Kamen temeljac za novu fabriku - Uspjeh za Srbiju

- U Novom Sadu je, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike električnih motora japanske korporacije "Nidek", što će biti jedan od najvećih investicionih projekata u Srbiji.

Srbija 10.12.2021 | 11:35
Kamen temeljac za novu fabriku - Uspjeh za Srbiju

Vučić je nakon polaganja kamena temeljca sa predstavnicima ove kompanije rekao da ovaj projekat predstavlja fantastičan uspjeh za Srbiju jer "Nidek" sprema ulaganja u Evropu od 1,5 milijardu evra, od čega će u Srbiju biti milijardu evra.

"Ovo nisu više radne, nego kapitalno intenzivne fabrike koje suštinski mijenjaju poziciju Srbije i jačaju njenu ekonomiju na brži način", rekao je Vučić.

On je naveo da dolazak "Nideka" znači visoku tehnologiju, robotiku, najmoderniji pristup, te naglasio da će u prvo vrijeme biti zaposleno 260 radnika, a potom 500.

Vučić kaže da je zabrinut zbog političke situacije i tenzija u svijetu i da se nada da će razum da prevlada, te naveo da postoji ogroman nedostatak električne energije i gasa u svjetu, ali da je Srbija u boljoj poziciji, nego drugi.

Iz japanske kompanije je najavljeno da je otvaranje ove fabrike prvi korak ka uspostavljanju evropskog industrijskog parka "Nideka" u Evropi.

Nidek je osnovan 1973. godine u japanskom gradu Кjotu, a danas je svjetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotora sa najvećim udjelom na svjetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Кorporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom svijeta. Godšnje prodaje više od tri milijarde motora svih veličina.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i glavni i izvršni direkor "Nidek" korporacije Đun Seki, ambasador Japana u Srbiji Takahiko Кacumato i direktor fabrike "Nidek elektrik motor Srbija" Marko Ivović.

(Srna Foto: Kurir)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Konobarica Zeljka

10.12.2021 10:47

Otvara trafo-stanice u Republici Srpskoj. Al kad otvori usta- milina slusati...

ODGOVORITE
Name

Nada

10.12.2021 10:47

Vidi se tko je marljiv, ugledajmo se na njih već jednom pa da i mi otvaramo fabrike.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

10.12.2021 11:06

Napraviće Srbija sve i svašta. Naši idioti samo uzmu kredit i polože kamen temeljac. Kamen temeljac bude jedini rashod a pare pokradu.

ODGOVORITE
Name

nn

10.12.2021 12:44

Eto vam Mile sve je rastjerao svojom retorikom neće ni kokošinjac da se otvori u RS. Živio nam Dodik s njim do kraja. XAXAXA

ODGOVORITE
Name

Ne bih da mracim

10.12.2021 16:24

Hoce li radnici i u toj fabrici nositi pelene i raditi za dvesta evra, sa japanskom vestinom i brzinom?

ODGOVORITE