Li Kećijang: Kina će nastaviti sa otvaranjem na visokom nivou 

Premijer Kine Li Kećijang juče je u Pekingu održao šesti video-dijalog okruglog stola „1+6“ sa čelnicima velikih međunarodnih ekonomskih institucija.

Svijet 07.12.2021 | 10:18
Li Kećijang: Kina će nastaviti sa otvaranjem na visokom nivou 

Tom prilikom, on je istakao da je kineska ekonomija duboko integrisana u svetsku ekonomiju. Otvaranje je samostabilni izbor za postizanje razvoja, a vrata otvaranja će se otvarati sve šire.

Tokom dijaloga, Li je istakao da je ove godine 20. godišnjica učlanjenja Kine u STO. U proteklih 20 godina, striktno se pridržavamo pravila i iskreno ispunjavamo svoja obećanja, što ne samo da razvija sebe, već i koristi svetu. Kina se pridržava ravnomernog razvoja izvoza i uvoza i ne teži namerno trgovinskom suficitu. Obim uvoza se povećava iz godine u godinu i drugo je najveće svetsko uvozno tržište već 12 godina zaredom.

Kina aktivno učestvuje u regionalnoj ekonomskoj saradnji i promoviše stupanje na snagu Regionalnog sveobuhvatnog sporazuma o ekonomskom partnerstvu (RCEP) početkom sledeće godine. Ovo je najnaseljenija zona slobodne trgovine na svetu sa najvećim ekonomskim i trgovinskim obimom i najvećim potencijalom za razvoj. To će dodati novi zamah regionalnom otvaranju i ekonomskom oporavku.

„Uporedili smo se sa međunarodnim visokim standardima ekonomskih i trgovinskih pravila i prijavili se za pridruživanje Sveobuhvatnom i progresivnom transpacifičkom partnerskom sporazumu (CPTPP) i Sporazumu o partnerstvu u digitalnoj ekonomiji (DEPA). Nastavićemo da širimo otvaranje na visokom nivou prema spoljnom svetu, kako bi svet mogao da podeli nove razvojne mogućnosti Kine“, podvukao je Li Kećijang,prenosi KMG.

(BN) 

Komentari / 0

Ostavite komentar