Ријешите крупне афере, покажите да је закон исти за све!

Западни Балкан поново постаје терен на коме ће снаге одмјеравати велике силе. Међутим, морају се елиминисати глобални утицаји на животе људи који живе у БиХ, истакнуто је у емисији "Глобално".

Република Српска 08.12.2021 | 22:55
Ријешите крупне афере, покажите да је закон исти за све!

Повећано присуство страних изасланика у БиХ показује да долази до такмичењима међу великим силама на нашим просторима, чему доприноси и политичка ситуација у држави, поручио је пресједник ПДП-а Игор Црнадак гостујући у емисији Глобално.

"Пођите од тога да ми имамо врло прецизно 14 препорука да се иде напријед на ЕУ путу, а нема никаквих реакција ни дешавања. Имате једну коалицију у БиХ између СНСД, ХДЗБиХ и СДА који су врло једноставно постављени. Ти односи су врло једноставно постављени. Дакле, сви ћемо да пројектујемо страх код свог становништва, након тога да пројектујемо себе као велике Србе, Хрвате, Бошњаке који бране то становништво од свих могућих напада. У нашем случају од ЦИА-е, Вашингтона, Берлина, Брисела, Америке. И онда иза тога се дешавају два процеса: један је бесомучна пљачка стотине и стотине милиона су фирме блиске властима у Републици Српској опљачкали из буџета Српске у посљедњих 15-ак година. И други процес је добити наредне изборе на великој националистичкој причи", изјавио је Игор Црнадак, предсједник ПДП-а и бивши минстар иностраних послова у БиХ.

Морају се елиминисати глобални утицаји на животе људи  у БиХ, сматра професор Дарко Трифуновић, истичући да је први корак помирење три стране. 

"А за то је предуслов једна комисија за помирење, која мора да буде искрена и да помири и укаже на страх који ишчашени политичари и политичке елите константно емитују да би остали на власти. Ми у БиХ на свим странама у полтиичком наративу немамо нормалне, реалне ствари као што су питања оид чега се живи? Како унаприједити економију, безбједност? Наратив долази из ценатра политичких који не могу да понуде бољи живот грађанима БиХ.", каже за Глобално проф. др Дарко Трифуновић са Института за националну и међународну безбједност из Београда. 

Странци у Уставном суду највећи су проблем за Републику Српску, каже Црнадак.

"Оно што нас највише боли је Уставни суд, али сви знамо да од овог тренутка до почетка преговора ти странци морају отићи. Не може земља која има странце у Уставном суду бити члан ЕУ, то једноставно не иде., каже Црнадак и додаје да треба да ићи корак по корак и радити на томе да дође до смањења присуства странаца и  на крају они морају отићи, ако желимо да испунимо онај циљ, а циљ Републике Српске је да постане дио породице ЕУ, закључио је.

Нагласио је  да док опозиција намеће животне теме, власт се упорно бави свјетским силама Америком и Русијом.

"Ми желимо као опозиција да наметнемо животне теме зашто нема инвестиција, зашто су људи сиромашни, зашто појединци из МУП-а  Српске чувају међународне нарко босове, зашто су се за вријеме короне богатили људи блиски властима... итд. Док СНСД  и њихова коалиција упорно намеће те велике теме питање Русије, Америке, да ли у Америци устају сваки дан људи у Вашингтону са мишљу како да униште РЕпублику Српску и такве глупости", изјавио је Црнадак за Глобално.

Осврнуо и на недавни Додиков састанак са Путином, рекавши да су састанци са страним лидерима пожељни, али да их не треба мијешати у унутрушању политику Републике Српске. 

"Ако погледате поруке, ми треба да имамо посебну сјендицу НСРС, ја нисам чуо да је Путин подржао укидање ОС БиХ, ако што није рекао да треба угасити ВСТС БиХ", каже Црнадак.

"У одговору на питање зашто имамо проблеме у Српској у том одговору нема странаца. Само један примјер РС има своје Тужилаштво, МУП, наше Тужилаштво је нашој полицији дало налог да ухапси човјека који је дирекотр нађшег Института за јавно здравство зато што је он са групом људи проневјерио милионе за вријеме короне. У читавом том послу нема Вашингтона, није Бакир Изетбеговић покрао те милионе, није Вашингтон организовао да се маске од 0,30 фенинга продају за 6 КМ грађанима, ту нема Ватикана, ту није ЦИА радила ништа то су наши лопови, наши бандити и наше институције треба да дају одгово", поручио је Црнадак.

Трифуновић, пак  сматра да су се ствари промијениле и у Београду и на многим другим мјестима, само не и у Бањалуци. И да авантуре у које политичка Бањалука увлачи Републику Српску, неће проћи тек тако без неких посљедица.

" Јасно је да сваки покрет ако се не усагласи, ако се не договори у тој међународној геополитичкој арени може да изазове изузетно велику посљедицу по те мале људе.", додао је.

