Neće biti novca za one koji urušavaju institucije BiH

Oni koji pokušavaju urušiti državne institucije Bosne i Hercegovine ili smanjiti njihovu funkcionalnost mogli bi se naći pod sankcijama ili bez novčane pomoći, upozorili su iz nekoliko međunarodnih organizacija i vodećih država svijeta.

Bosna i Hercegovina 09.12.2021 | 22:58
Neće biti novca za one koji urušavaju institucije BiH

Moguće uslovljavanje finansijske podrške i sankcije najavile su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Japan, Ujedinjena Kraljevina, članice Evropske unije, te Organizacije islamske konferencije na čelu s Turskom.

Upozorenju se pridružio i Međunarodni monetarni fond (MMF), čiji predstavnik je naglasio da bi “povlačenje Republike Srpske iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH izazvalo velike ekonomske posljedice”.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je 8. decembra, nakon dvodnevne sjednice Upravnog odbora PIK-a u BiH, kazao kako su navedene zemlje, članice PIK-a “opredijeljene za sve neophodne mjere”.

Naglasio je kako “posebno dramatično vide ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj”.

Govoreći o uslovljavanju finansijske podrške, Šmit je naveo jedan konkretan primjer.

“Međunarodni monetarni fond (MMF) je pripremio prošle godine program u iznosu od nekoliko stotina miliona evra za podršku ekonomiji  finansijskoj situaciji u BiH. Nažalost, nije bilo moguće da se ispune uslovi kad je riječ o zakonu o nabavkama i elektronskom bankarstvu, nečemu što postoji širom svijeta, posebno u Evropi. I taj novac je ‘otišao'”, kazao je Šmit.

MMF upozorava

Kreditni aranžmani s MMF-om podrazumijeva i ispunjavanje određenih uslova, odnosno provođenje reformi definisanih u tzv. pismu namjere.

U slučaju BiH, krajnji korisnici kredita MMF-a su entiteti i Brčko distrikt BiH. Kredit se formalno doznačava, raspoređuje i vraća preko Centralne banke BiH, te državnog Ministarstva finansija i trezora BiH.

Sredstva za otplatu kredita uglavnom dolaze od naplate poreza na dodanu vrijednost (PDV) koju vrši Uprava za indirektno oporezivanje BiH koja je počela s radom 2005. Tad su spojene bivše carinske uprave Federacije BiH (FBiH), Republike Srpske (RS) i Brčko distrikta BiH.

Politički predstavnici vlasti i opozicije RS odlučili su “ne učestvovati u donošenju odluka na nivou BiH”.

Između ostalih u Predsjedništvu, Savjetu ministara i Parlamentu BiH, nakon što je Šmitov prethodnik Valentin Incko krajem jula nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH. Izmjenama je zabranjeno negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje osuđenih za te zločine.

Osim što je tako blokirano donošenje državnih zakona, pa i donošenje državnog budžeta, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji je vladajuća stranka u Srpskoj, više je puta najavio kako će “vratiti nadležnosti” s nivoa BiH na nivo Republike Srpske koje su, kako tvrdi, “oduzete Srpskoj i date državi BiH”.

(RSE)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Branislav

10.12.2021 04:50

Znači vi svjesno dajete kredite ovim lopovima da uništavaju i zadužuju državu?! Vi ste ološ kapitalistički gori ste od samog djavola!!!

ODGOVORITE
Name

Dodik

10.12.2021 08:43

Dodik svjesno radi na uništenju RS, sa ovakvim postupcima, to mu je zadatak!BiH, nikad ne može nestati, samo može ojačati, kad se RS uruši i to zbog ovakve politike vladajućih.Dodice, ako nam misliš dobro u RS, mi smo mogli i u zajedničkim službama prosperirati u RS, osim sto ne mozes davati šume i zemljište pod hipoteku, a graditi i sjeci šume mozes, kao sto to i radite do sada. Uhvatio si se Inckovog zakona, ko pijan plota, evo imaš šansu koju daje Smit, ugradi i naše žrtve u zakon, da se ne smiju negirati.Ako to ne prihvatiš, znaci nije ti stalo do RS.Za mene, kao moralnu Srpkinju, riječ genocid je ispravna, na bilo kojoj strani, gdje je stradala nevina osoba.Imas šansu da je ispraviš, kako bi Srpske žrtve i sve druge, bile jednako tretirane.

