Невесиње: Ученици кажњени због вршњачког насиља

Због почињеног вршњачког насиља у ОШ „Ристо Пророковић“ из Невесиња, шест ученика седмог разреда биће премјештено у подручно одјељење школе, док је за три ученика изречен укор директора, односно укор одјељенског вијећа и старјешине.

Република Српска 08.12.2021 | 17:43
Невесиње: Ученици кажњени због вршњачког насиља

Ученицима је у складу са изреченим васпитно-дисциплинским мјерама смањена оцјена из владања. Ово су резултати проведених дисциплинских поступака за девет ученика седмог разреда основне школе из Невесиња, са којима је упознато и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

– Напомињемо да је по налогу Министарства у школи инспекцијски надзор извршила Републичка просвјетна инспекција, док су стручно-педагошки надзор извршили инспектори-просвјетни савјетници из Републичког педагошког завода који су препоручили одређене мјере са циљем превенције, спречавања, откривања и сузбијања насиља међу дјецом и младима – кажу из МПК.

Школи је препоручено да педагошко-психолошка служба изради индивидуални план подршке за све ученике, учеснике у насиљу, као и предавања и радионице на тему вршњачког насиља на часовима одјељенске заједнице. Препоручено је и да одјељенске старјешине упознају све ученике са поступањем у случају вршњачког насиља, као и да се одрже родитељски састанци и сједница Савјета родитеља на којима ће се предочити све активности које се чине на отклањању нарушавања угледа школе, а у циљу већег повјерења свих према школи.

– Задатак васпитно-образовних установа је да у сарадњи са родитељима и ученицима континуирано раде на стварању климе нулте толеранције на насиље. Министарство је затражило од свих школа да интензивирају активности на промоцији ненасилне комуникације, сарадње, међусобне толеранције и уважавања, уз обавезно укључивање ученика и њихових родитеља. Полазећи од чињенице да је превенција, спречавање, откривање и сузбијање насиља међу дјецом и младима од општег друштвеног интереса, напомињемо да је од изузетне важности поступање и дјеловање васпитно-образовних институција у свим случајевима вршњачког насиља. Основни циљ свима треба да буде унапређење друштвене бриге за дијете и његову заштиту, те обезбјеђивање потребне помоћи у свим ситуацијама када је дијете изложено неком од облика вршњачког насиља, на начин да се осигура адекватна, благовремена и континуирана реакција школе као васпитно-образовне установе – сматра министар просвјете и културе Наталија Тривић.

Она је нагласила да Министарство неће толерисати заташкавање, нити било који други начин нереаговања и непоступања у складу са Протоколом о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно-образовном систему Републике Српске.

(Српскаинфо)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Познавалац прилика

08.12.2021 17:00

Скола није казнена установа. Овдје је тезисте проблема пребацено на дјецу. Директор сколе је морао бити смијењен, кад вец нема довољно моралних и етицких принципа да поднесе оставку. Одјељенским старјесинама два седма разреда требало је одузети одјељенско старјесинство и покренути дисциплински поступак против њих. Најлаксе је проблем ријесити преко дјеце. Проблем је дуго био познат и затаскаван. Просвјетни сам радник са 33 г. радног стаза. Упознат сам са овим слуцајем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

познавала не прилика

08.12.2021 19:01

Слазем се с вама ,медјутим заборавили сте одговорност родитеља насилницке дјеце, сматрам да је и то врло вазно не изоставити .

Name

Ајде не причај

09.12.2021 03:27

А ко би требао бити кажњен него ти млади насилници; седми разред, то је око 13 година, а него шта да требају сносити одговорност за насилничко понашање. Па нису се директор и наставници тукли да њих кажњавате; нити се то догодило на часу, па не видим како би они били одговорни! Што се мене тиче, ја би их казнио још строжије - све би их избацио из школе, па нек "фрајери" гледају шта им је чинити!

Name

Милена

08.12.2021 17:09

Тема о којој се одавно требало озбиљно позабавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајкан

09.12.2021 09:56

Само родитеље казнити они се јос поносе са таквом дјецом какви родитељи таква и дјеца пустите ви наставнике они немогу исправити оно зло сто из куце излази

Name

Херцеговац

08.12.2021 17:20

Има ли кривице директорице, наставника, родитеља? Значи пар укора и премјештање ученика су адекватне казне! Тешкоо нама какви смо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киса

08.12.2021 18:59

Образа без

Name

Јацqуелине

08.12.2021 17:36

Браво, конацно несто паметно! Тако требају поступати у свим сколама у Републици Српској а поготово у Бањалуци гдје тога има највисе а сколе све гурају под тепих да се не процује. Па ко хоце да буде насилник према другој нормалној дјеци нек иде у специјално одјељење типа стајке стале за боље и није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

08.12.2021 17:38

Покушај затаскавања ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеггy

08.12.2021 18:47

Слазем се... Заслузене казне за директорицу, наставно особље и родитеље насилника...казњавате дјецу из подруцних скола овим поступцима! Најгоре од свега сто цете " наводно казњене" у септембру вратити у централну сколу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Затаскава се

08.12.2021 19:38

Цим директорица (странацки изгласана) због лицних разлога није хтјела да се замјери родитељина (колегама) уценика који су врсили надиље и на вријеме адекватно реаговала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесињац

08.12.2021 22:21

Ста си хтио реци с тим?.Вјероватно ни ти не знас вец само лупас

Name

Невесиње

08.12.2021 21:46

Да видите 7-8 старлета уцитељице и све це вам бити јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

08.12.2021 21:54

Невесињске уцитељице су праве љепотице, поготово двије Јелене. Насиља у сколи је увијек било, само сто се сад све снима и иде у јавност. Подрска за малтретирану дјеце, надам се да висе неце бити оваквих ствари. Поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

просвјетни радник

08.12.2021 22:15

У просвјети сам 34 године и могу слободно рећи да кажњавање ученике, на овај начин, јер то не рјешава проблем. Овдје су родитељи и просвјетни радници главни кривци. Школски психолози и педагози су у улози контролора наставника а не рада са ученицима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просвјета

09.12.2021 14:02

Када це министарство поцети да казњава директоре скола који себи обрацунавају хонораре мимо правилника, узимају дио од сваког рачуна приликом набавки, избјегавају огласавање путем јавних набавки, долазе на посао када хоце и раде ста им је воља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јана

09.12.2021 15:03

Залосно је да у сваком проблему везаном за сколу акценат се ставља на професоре и руководство. Имају ли та дјеца родитеље, имају ли куцни одгој,како их васпитавају,...Оцигледно онако како се и понасају у сколи,на јавном мјесту,...Има ли породица какву одговорност? Данас се цесто цује како родитељи велицају бахатост своје дјеце циме им дају и подрску,а јос цудније је кад додју у сколу и дрзе проф.предавање како ста треба радити. Истина,то су они са куплиеним дипломама па вјероватно планирају исти пут и својој дјеци. Е туго,ко све има дјецу.

ОДГОВОРИТЕ