Неће бити новца за оне који урушавају институције БиХ

Они који покушавају урушити државне институције Босне и Херцеговине или смањити њихову функционалност могли би се наћи под санкцијама или без новчане помоћи, упозорили су из неколико међународних организација и водећих држава свијета.

Босна и Херцеговина 09.12.2021 | 22:58
Неће бити новца за оне који урушавају институције БиХ

Могуће условљавање финансијске подршке и санкције најавиле су Сједињене Америчке Државе, Канада, Јапан, Уједињена Краљевина, чланице Европске уније, те Организације исламске конференције на челу с Турском.

Упозорењу се придружио и Међународни монетарни фонд (ММФ), чији представник је нагласио да би “повлачење Републике Српске из Управе за индиректно опорезивање БиХ изазвало велике економске посљедице”.

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит је 8. децембра, након дводневне сједнице Управног одбора ПИК-а у БиХ, казао како су наведене земље, чланице ПИК-а “опредијељене за све неопходне мјере”.

Нагласио је како “посебно драматично виде економску ситуацију у Републици Српској”.

Говорећи о условљавању финансијске подршке, Шмит је навео један конкретан примјер.

“Међународни монетарни фонд (ММФ) је припремио прошле године програм у износу од неколико стотина милиона евра за подршку економији  финансијској ситуацији у БиХ. Нажалост, није било могуће да се испуне услови кад је ријеч о закону о набавкама и електронском банкарству, нечему што постоји широм свијета, посебно у Европи. И тај новац је ‘отишао'”, казао је Шмит.

ММФ упозорава

Кредитни аранжмани с ММФ-ом подразумијева и испуњавање одређених услова, односно провођење реформи дефинисаних у тзв. писму намјере.

У случају БиХ, крајњи корисници кредита ММФ-а су ентитети и Брчко дистрикт БиХ. Кредит се формално дозначава, распоређује и враћа преко Централне банке БиХ, те државног Министарства финансија и трезора БиХ.

Средства за отплату кредита углавном долазе од наплате пореза на додану вриједност (ПДВ) коју врши Управа за индиректно опорезивање БиХ која је почела с радом 2005. Тад су спојене бивше царинске управе Федерације БиХ (ФБиХ), Републике Српске (РС) и Брчко дистрикта БиХ.

Политички представници власти и опозиције РС одлучили су “не учествовати у доношењу одлука на нивоу БиХ”.

Између осталих у Предсједништву, Савјету министара и Парламенту БиХ, након што је Шмитов претходник Валентин Инцко крајем јула наметнуо измјене Кривичног закона БиХ. Измјенама је забрањено негирање геноцида и других ратних злочина те величање осуђених за те злочине.

Осим што је тако блокирано доношење државних закона, па и доношење државног буџета, Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ и предсједник Савеза независних социјалдемократа који је владајућа странка у Српској, више је пута најавио како ће “вратити надлежности” с нивоа БиХ на ниво Републике Српске које су, како тврди, “одузете Српској и дате држави БиХ”.

(РСЕ)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Бранислав

10.12.2021 04:50

Значи ви свјесно дајете кредите овим лоповима да уништавају и задужују државу?! Ви сте олош капиталистички гори сте од самог дјавола!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

10.12.2021 08:43

Додик свјесно ради на уништењу РС, са оваквим поступцима, то му је задатак!БиХ, никад не може нестати, само може ојачати, кад се РС уруши и то због овакве политике владајућих.Додице, ако нам мислиш добро у РС, ми смо могли и у заједничким службама просперирати у РС, осим сто не мозес давати шуме и земљиште под хипотеку, а градити и сјеци шуме мозес, као сто то и радите до сада. Ухватио си се Инцковог закона, ко пијан плота, ево имаш шансу коју даје Смит, угради и наше жртве у закон, да се не смију негирати.Ако то не прихватиш, знаци није ти стало до РС.За мене, као моралну Српкињу, ријеч геноцид је исправна, на било којој страни, гдје је страдала невина особа.Имас шансу да је исправиш, како би Српске жртве и све друге, биле једнако третиране.

Name

СТРАСНО

10.12.2021 09:32

А ти то након толико година тек сад схватио

Name

СС

10.12.2021 09:38

Онај ко мисли да је ММФ нека добронамјерна организација, он је луд. То је политицко-капиталистицка организација тј. зло за овај свијет.

Name

Сагитариус

10.12.2021 05:00

Санкције међународне заједнице према политићарима који су се корупцијом обогатили у РС неће имати скоро никакав ефекат, јер се ради о милијардама које су добрим дијелом пребаћене у стране банке и тај капитал је толики да њихови потомци у наредних десет генерација могу само од камата веома лагодно да живе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

10.12.2021 05:25

Неће те санкције према корумпираним политићарима на власти који су опљаћкали милијарде, и опустошили ову земљу имати никакав ефекат, јер је већи дијо тог капитала извућен из земље, опран, и убаћен у легалне свјетске токове новца и бизниса! а други дијо се налази у бјелосвјетским банкама распоређен од Швицарске до Кајманских отока!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

10.12.2021 05:27

Да да ,најмање нас кошта кад смјенимо лоше момке на изборима.Али класно друштво је учинило да их је готово немогуће смјенити,док се Раја непобуни нема напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

10.12.2021 06:11

Ста вас брига ни камате не мозете да платите:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

10.12.2021 06:28

Издржимо до прољеца док не поцне трава да расте бар цемо имати ста јести, а дотле подрзавајмо додика насу икону и уиститеље РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК НОРМАЛАН

10.12.2021 10:05

Тако је нормални и да купимо једног коњее што реко Радашин и такооо....

Name

Милан

10.12.2021 06:36

Урушавање институција БиХ је и када се врши неуставан пренос надлежности са нивоа ентитета на ниво заједничких институција. Да ли сте мислили да неће бити новца и за тако нешто ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

10.12.2021 07:42

Овакви ставови и ако се усвоје владини предлози води до нестанка РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Центарфор

10.12.2021 07:57

Народ не мозе никог кривити него сам себе. Додик је побједјивао на изборима толико пута заредом, измедју осталог и 2018. године је изабран на цело цлана предсједниства, а његов главни мото је био разбијање БИХ. Народ је то хтио али по обицају народ не мисли главом вец нецим другим. Сад је све то досло по наплату, узивајте, сами себи сте пресудили. Додик је само симптом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамиз

10.12.2021 08:17

Бравоооооо Свака част за коментар, потписујем, траилинг сте гледај те..!!!!

Name

Татар

10.12.2021 09:20

Након свега се стице дојам да једино обицан народ тееба платити своју сутњу и незаинтересованост .Па мозда и треба тако.

Name

Мики

10.12.2021 08:24

Моземо ми и сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

10.12.2021 09:48

То је то, брига мене за Додиком јер реално баш њега брига за мном, али кад народ и тако сиромашан остане без пара, биће гадно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

10.12.2021 10:29

Нетреба висе овим водама новца онису ипревисе напљацкали а обицан народ није имо одтога новца нидосад ниста вистеим помогли да стовисе опљацкају

ОДГОВОРИТЕ