Nevesinje: Učenici kažnjeni zbog vršnjačkog nasilja

Zbog počinjenog vršnjačkog nasilja u OŠ „Risto Proroković“ iz Nevesinja, šest učenika sedmog razreda biće premješteno u područno odjeljenje škole, dok je za tri učenika izrečen ukor direktora, odnosno ukor odjeljenskog vijeća i starješine.

Republika Srpska 08.12.2021 | 17:43
Nevesinje: Učenici kažnjeni zbog vršnjačkog nasilja

Učenicima je u skladu sa izrečenim vaspitno-disciplinskim mjerama smanjena ocjena iz vladanja. Ovo su rezultati provedenih disciplinskih postupaka za devet učenika sedmog razreda osnovne škole iz Nevesinja, sa kojima je upoznato i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

– Napominjemo da je po nalogu Ministarstva u školi inspekcijski nadzor izvršila Republička prosvjetna inspekcija, dok su stručno-pedagoški nadzor izvršili inspektori-prosvjetni savjetnici iz Republičkog pedagoškog zavoda koji su preporučili određene mjere sa ciljem prevencije, sprečavanja, otkrivanja i suzbijanja nasilja među djecom i mladima – kažu iz MPK.

Školi je preporučeno da pedagoško-psihološka služba izradi individualni plan podrške za sve učenike, učesnike u nasilju, kao i predavanja i radionice na temu vršnjačkog nasilja na časovima odjeljenske zajednice. Preporučeno je i da odjeljenske starješine upoznaju sve učenike sa postupanjem u slučaju vršnjačkog nasilja, kao i da se održe roditeljski sastanci i sjednica Savjeta roditelja na kojima će se predočiti sve aktivnosti koje se čine na otklanjanju narušavanja ugleda škole, a u cilju većeg povjerenja svih prema školi.

– Zadatak vaspitno-obrazovnih ustanova je da u saradnji sa roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje. Ministarstvo je zatražilo od svih škola da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, saradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obavezno uključivanje učenika i njihovih roditelja. Polazeći od činjenice da je prevencija, sprečavanje, otkrivanje i suzbijanje nasilja među djecom i mladima od opšteg društvenog interesa, napominjemo da je od izuzetne važnosti postupanje i djelovanje vaspitno-obrazovnih institucija u svim slučajevima vršnjačkog nasilja. Osnovni cilj svima treba da bude unapređenje društvene brige za dijete i njegovu zaštitu, te obezbjeđivanje potrebne pomoći u svim situacijama kada je dijete izloženo nekom od oblika vršnjačkog nasilja, na način da se osigura adekvatna, blagovremena i kontinuirana reakcija škole kao vaspitno-obrazovne ustanove – smatra ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Ona je naglasila da Ministarstvo neće tolerisati zataškavanje, niti bilo koji drugi način nereagovanja i nepostupanja u skladu sa Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske.

(Srpskainfo)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Poznavalac prilika

08.12.2021 17:00

Skola nije kaznena ustanova. Ovdje je teziste problema prebaceno na djecu. Direktor skole je morao biti smijenjen, kad vec nema dovoljno moralnih i etickih principa da podnese ostavku. Odjeljenskim starjesinama dva sedma razreda trebalo je oduzeti odjeljensko starjesinstvo i pokrenuti disciplinski postupak protiv njih. Najlakse je problem rijesiti preko djece. Problem je dugo bio poznat i zataskavan. Prosvjetni sam radnik sa 33 g. radnog staza. Upoznat sam sa ovim slucajem.

ODGOVORITE
Name

poznavala ne prilika

08.12.2021 19:01

Slazem se s vama ,medjutim zaboravili ste odgovornost roditelja nasilnicke djece, smatram da je i to vrlo vazno ne izostaviti .

Name

Ajde ne pričaj

09.12.2021 03:27

A ko bi trebao biti kažnjen nego ti mladi nasilnici; sedmi razred, to je oko 13 godina, a nego šta da trebaju snositi odgovornost za nasilničko ponašanje. Pa nisu se direktor i nastavnici tukli da njih kažnjavate; niti se to dogodilo na času, pa ne vidim kako bi oni bili odgovorni! Što se mene tiče, ja bi ih kaznio još strožije - sve bi ih izbacio iz škole, pa nek "frajeri" gledaju šta im je činiti!

