Nije u pitanju farsa, ovo je jedna od najvažnijih sjednica

Lideri vladajuće koalicije na pres konferenciji poručili su da je ovo najvažnija sjednica, te da nije u pitanju farsa.

Republika Srpska 10.12.2021 | 17:46
Nije u pitanju farsa, ovo je jedna od najvažnijih sjednica

"Ovo je jedna od najvažnijih sjednica u ovom sazivu. Ovo nije nikakva farsa. Veoma korektno smo nastojali da dođemo do održive atmosfere. Ali oni su došli sa stavovima političkog Sarajeva. Mi ne šijemo nikakve uniforme već pripremamo da na najbolji način regulišemo tu stvar. I jeste i nije mi žao što su napustili ovu sjednicu. To je politika Sarajeva", kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

On je kazao da je ova većina odgovorna za ovu politiku.

"On ide za tim da se povuče odluka sa VSTS, i to planiramo do nove godine. Srpska ne može da bude samoposluga u kojoj će neki Ustavni sud uzeti šta hoće. Vanustavno je Ustavni sud donio odluku o promjeni imovine, a to ne može da radi. Ovo je aktivnos koja je uslijedila nakon niza nervoznih odluka međunarodnih institucija pa preko ponašanja nadležnih od Bisere Turković do ministra odbrane Sifeta Podžića. Cilj nam je da se vratimo prije prenosa ustava", rekao je Dodik.

Naglasio je da ne želi sukobe i da sukoba neće biti, dodajući da će usvojiti sve zaključke i informacije.

Darko Banjac predsjednik Narodne partije Srpske istakao je da nije u pitanju farsa i da će donijeti sve potrebne odluke.

"Do kraja godine ćemo donijeti određene zakone po imovinskom pitanju, pa kasnije o pravosuđu. Mi tražimo samo ono što nama pripada. Ako sve vrijeme pozivamo na pravo i poštovanje ustava BiH", dodao je on.

Kazao je da nisu krivi što visoki predstavnik nije imenovan od strane Savjeta bezbjednosti, to nisu, kako kaže, tenzije nego pozivanje na poštovanje međunarodnog prava.

"Pozivamo na pravo, mir, a ne na sukob. Srpska mora sebe da zaštiti od trojice stranaca u Ustavnom sudu BiH koji tumače pravo na svoj način. Danas se piše istorija i vidjećemo ko će ostati u sali. Naša obaveza je da zaštitimo Republiku Srpsku", izjavio je Banjac.

Spomenka Stevanović predsjednik DEMOS-a istakla je da ova borba neće biti ni kratka ni laka, a mislim, kako kaže, da smo na pravom putu.

"Šta je sljedeće poslije Šmita i Ustavnog suda BiH? Nacionalno jedinstvo danas nismo imali, ali svako ima pravo na svoj stav. Građani će procijeniti ko je u pravo, a ko nije", kazala je ona. 

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić kazao je da mnogi pokušavaju da stvore ratno stanje, te da ovo nije separatistička skupština, ni skupština na kojoj se nešto radi na pobunjenički način.

"Ovo je sjednica na kojoj se poslovniku donose odlukle. U ovakvim prilikama najpristojnije bi bilo da prisustvuju do kraja, a ne bježati. Nikome ne bi trebalo da bude nejasno zašto se ovakve odluke donose u ovom teškož trenutku. Ustavni sud donosi kvalifikacije koje uopšte nisu njegova nadležnost, neodrživo je da se ovakva praksa nastavi. Žao mi je što su poslanici napustili sjednicu", kazao je Čavić.

Petar Đolić lider SP kaže da je  suštinski problem izgubljeno povjerenje u BiH koje je nastupilo davne 1992.
 
"Mi smo dolaskom naše koalicije na vlast kazali da je Dejtonski sporazum uredio odnose i jaka linija pravičnosti u kojoj smo dobili čvrstu okosnicu. Nažalost 26. godina upozoravamo da nismo zadovoljni nekid odlukama koje se tiču Republike Srpske, da se stalno stvara utisak da je Srpska problematična i da je spremna da ratuje. I ono čime se mi suočavamo jeste da se uz pomoć stranaca stvara utisak da želimo ambijent za rat a mi upravo govorimo da hoćemo u miru da imamo sva politička rješenje i da ljufi žive boljim i kvalitetnijim životom", kazao je Đokić.
 
