Ванг Ји осуђује појам дефиниције демократије

Кинески државни саветник и министар спољних послова Ванг Ји осудио је идеју да постоји само једна врста демократије и позвао на промовисање духа „праве демократије“ на 14. Форуму демократије на Балију у четвртак.

Свијет 10.12.2021 | 08:06
Ванг Ји осуђује појам дефиниције демократије

„Неки покушавају да узму модел једне земље као критеријум, изазивајуц́и тензије између различитих политичких система и идеологија и стварајуц́и поделе и конфронтацију у свету“, рекао је кинески дипломата путем видео-линка, нагалсивши да права демократија зависи од тога да ли су људи „господари своје судбине“.

„Кроз век истраживања и експериментисања, Комунистичка партија Кине (КПК) је водила кинески народ у проналажењу новог облика демократије који одговара националним условима Кине, оног који је председник Си Ђинпинг описао као народну демократију целокупног процеса“, Ванг је рекао форуму.

Израз „народна демократија целог процеса“ први је употребио председник Си када је посетио Шангај у новембру 2019. Поново се чуо у председниковом говору на 100. годишњицу оснивања Комунистичке партије Кине када је говорио о путу који је пред нама.

Према недавно објављеној белој књизи, термин има за циљ да „боље представља вољу народа, заштити њихова права и у потпуности ослободи њихов потенцијал за стварање“.

„Демократија је решавање питања за људе“, рекао је Ванг на форуму, елаборирајуц́и да обични Кинези учествују у кинеским демократским изборима, консултацијама, доношењу одлука, управљању и надзору.

Ванг је такође позвао на унапређење „демократских концепата са азијским карактеристикама“.

„Требало би да активно заговарамо консултације као једнаки и да их учинимо важним делом демократскијих међународних односа“, рекао је он.
Говорец́и о бесној пандемији ЦОВИД-19, Ванг је такође позвао на „солидарност и сарадњу“ и упозорио на „хладноратовски менталитет", саопштила КМГ.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

?‍♀️

10.12.2021 07:20

Е па, не може један човјек да измишља нову дефиницију демократије (ону која заправо одговара његовој власти). Па и Сјеверна Кореја је "демократска". Демократија је владавина већине. Е, сад, колико је то реално могуће постићи, то је друго питање. У главном, основни елементи демократије су слобода говора, медија и слободно изражавање политичке воље. Без тога, нема демократије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

10.12.2021 09:17

Демократија значи владавина народа и има многе дефиниције и врста са тим да је карактеристично да онај који је дефинише сматра своју дефиницију исправном а све остале одбија са презиром. Лично, сматрам да је свака демократија пошаст и да је спас у меритократији.

Name

Дефиниција

10.12.2021 07:35

Демократија је када два лопова надгласају једног паметног!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

10.12.2021 07:51

Код нас је онда вец десетљецима демократија у пуном сјају.

Name

Биг Зен

10.12.2021 07:55

Браво! Највеци недостатак је сто квантитет долази прије квалитета! Принцип демократије је нацело вјеците стагнације..

Name

Горан

10.12.2021 08:40

Па у БиХ нема слободе говора ( лнцков закон) нема слободе медија све окупирао СНСД и нема слободе кретања јер се доста њих не може вратити на своја огњишта а као демократија је.

Name

Да Да

10.12.2021 09:04

Дефиниција Демократије на Балкану гласи :"Демократија је стање, када свака будала, може да изађе на изборе и гласа, и када свака будала може да буде изабрана на изборима". Ако случајно изаберу некога паметног, ту је сто будала да га саплићу и подмећу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

10.12.2021 09:47

Демократија је кад те неко пошаље у п.... материну а ти идеш гдје год хоћеш.

ОДГОВОРИТЕ