Name

STRASNO

10.12.2021 09:32

A ti to nakon toliko godina tek sad shvatio

Name

SS

10.12.2021 09:38

Onaj ko misli da je MMF neka dobronamjerna organizacija, on je lud. To je politicko-kapitalisticka organizacija tj. zlo za ovaj svijet.

Name

Sagitarius

10.12.2021 05:00

Sankcije međunarodne zajednice prema politićarima koji su se korupcijom obogatili u RS neće imati skoro nikakav efekat, jer se radi o milijardama koje su dobrim dijelom prebaćene u strane banke i taj kapital je toliki da njihovi potomci u narednih deset generacija mogu samo od kamata veoma lagodno da žive.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

10.12.2021 05:25

Neće te sankcije prema korumpiranim politićarima na vlasti koji su opljaćkali milijarde, i opustošili ovu zemlju imati nikakav efekat, jer je veći dijo tog kapitala izvućen iz zemlje, opran, i ubaćen u legalne svjetske tokove novca i biznisa! a drugi dijo se nalazi u bjelosvjetskim bankama raspoređen od Švicarske do Kajmanskih otoka!!

ODGOVORITE
Name

Fenix

10.12.2021 05:27

Da da ,najmanje nas košta kad smjenimo loše momke na izborima.Ali klasno društvo je učinilo da ih je gotovo nemoguće smjeniti,dok se Raja nepobuni nema napretka.

ODGOVORITE
Name

General

10.12.2021 06:11

Sta vas briga ni kamate ne mozete da platite:)

ODGOVORITE
Name

Normalan

10.12.2021 06:28

Izdržimo do proljeca dok ne pocne trava da raste bar cemo imati sta jesti, a dotle podrzavajmo dodika nasu ikonu i uistitelje RS-a.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK NORMALAN

10.12.2021 10:05

Tako je normalni i da kupimo jednog konjee što reko Radašin i takooo....

Name

Milan

10.12.2021 06:36

Urušavanje institucija BiH je i kada se vrši neustavan prenos nadležnosti sa nivoa entiteta na nivo zajedničkih institucija. Da li ste mislili da neće biti novca i za tako nešto ?

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

10.12.2021 07:42

Ovakvi stavovi i ako se usvoje vladini predlozi vodi do nestanka RS

ODGOVORITE
Name

Centarfor

10.12.2021 07:57

Narod ne moze nikog kriviti nego sam sebe. Dodik je pobjedjivao na izborima toliko puta zaredom, izmedju ostalog i 2018. godine je izabran na celo clana predsjednistva, a njegov glavni moto je bio razbijanje BIH. Narod je to htio ali po obicaju narod ne misli glavom vec necim drugim. Sad je sve to doslo po naplatu, uzivajte, sami sebi ste presudili. Dodik je samo simptom.

ODGOVORITE
Name

Ramiz

10.12.2021 08:17

Bravoooooo Svaka čast za komentar, potpisujem, trailing ste gledaj te..!!!!

Name

Tatar

10.12.2021 09:20

Nakon svega se stice dojam da jedino obican narod teeba platiti svoju sutnju i nezainteresovanost .Pa mozda i treba tako.

Name

Miki

10.12.2021 08:24

Mozemo mi i sami.

ODGOVORITE
Name

Ovako

10.12.2021 09:48

To je to, briga mene za Dodikom jer realno baš njega briga za mnom, ali kad narod i tako siromašan ostane bez para, biće gadno...

ODGOVORITE
Name

Boban

10.12.2021 10:29

Netreba vise ovim vodama novca onisu iprevise napljackali a obican narod nije imo odtoga novca nidosad nista visteim pomogli da stovise opljackaju

ODGOVORITE