Њемачка мијења политику, биће последица по Балкан?

С новом њемачком владом, која ових дана почиње с радом, Француска је у европским институцијама добила важног савезника за промјене европске спољне политике.

Свијет 07.12.2021 | 09:49
Њемачка мијења политику, биће последица по Балкан?

Претпоставља се да ће тај нови политички пут имати велики утицај и на Западни Балкан.

Наиме, Француска је и с Ангелом Меркел, одлазећом канцеларком, покушала да нађе начин да се спољна политика ЕУ поједностави, односно да је убудуће за спољнополитичке одлуке у Савјету ЕУ потребна проста већина, а не консензус, као што је сада случај, али Меркелова није прихватала ту идеју. Нова влада, коју ће предводити социјалдемократа Олаф Шолц, много је ближе француској позицији.

Како пише "Политико", већ ових дана би могао да се појави предлог који би поједноставио неке спољнополитичке одлуке, попут доношења санкција. Према важећим правилима, за одлуку о санкцијама потребан је консензус, док ће, ако прође нови приједлог, за то бити довољна проста већина.

У наредним мјесецима могу се очекивати и приједлози о увођењу одлучивања простом већином и у осталим областима спољне политике, што је Француска, уз још неколико утицајних земаља ЕУ, и до сада заговарала, али сада и уз помоћ Њемачке, најутицајније земље ЕУ, то постаје значајно извјесније.

Према писању "Политика", првенствена намјера овог новог приједлога је да ојача утицај ЕУ у глобалним односима како би се лакше позиционирала у односу на остале глобалне силе, попут Кине, САД и Русије. С обзиром да ниједна земља ЕУ сама не би могла да блокира ниједну спољнополитичку одлуку, то би значило јачи утицај Брисела и брже доношење одлука. Иако се не односи директно на западни Балкан, очигледно је да би једно од подручја где би нови механизми могли да се примјењују у пракси управо на регион Балкана.

"Једина глобална моћ ЕУ је њена економска снага, али Комисија не може ово средство да користи у спољној политици због правила о вету када су у питању санкције и спољна политика. Чак и у ситуацијама када се све земље ЕУ усагласе о увођењу санкција против, рецимо, Русије, поједине владе ЕУ често користе моћ вета да осигурају уступке у неким другим областима или да разводне саму одлуку", истиче "Политико".

Аднан Ћеримагић, аналитичар Европске иницијативе за стабилност, каже за "Независне" да је нова Њемачка коалиција у свом споразуму поставила прелазак на гласање о спољнополитичким и безбједносним питањима у Савјету Европе кроз квалификовану већину.

"У самом споразуму стоји да ће се то покушати направити кроз давање одређених сигурности мањим земљама да ће њихови интереси бити заштићени. Сама Њемачка ово заговара већ неколико година, али да би до тога дошло, морају се све земље чланице сагласити", наглашава он.

Упркос почетним најавама, како он оцјењује, биће тешко постићи ову врсту промјене у пракси.

"Многи у Берлину вјерују како би понуда једне шире лепезе реформи ЕУ, а које се налазе у самом коалиционом уговору и за које у Берлину у претходној влади није било интереса, могла да подстакне ЕУ да у оквиру неке шире реформе пристане на промјене начина гласања о спољној и безбједносној политици. Тешко је предвидети да ли ће то и постићи, нарочито јер заговарају и стварање истинског министарства спољних послова ЕУ", оцјењује он.

Тања Топић, бањалучка аналитичарка, која је добра познаватељка Њемачке спољне политике, оцјењује да ће нова њемачка влада, чак и ако не дође до промјене начина одлучивања, сигурно да промијени спољну политику, што ће директно значити и промјену спољне политике ЕУ.

"Нова њемачка влада ће дефинитивно напустити курс и однос према проширењу на начин да се жртвује демократија зарад стабилократије, која је доста штете нанела како ЕУ тако и самим демократијама у овим земљама", нагласила је она.

(Б92/НезависнеФото:АА)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Татар

07.12.2021 09:03

Па хајте више дајте те санкције шта само претите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.12.2021 10:14

Што прије то боље.

Name

Ре Татар

07.12.2021 10:17

Нема од санкција ниста. Овдје се пита Америка, а њихови играци су ови на власти. Па коме то јос није јасно?

Name

сале

07.12.2021 10:27

Зна ли та господа у Берлину како се пратња смије када миле сам броји опљацкани кеш?

Name

ре

07.12.2021 10:47

Све је то траљаво мрљаво и споро са вашим санкцијама корумпираним лоповима западног Балкана.

Name

Пеђа

07.12.2021 10:17

Велика подршка за Додика и СНСД. Све остало је танко. Бањалука се већ покајала због избора, то сви виде, рејтинзи јасно говоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Пеђу

07.12.2021 11:48

Колико ти лажеш сам себе. Акосе бањалука покајала имате већину изволите направите опозив и нови избори покажите даје тако. Овако је ово велика лаж. Јел тако Пеђа.

Name

РЕ

07.12.2021 13:46

Пеђа, прескочио си терапију.

Name

Четврти рајх

07.12.2021 10:41

Сада ће па неће па сутра ће па неће. Баш њих брига они подржавају деструкцију исто као и амери и зашто их сада неко озбиљно схвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

07.12.2021 10:43

НИЈЕ ЕУ једноставно увести санкције јер је ЕУ КОНГЛОМЕРАТ РАЗНИХ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА И НЕМОЖЕ ОДЛУЧИТИ О САНКЦИЈАМА БЕЗ САГЛАСНОСТИ СВИХ ЧЛАНИЦА.СВАКА ЧЛАНИЦА ,ПОСЕБНО ЗА СЕБЕ ,МОЖЕ УВЕСТИ САНКЦИЈЕ ПРЕМА НЕКОМ ДРУГОМ,АЛИ ПИТАЊЕ ЈЕ ШТА ДОБИЈА ,ЈЕР ДОЛАЗИ У СУКОБ СА СВИМ ЧЛАНИЦАМА КОЈЕ НИСУ ЗА САНКЦИЈЕ. Максималан домет ЕУ је била европска економска заједница,а не унија јер Европа је конституисана на националним принципима,свако хоће да буде то што је,Француз,Њемац,Италијан,Хрват итд...За разлику од Америке гдје је након силних борби и грађанских ратов углавном досељеника и геноцида над домородцима,индијанцима,донешен устав и речено,ко је у овим границама он је американац,без интереса за његову националну припадност,и постаје по националности Американац.Е отуда и санкције појединца ништа не значе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле коњ

07.12.2021 10:50

Коме це бити последица? Мени, неце. Радим постено за плату и гледам да презивим. Они који су преко пута закона, нека се замисле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Контам

07.12.2021 10:56

Овај Шолц је социјал демократа, зар он неби треба бити добар са Бајом ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веснас

07.12.2021 13:03

Бурле је бурле или миле Ронхилл , кримос , дрогераш.

Name

Да

07.12.2021 19:22

Али сви тренутно одлуцују о тим измјенама као код нас, заварани круг у сваком слуцају без обзира на све сто води бар нама познатом сценарију ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комедија

07.12.2021 19:26

Квалификоване и неквалификоване цланице,све објасњава. Распад као нпр. Југославија итд....

ОДГОВОРИТЕ