"Sve što se dešava u zadnjih nekoliko mjeseci je jačanje prava Republike Srpske. Činjenica je da imamo one koji hoće da to čine  žao mi je što je opozicija napustila ovo. Oni su se odlučili da Skupština bude poliričko nadigravanje i da nas uvedu i neki sistem političke krize. Danas se donose politilke odluke već otvaraju vrata za sve pregovore sa svima koji učestvuju u BiH. Život se nastavlja kao i do sada i neće nastati nikakvi poremećaji", istakao je lider US Nenad Stevandić.
 
Odgovarajući na pitanje da li se boji sankcija međunarodne zajednice, Dodik je odgovorio da je sto posto sam siguran da ih neće biti.
 
"Nema Rusije, nema Kine i neće ih biti. Ali zašto bi i bilo sankcija. Da sam se bojao danas ne bih bio ovdje. Ne razumijem uopšte da bi bilo straha. Ako i bude sankcija odgovorićemo", kazao je.
 
Komentarišući formiranje Vojske RS, UIO, VSTS, odakle novac, i ko će voditi te institucije, Dodik je izjavio da imaju pravo na tu oblast. 
 
"Novca imamo, a novac koji je neovlašteno u indirektnim porezima, to ćemo povući. Putem indirektnih poreza nametnuto nam je da plaćamo za nivo BiH, što je protiv ustavno. U koalciji nikom nije palo na pamet da o tome pričamo šra će ko uzeti", istakao je on.
 
Poručio je ako sve odluke ospori Ustavni sud BiH, da će donijeti Zakon koji će negirati delovanje Ustavnog suda na teritoriji Republike Srpske.

(BN)

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

??

10.12.2021 17:02

Ко је довео РС до ове ситуације,нека је сад и чупа.имају довољан број руку

ODGOVORITE
Name

Borac

10.12.2021 19:32

Dodig i njegovi paci.

Name

Vanzemaljac

10.12.2021 21:45

Alo papci,vi odlučujete o sudbini RS,e moji crni Srbi.Sve go lopov do lopova,samo njima dajte glas.

Name

Klekovaca

11.12.2021 07:31

Podrska vladi da nas izvede na Europski sokak!

Name

Rambo

10.12.2021 17:06

Ti pises istoriju,ha,ha,ljigo jedan!

ODGOVORITE
Name

Aa

10.12.2021 17:21

Darka Banjca nazvati liderom.... Smiješno

Name

Realista

11.12.2021 09:42

Darko Banjac, lider u prelascima iz stranke u stranku pa na kraju i osnivanju novih. Nema većeg papka u BiH. Ljiga od čovjeka,kako kažu "mali dodik". Svi koji mu budu dali glas na sledećim izborima su zombiji bez mozga.

Name

Tačkica

10.12.2021 17:07

Jel iko slušao njegovo izlaganje kad je objašnjavao kako će oni donošenjem ovih "teških" odluka postati svijetla tačkica na putu svijetle budućnosti. Ovako glup govor mogao je jedino sam sebi napisati,ali je svejedno zamuckivao dok ga je čitao. Narodni poslanik?Bruka,ograničen čovjek.

ODGOVORITE
Name

Vrlo

10.12.2021 17:13

Moguce. Nemam razloga zasto ne bih vjerovao da je tako. Cak i da je kriminasenje ne bi uspjelo promjeniti stav prema onom sto je napisano i vidjeno. Naravno da je kriminasenje radilo bi se na kraju. Ali svakako kriminasenje jest OHR i ove sjednice po dosad vidjenom, a vjerujem i uopsteno su opravdane i pocetak pravih stvari u RS i BHZ.

ODGOVORITE
Name

Re

10.12.2021 19:22

Blago tebi. Ti ne moraš na pecanje da odmoriš mozak. Tvoja prazna lobanja je uvijek odmorna.

Name

4d za RE

11.12.2021 08:26

Napisi argumentovano sta nije tačno,samo vredjas

Name

Coco

10.12.2021 17:17

Sta reci nego jadni mi !

