко је у право, а ко није", казала је она. 

Предсједник НДП-а Драган Чавић казао је да многи покушавају да створе ратно стање, те да ово није сепаратистичка скупштина, ни скупштина на којој се нешто ради на побуњенички начин.

"Ово је сједница на којој се пословнику доносе одлукле. У оваквим приликама најпристојније би било да присуствују до краја, а не бјежати. Никоме не би требало да буде нејасно зашто се овакве одлуке доносе у овом тешкож тренутку. Уставни суд доноси квалификације које уопште нису његова надлежност, неодрживо је да се оваква пракса настави. Жао ми је што су посланици напустили сједницу", казао је Чавић.

Петар Ђолић лидер СП каже да је  суштински проблем изгубљено повјерење у БиХ које је наступило давне 1992.
 
"Ми смо доласком наше коалиције на власт казали да је Дејтонски споразум уредио односе и јака линија правичности у којој смо добили чврсту окосницу. Нажалост 26. година упозоравамо да нисмо задовољни некид одлукама које се тичу Републике Српске, да се стално ствара утисак да је Српска проблематична и да је спремна да ратује. И оно чиме се ми суочавамо јесте да се уз помоћ странаца ствара утисак да желимо амбијент за рат а ми управо говоримо да хоћемо у миру да имамо сва политичка рјешење и да љуфи живе бољим и квалитетнијим животом", казао је Ђокић.
 
"Све што се дешава у задњих неколико мјесеци је јачање права Републике Српске. Чињеница је да имамо оне који хоће да то чине  жао ми је што је опозиција напустила ово. Они су се одлучили да Скупштина буде полиричко надигравање и да нас уведу и неки систем политичке кризе. Данас се доносе политилке одлуке већ отварају врата за све преговоре са свима који учествују у БиХ. Живот се наставља као и до сада и неће настати никакви поремећаји", истакао је лидер УС Ненад Стевандић.
 
Одговарајући на питање да ли се боји санкција међународне заједнице, Додик је одговорио да је сто посто сам сигуран да их неће бити.
 
"Нема Русије, нема Кине и неће их бити. Али зашто би и било санкција. Да сам се бојао данас не бих био овдје. Не разумијем уопште да би било страха. Ако и буде санкција одговорићемо", казао је.
 
Коментаришући формирање Војске РС, УИО, ВСТС, одакле новац, и ко ће водити те институције, Додик је изјавио да имају право на ту област. 
 
"Новца имамо, а новац који је неовлаштено у индиректним порезима, то ћемо повући. Путем индиректних пореза наметнуто нам је да плаћамо за ниво БиХ, што је против уставно. У коалцији ником није пало на памет да о томе причамо шра ће ко узети", истакао је он.
 
Поручио је ако све одлуке оспори Уставни суд БиХ, да ће донијети Закон који ће негирати деловање Уставног суда на територији Републике Српске.

(БН)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

??

10.12.2021 17:02

Ко је довео РС до ове ситуације,нека је сад и чупа.имају довољан број руку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

10.12.2021 19:32

Додиг и његови паци.

Name

Ванземаљац

10.12.2021 21:45

Ало папци,ви одлучујете о судбини РС,е моји црни Срби.Све го лопов до лопова,само њима дајте глас.

Name

Клековаца

11.12.2021 07:31

Подрска влади да нас изведе на Еуропски сокак!

Name

Рамбо

10.12.2021 17:06

Ти писес историју,ха,ха,љиго један!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

10.12.2021 17:21

Дарка Бањца назвати лидером.... Смијешно

Name

Реалиста

11.12.2021 09:42

Дарко Бањац, лидер у преласцима из странке у странку па на крају и оснивању нових. Нема већег папка у БиХ. Љига од човјека,како кажу "мали додик". Сви који му буду дали глас на следећим изборима су зомбији без мозга.

Name

Тачкица

10.12.2021 17:07

Јел ико слушао његово излагање кад је објашњавао како ће они доношењем ових "тешких" одлука постати свијетла тачкица на путу свијетле будућности. Овако глуп говор могао је једино сам себи написати,али је свеједно замуцкивао док га је читао. Народни посланик?Брука,ограничен човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врло

10.12.2021 17:13

Могуце. Немам разлога засто не бих вјеровао да је тако. Цак и да је криминасење не би успјело промјенити став према оном сто је написано и видјено. Наравно да је криминасење радило би се на крају. Али свакако криминасење јест ОХР и ове сједнице по досад видјеном, а вјерујем и уопстено су оправдане и поцетак правих ствари у РС и БХЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.12.2021 19:22

Благо теби. Ти не мораш на пецање да одмориш мозак. Твоја празна лобања је увијек одморна.

