Vang Ji osuđuje pojam definicije demokratije

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji osudio je ideju da postoji samo jedna vrsta demokratije i pozvao na promovisanje duha „prave demokratije“ na 14. Forumu demokratije na Baliju u četvrtak.

Svijet 10.12.2021 | 08:06
Vang Ji osuđuje pojam definicije demokratije

„Neki pokušavaju da uzmu model jedne zemlje kao kriterijum, izazivajući tenzije između različitih političkih sistema i ideologija i stvarajući podele i konfrontaciju u svetu“, rekao je kineski diplomata putem video-linka, nagalsivši da prava demokratija zavisi od toga da li su ljudi „gospodari svoje sudbine“.

„Kroz vek istraživanja i eksperimentisanja, Komunistička partija Kine (KPK) je vodila kineski narod u pronalaženju novog oblika demokratije koji odgovara nacionalnim uslovima Kine, onog koji je predsednik Si Đinping opisao kao narodnu demokratiju celokupnog procesa“, Vang je rekao forumu.

Izraz „narodna demokratija celog procesa“ prvi je upotrebio predsednik Si kada je posetio Šangaj u novembru 2019. Ponovo se čuo u predsednikovom govoru na 100. godišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine kada je govorio o putu koji je pred nama.

Prema nedavno objavljenoj beloj knjizi, termin ima za cilj da „bolje predstavlja volju naroda, zaštiti njihova prava i u potpunosti oslobodi njihov potencijal za stvaranje“.

„Demokratija je rešavanje pitanja za ljude“, rekao je Vang na forumu, elaborirajući da obični Kinezi učestvuju u kineskim demokratskim izborima, konsultacijama, donošenju odluka, upravljanju i nadzoru.

Vang je takođe pozvao na unapređenje „demokratskih koncepata sa azijskim karakteristikama“.

„Trebalo bi da aktivno zagovaramo konsultacije kao jednaki i da ih učinimo važnim delom demokratskijih međunarodnih odnosa“, rekao je on.
Govoreći o besnoj pandemiji COVID-19, Vang je takođe pozvao na „solidarnost i saradnju“ i upozorio na „hladnoratovski mentalitet", saopštila KMG.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

?‍♀️

10.12.2021 07:20

E pa, ne može jedan čovjek da izmišlja novu definiciju demokratije (onu koja zapravo odgovara njegovoj vlasti). Pa i Sjeverna Koreja je "demokratska". Demokratija je vladavina većine. E, sad, koliko je to realno moguće postići, to je drugo pitanje. U glavnom, osnovni elementi demokratije su sloboda govora, medija i slobodno izražavanje političke volje. Bez toga, nema demokratije.

ODGOVORITE
Name

Darko

10.12.2021 09:17

Demokratija znači vladavina naroda i ima mnoge definicije i vrsta sa tim da je karakteristično da onaj koji je definiše smatra svoju definiciju ispravnom a sve ostale odbija sa prezirom. Lično, smatram da je svaka demokratija pošast i da je spas u meritokratiji.

Name

Definicija

10.12.2021 07:35

Demokratija je kada dva lopova nadglasaju jednog pametnog!

ODGOVORITE
Name

BLB

10.12.2021 07:51

Kod nas je onda vec desetljecima demokratija u punom sjaju.

Name

Big Zen

10.12.2021 07:55

Bravo! Najveci nedostatak je sto kvantitet dolazi prije kvaliteta! Princip demokratije je nacelo vjecite stagnacije..

Name

Goran

10.12.2021 08:40

Pa u BiH nema slobode govora ( lnckov zakon) nema slobode medija sve okupirao SNSD i nema slobode kretanja jer se dosta njih ne može vratiti na svoja ognjišta a kao demokratija je.

Name

Da Da

10.12.2021 09:04

Definicija Demokratije na Balkanu glasi :"Demokratija je stanje, kada svaka budala, može da izađe na izbore i glasa, i kada svaka budala može da bude izabrana na izborima". Ako slučajno izaberu nekoga pametnog, tu je sto budala da ga sapliću i podmeću.

ODGOVORITE
Name

Realista

10.12.2021 09:47

Demokratija je kad te neko pošalje u p.... materinu a ti ideš gdje god hoćeš.

ODGOVORITE