Корупција се укоријенила у систем и паралисала институције у Републици Српској, што је разлог масовног исељавања становништва. Зато је потребно ријешити крупне афере и показати народу да је закон исти за све, закључили су саговорници у емисији Глобално БН телевизије.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ре

08.12.2021 22:39

Баш ради ти бурлини крупни афера у РС, борце је довео на просјачки штап у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ко је био

09.12.2021 02:42

Борац борац је и остао, ко је зелио несто напријеко, Богом је овај пут дато да муком исправља се и да нема простора за опустање у смислу како неко други мозе. Стриктно му је тако. Разни борци у разна времена су другације пролазили, за вријеме краља Петра и Тита није било условљености као сто имају у ова времена, и цијењени су борци, цијењени су донекле и сада, мада има разлицитих и моралних проблема, али ситуација је другација, друге политике друга времена. Прави борац разумије све, а онај острасцени је престао бити борац, кука се. Наравно, борциме треба подрзати, а не испомагати зато сто су на просјацком стапу. Назалост јасно је да је политика у свијету криминал, наси морају пратити да се поцепе неке рупе и на крају крајева ја не могу бити незадовољан валсти по питањима да не дају и да краду. Лосе је вријеме. Незадовољан сам сто су несвјесни, а опозиција јос висе, сто нису оно сто би требали бити отмени, мудри и владари, иако су то само дјелимицно, такви немају проблеме и могу са народом, извести народ на прави пут зивети пуним плуцима заједно са њим у свом времену и дусмане побједити, превазици. Али слицно је и у народу. Разоцарење и талас ваздизанаја је гријех најзаступљениј код Срба, као и неистрајност сваког да буде у овом времену колко толко патриота иако је мука или несто добро, него само хајка. Тиме сам незадовољан, али ето ста цу ако тако мора трудим се да будем колко толко и имун и позитиван. То се дирwектно доводи са несертним Османлијама, и цињеница је да су земље које су прије изасле од Оманлија јаце на питању патриотизма и разумевања свијета, оне које су прихватиле, су слозније, али су нелогицније и глупље, оне које су биле под њима имају проблеме типа разумјевања близњег, метода превазилазња проблема, а не покусаја одбијања и разарања, слицних хемотерапијама код лијецења рака. Е то не пасе, а не сто Додик има или нема милион. Ако има милион марака нема квадрилион, није толки новцани фонд на Земљи.

Name

Михајло

09.12.2021 08:39

Бурле воли овај народ - - до задње км.

Name

Ре

09.12.2021 09:40

Ови би да се увале на додиково мјесто и да исто краду као сто су крали. Били сте у прилици да несто урадите и нисте ниста. Само вам је било битно да вам гузице виде пута,наравно који народ плаца. Мени ово лици на циркус"трази посо а бога моли да га не надје" тако и они фол хоце да побиједе додика а богами лијепо им носта нераде а плату примају и

Name

ГТИ

08.12.2021 22:43

Додик рјесава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.12.2021 08:25

Наравно да ресава. Расељавањем и пљацком.

Name

РЕ аналитицар

09.12.2021 02:36

овдје је главно и највазније , најзнацајније у недељу 12-тог подрзавти Предојевциа из ДНС-а за нацелника Приједора, и битније тиме одрзати аранзмане са ММФ-ом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакој Лане

09.12.2021 07:09

Нико не помиње засто нам је овогодисња сјетва толико поскупила? Ста цемо јести у 2022?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

09.12.2021 07:26

риба са главе смрди треба прво испитат бабиног зуцу стамује крепани бабо оставијо стамује ханума у мираз донила тому оставит а остало конфисковат одузет вратит дрзави новојављеног месију стамује отац оставијо стамује зена у мираз донила тому оставит а остало конфисковат и вратит дрзави одузет цавкету творцу хрвата стамује отац оставијо стамује зена у миораз донила тому оставит а остало конфисковат и вратит дрзави одузет ондацесе знат да пред законом нема одабраних

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

09.12.2021 09:02

Људи,да би се ресили овога јада који сигурно нити це се поправити нити сам отици ,ми се морамо удрузити ако треба и са самим врагом инаце це нас будуца поколења проклињати до краја света јер смо им ми ову папрену цорбу скували али је изгледа не моземо покусати

Name

За семберц

09.12.2021 09:37

Све си у праву, само када вриедас једног родитељ онда морас и друга два иако они нису криви за будале сто су направили!!!!!!

Name

Ацо

09.12.2021 09:43

Зар је могуце да постоји толико неписменог народа да цак се ни потписати незна. Побогу брате па ваљда си СеМберац а не као ти сенберац. Немој ми брукат СеМберију.

Name

?

09.12.2021 09:10

Процесуирајте СЊЕЗАНУ ВУИНИЦ змаја од Сипова,за БОБАР банку народ то зели ..стице те змају од сипова ако буде бога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Османлије криве?

09.12.2021 11:36

А Источно Римско царство није криво сто су наметнули Словенима крст 600 година прије доласка Турака? Као да су тзв византијци били бољи од Турака? Градили цркве до бесвјести а имали грађанске ратове готово цијело вријеме од настанка царства у 4 вијеку? Какви су то хришћани и цивилизовани и наоредни људи који су умјесто Богу (како су се цинично сматрали) служили царевима који су били похлепни и вјеру видјели као средство да се домогну богатства и моћи!

ОДГОВОРИТЕ