Name

4д за РЕ

11.12.2021 08:26

Написи аргументовано ста није тачно,само вредјас

Name

Цоцо

10.12.2021 17:17

Ста реци него јадни ми !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изногуд

10.12.2021 17:21

Најважнија сједница!!!!Ајде!!!!!Најважнија сједница је кад будете повећали борацки додатак на 10км по мјесецу уцесца.А ово је СНСД-ова зајебанција да направе од Зеље,Зуница,Мазалице,Таминдзије и осталих папака ствараоце Реп.Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК ИЗНОГУДУ

11.12.2021 10:20

Кака да нећеш добити 10 марака по мјесецу, јеси прочит'о изјаву оног "република шумска" Радована Ковачевића да је ВРС формирана '95 после рата, значи и ово што добијаш једном годишње добијаш за ништа, захвали вођи што је добар па да и то

Name

XXЛ

10.12.2021 17:25

Е Бањац бруко једна, како те није срамота. Јели ти стварно мислиш да народ више вјерује папцима као што си ти. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ТАЧКИЦА

10.12.2021 17:31

СКУПИНА БУДАЛЕТИНА, КОЈА МАНИПУЛИШЕ НЕПИСМЕНИМ НАРОДОМ. НАЈБОЉЕ ДА НА ИДУЋОЈ СЈЕДНИЦИ ПРЕДЛОЖЕ ДА СЕ КУПИ И ТАЈ СВЕМИРСКИ БРОД ОД ЕЛОНА МАСКА, ПА ДА НАС ИСПУЦАЈУ МАРС И ДА НАМ СЕ, КАО НЕБЕКОМ НАРОДУ, ПОСТАЛОМ ОД АМЕБА, КОНАЧНО ИСПУНИ И ТА АМБИЦИЈА СА НЕБЕСИМА.

Name

БОБ РОЦК

10.12.2021 17:33

Јесте, још једна фарса мафијашког клана, ви сте само обични лопови и носите се дођавола

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.12.2021 17:50

Лијепо их је насамарио Бакир !

Name

борац

10.12.2021 17:36

Додику је највеци проблем суд гори под ногама остало мозе сацекати или небити никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јооој

10.12.2021 17:51

Ајде стисните И гласајте, потписите и разлаз.... А ја одо на пиву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

10.12.2021 17:57

Хоћел остат закон о гравитацији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

10.12.2021 18:41

Ви сте фарса већ 20 година, снсд термити репрезентација!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

10.12.2021 18:41

Народ стока ,ако невиди намјере ових криминалаца,бозе сацувај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјордјо

10.12.2021 18:42

дико цвијетиновиц да брани Републику Српску,профитер,гњида од цовјека

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

10.12.2021 18:44

Вицете у затвор лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

10.12.2021 19:22

Ста прица овај БАЊАЦ ЦАВИЦ СТЕВАНДИЦ И СПОМЕНКА када бих продали ВЈЕРУ ЗА ВЕЦЕРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Униформе

11.12.2021 05:15

Знаш ли уопште шта је униформа?За тебе су сви издајници,Бакирове слуге,како их називаш.Јесмо ли и ми који смо бранили РС,издајници?Очигледно!Јадан си и ти и тај глупави ,бањчић,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еееееехее хе

11.12.2021 08:11

Неце бити фарсааа!! Ни за лопове партијасе прелетаце папке потковане са прљавим капиталом!! У спрези са домацим и бјелосвјетским хостаплерима!! Пред закон !!!! Европски а не партијскоподобни!!! Неце бити фарсааааааа 21 је вијек!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитсриус

11.12.2021 11:43

Ако господа из врха СНСД_а мисле да могу избјећи одговорност за силне опљаћкане милијарде, стварањем хаоса и правне несигурности у РС, грдно се варају! Дохватиће вас рука народне правде без обзира гдје се на крају будете налазили, и без обзира колико далеко покушате побјећи!!

ОДГОВОРИТЕ