Name

Milena

08.12.2021 17:09

Tema o kojoj se odavno trebalo ozbiljno pozabaviti.

ODGOVORITE
Name

pajkan

09.12.2021 09:56

Samo roditelje kazniti oni se jos ponose sa takvom djecom kakvi roditelji takva i djeca pustite vi nastavnike oni nemogu ispraviti ono zlo sto iz kuce izlazi

Name

Херцеговац

08.12.2021 17:20

Има ли кривице директорице, наставника, родитеља? Значи пар укора и премјештање ученика су адекватне казне! Тешкоо нама какви смо!

ODGOVORITE
Name

Kisa

08.12.2021 18:59

Obraza bez

Name

Jacqueline

08.12.2021 17:36

Bravo, konacno nesto pametno! Tako trebaju postupati u svim skolama u Republici Srpskoj a pogotovo u Banjaluci gdje toga ima najvise a skole sve guraju pod tepih da se ne procuje. Pa ko hoce da bude nasilnik prema drugoj normalnoj djeci nek ide u specijalno odjeljenje tipa stajke stale za bolje i nije.

ODGOVORITE
Name

A

08.12.2021 17:38

Pokušaj zataskavanja ???

ODGOVORITE
Name

Peggy

08.12.2021 18:47

Slazem se... Zasluzene kazne za direktoricu, nastavno osoblje i roditelje nasilnika...kaznjavate djecu iz podrucnih skola ovim postupcima! Najgore od svega sto cete " navodno kaznjene" u septembru vratiti u centralnu skolu!

ODGOVORITE
Name

Zataskava se

08.12.2021 19:38

Cim direktorica (stranacki izglasana) zbog licnih razloga nije htjela da se zamjeri roditeljina (kolegama) ucenika koji su vrsili nadilje i na vrijeme adekvatno reagovala.

ODGOVORITE
Name

Nevesinjac

08.12.2021 22:21

Sta si htio reci s tim?.Vjerovatno ni ti ne znas vec samo lupas

Name

Nevesinje

08.12.2021 21:46

Da vidite 7-8 starleta uciteljice i sve ce vam biti jasno

ODGOVORITE
Name

Pajo

08.12.2021 21:54

Nevesinjske uciteljice su prave ljepotice, pogotovo dvije Jelene. Nasilja u skoli je uvijek bilo, samo sto se sad sve snima i ide u javnost. Podrska za maltretiranu djece, nadam se da vise nece biti ovakvih stvari. Pozdrav.

ODGOVORITE
Name

prosvjetni radnik

08.12.2021 22:15

U prosvjeti sam 34 godine i mogu slobodno reći da kažnjavanje učenike, na ovaj način, jer to ne rješava problem. Ovdje su roditelji i prosvjetni radnici glavni krivci. Školski psiholozi i pedagozi su u ulozi kontrolora nastavnika a ne rada sa učenicima.

ODGOVORITE
Name

Prosvjeta

09.12.2021 14:02

Kada ce ministarstvo poceti da kaznjava direktore skola koji sebi obracunavaju honorare mimo pravilnika, uzimaju dio od svakog računa prilikom nabavki, izbjegavaju oglasavanje putem javnih nabavki, dolaze na posao kada hoce i rade sta im je volja.

ODGOVORITE
Name

Jana

09.12.2021 15:03

Zalosno je da u svakom problemu vezanom za skolu akcenat se stavlja na profesore i rukovodstvo. Imaju li ta djeca roditelje, imaju li kucni odgoj,kako ih vaspitavaju,...Ocigledno onako kako se i ponasaju u skoli,na javnom mjestu,...Ima li porodica kakvu odgovornost? Danas se cesto cuje kako roditelji velicaju bahatost svoje djece cime im daju i podrsku,a jos cudnije je kad dodju u skolu i drze prof.predavanje kako sta treba raditi. Istina,to su oni sa kuplienim diplomama pa vjerovatno planiraju isti put i svojoj djeci. E tugo,ko sve ima djecu.

ODGOVORITE