Ли Кећијанг: Кина ће наставити са отварањем на високом нивоу 

Премијер Кине Ли Кећијанг јуче је у Пекингу одржао шести видео-дијалог округлог стола „1+6“ са челницима великих међународних економских институција.

Свијет 07.12.2021 | 10:18
Ли Кећијанг: Кина ће наставити са отварањем на високом нивоу 

Том приликом, он је истакао да је кинеска економија дубоко интегрисана у светску економију. Отварање је самостабилни избор за постизање развоја, а врата отварања ће се отварати све шире.

Током дијалога, Ли је истакао да је ове године 20. годишњица учлањења Кине у СТО. У протеклих 20 година, стриктно се придржавамо правила и искрено испуњавамо своја обећања, што не само да развија себе, већ и користи свету. Кина се придржава равномерног развоја извоза и увоза и не тежи намерно трговинском суфициту. Обим увоза се повећава из године у годину и друго је највеће светско увозно тржиште већ 12 година заредом.

Кина активно учествује у регионалној економској сарадњи и промовише ступање на снагу Регионалног свеобухватног споразума о економском партнерству (РЦЕП) почетком следеће године. Ово је најнасељенија зона слободне трговине на свету са највећим економским и трговинским обимом и највећим потенцијалом за развој. То ће додати нови замах регионалном отварању и економском опоравку.

„Упоредили смо се са међународним високим стандардима економских и трговинских правила и пријавили се за придруживање Свеобухватном и прогресивном транспацифичком партнерском споразуму (ЦПТПП) и Споразуму о партнерству у дигиталној економији (ДЕПА). Наставићемо да ширимо отварање на високом нивоу према спољном свету, како би свет могао да подели нове развојне могућности Кине“, подвукао је Ли Кећијанг,преноси КМГ.

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар