Камен темељац за нову фабрику - Успјех за Србију

- У Новом Саду је, у присуству предсједника Србије Александра Вучића, постављен камен темељац за изградњу фабрике електричних мотора јапанске корпорације "Нидек", што ће бити један од највећих инвестиционих пројеката у Србији.

Србија 10.12.2021 | 11:35
Камен темељац за нову фабрику - Успјех за Србију

Вучић је након полагања камена темељца са представницима ове компаније рекао да овај пројекат представља фантастичан успјех за Србију јер "Нидек" спрема улагања у Европу од 1,5 милијарду евра, од чега ће у Србију бити милијарду евра.

"Ово нису више радне, него капитално интензивне фабрике које суштински мијењају позицију Србије и јачају њену економију на бржи начин", рекао је Вучић.

Он је навео да долазак "Нидека" значи високу технологију, роботику, најмодернији приступ, те нагласио да ће у прво вријеме бити запослено 260 радника, а потом 500.

Вучић каже да је забринут због политичке ситуације и тензија у свијету и да се нада да ће разум да превлада, те навео да постоји огроман недостатак електричне енергије и гаса у свјету, али да је Србија у бољој позицији, него други.

Из јапанске компаније је најављено да је отварање ове фабрике први корак ка успостављању европског индустријског парка "Нидека" у Европи.

Нидек је основан 1973. године у јапанском граду Кјоту, а данас је свјетски лидер у производњи свих врста електромотора са највећим удјелом на свјетском тржишту малих вретенастих мотора који напајају хард дискове.

Корпорација послује у више од 40 земаља, са око 340 компанија у групи и запошљава више од 120.000 људи широм свијета. Годшње продаје више од три милијарде мотора свих величина.

Полагању камена темељца присуствовали су и главни и извршни дирекор "Нидек" корпорације Ђун Секи, амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумато и директор фабрике "Нидек електрик мотор Србија" Марко Ивовић.

(Срна Фото: Курир)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Конобарица Зељка

10.12.2021 10:47

Отвара трафо-станице у Републици Српској. Ал кад отвори уста- милина слусати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

10.12.2021 10:47

Види се тко је марљив, угледајмо се на њих већ једном па да и ми отварамо фабрике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

10.12.2021 11:06

Направиће Србија све и свашта. Наши идиоти само узму кредит и положе камен темељац. Камен темељац буде једини расход а паре покраду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

10.12.2021 12:44

Ето вам Миле све је растјерао својом реториком неће ни кокошињац да се отвори у РС. Живио нам Додик с њим до краја. XАXАXА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не бих да мрацим

10.12.2021 16:24

Хоце ли радници и у тој фабрици носити пелене и радити за двеста евра, са јапанском вестином и брзином?

ОДГОВОРИТЕ