ODGOVORITE
Name

Iznogud

10.12.2021 17:21

Najvažnija sjednica!!!!Ajde!!!!!Najvažnija sjednica je kad budete povećali boracki dodatak na 10km po mjesecu ucesca.A ovo je SNSD-ova zajebancija da naprave od Zelje,Zunica,Mazalice,Tamindzije i ostalih papaka stvaraoce Rep.Srpske.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK IZNOGUDU

11.12.2021 10:20

Kaka da nećeš dobiti 10 maraka po mjesecu, jesi pročit'o izjavu onog "republika šumska" Radovana Kovačevića da je VRS formirana '95 posle rata, znači i ovo što dobijaš jednom godišnje dobijaš za ništa, zahvali vođi što je dobar pa da i to

Name

XXL

10.12.2021 17:25

E Banjac bruko jedna, kako te nije sramota. Jeli ti stvarno misliš da narod više vjeruje papcima kao što si ti. Fuj

ODGOVORITE
Name

RE TAČKICA

10.12.2021 17:31

SKUPINA BUDALETINA, KOJA MANIPULIŠE NEPISMENIM NARODOM. NAJBOLJE DA NA IDUĆOJ SJEDNICI PREDLOŽE DA SE KUPI I TAJ SVEMIRSKI BROD OD ELONA MASKA, PA DA NAS ISPUCAJU MARS I DA NAM SE, KAO NEBEKOM NARODU, POSTALOM OD AMEBA, KONAČNO ISPUNI I TA AMBICIJA SA NEBESIMA.

Name

BOB ROCK

10.12.2021 17:33

Jeste, još jedna farsa mafijaškog klana, vi ste samo obični lopovi i nosite se dođavola

ODGOVORITE
Name

Milan

10.12.2021 17:50

Lijepo ih je nasamario Bakir !

Name

borac

10.12.2021 17:36

Dodiku je najveci problem sud gori pod nogama ostalo moze sacekati ili nebiti nikad.

ODGOVORITE
Name

Joooj

10.12.2021 17:51

Ajde stisnite I glasajte, potpisite i razlaz.... A ja odo na pivu.

ODGOVORITE
Name

W

10.12.2021 17:57

Hoćel ostat zakon o gravitaciji?

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

10.12.2021 18:41

Vi ste farsa već 20 godina, snsd termiti reprezentacija!

ODGOVORITE
Name

Mrki

10.12.2021 18:41

Narod stoka ,ako nevidi namjere ovih kriminalaca,boze sacuvaj

ODGOVORITE
Name

Djordjo

10.12.2021 18:42

diko cvijetinovic da brani Republiku Srpsku,profiter,gnjida od covjeka

ODGOVORITE
Name

BL

10.12.2021 18:44

Vicete u zatvor lopovi.

ODGOVORITE
Name

Eh

10.12.2021 19:22

Sta prica ovaj BANJAC CAVIC STEVANDIC I SPOMENKA kada bih prodali VJERU ZA VECERU.

ODGOVORITE
Name

Uniforme

11.12.2021 05:15

Znaš li uopšte šta je uniforma?Za tebe su svi izdajnici,Bakirove sluge,kako ih nazivaš.Jesmo li i mi koji smo branili RS,izdajnici?Očigledno!Jadan si i ti i taj glupavi ,banjčić,.

ODGOVORITE
Name

Eeeeeehee he

11.12.2021 08:11

Nece biti farsaaa!! Ni za lopove partijase preletace papke potkovane sa prljavim kapitalom!! U sprezi sa domacim i bjelosvjetskim hostaplerima!! Pred zakon !!!! Evropski a ne partijskopodobni!!! Nece biti farsaaaaaaa 21 je vijek!!!!

ODGOVORITE
Name

Sagitsrius

11.12.2021 11:43

Ako gospoda iz vrha SNSD_a misle da mogu izbjeći odgovornost za silne opljaćkane milijarde, stvaranjem haosa i pravne nesigurnosti u RS, grdno se varaju! Dohvatiće vas ruka narodne pravde bez obzira gdje se na kraju budete nalazili, i bez obzira koliko daleko pokušate pobjeći!!

ODGOVORITE