Njemačka mijenja politiku, biće posledica po Balkan?

S novom njemačkom vladom, koja ovih dana počinje s radom, Francuska je u evropskim institucijama dobila važnog saveznika za promjene evropske spoljne politike.

Svijet 07.12.2021 | 09:49
Njemačka mijenja politiku, biće posledica po Balkan?

Pretpostavlja se da će taj novi politički put imati veliki uticaj i na Zapadni Balkan.

Naime, Francuska je i s Angelom Merkel, odlazećom kancelarkom, pokušala da nađe način da se spoljna politika EU pojednostavi, odnosno da je ubuduće za spoljnopolitičke odluke u Savjetu EU potrebna prosta većina, a ne konsenzus, kao što je sada slučaj, ali Merkelova nije prihvatala tu ideju. Nova vlada, koju će predvoditi socijaldemokrata Olaf Šolc, mnogo je bliže francuskoj poziciji.

Kako piše "Politiko", već ovih dana bi mogao da se pojavi predlog koji bi pojednostavio neke spoljnopolitičke odluke, poput donošenja sankcija. Prema važećim pravilima, za odluku o sankcijama potreban je konsenzus, dok će, ako prođe novi prijedlog, za to biti dovoljna prosta većina.

U narednim mjesecima mogu se očekivati i prijedlozi o uvođenju odlučivanja prostom većinom i u ostalim oblastima spoljne politike, što je Francuska, uz još nekoliko uticajnih zemalja EU, i do sada zagovarala, ali sada i uz pomoć Njemačke, najuticajnije zemlje EU, to postaje značajno izvjesnije.

Prema pisanju "Politika", prvenstvena namjera ovog novog prijedloga je da ojača uticaj EU u globalnim odnosima kako bi se lakše pozicionirala u odnosu na ostale globalne sile, poput Kine, SAD i Rusije. S obzirom da nijedna zemlja EU sama ne bi mogla da blokira nijednu spoljnopolitičku odluku, to bi značilo jači uticaj Brisela i brže donošenje odluka. Iako se ne odnosi direktno na zapadni Balkan, očigledno je da bi jedno od područja gde bi novi mehanizmi mogli da se primjenjuju u praksi upravo na region Balkana.

"Jedina globalna moć EU je njena ekonomska snaga, ali Komisija ne može ovo sredstvo da koristi u spoljnoj politici zbog pravila o vetu kada su u pitanju sankcije i spoljna politika. Čak i u situacijama kada se sve zemlje EU usaglase o uvođenju sankcija protiv, recimo, Rusije, pojedine vlade EU često koriste moć veta da osiguraju ustupke u nekim drugim oblastima ili da razvodne samu odluku", ističe "Politiko".

Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost, kaže za "Nezavisne" da je nova Njemačka koalicija u svom sporazumu postavila prelazak na glasanje o spoljnopolitičkim i bezbjednosnim pitanjima u Savjetu Evrope kroz kvalifikovanu većinu.

"U samom sporazumu stoji da će se to pokušati napraviti kroz davanje određenih sigurnosti manjim zemljama da će njihovi interesi biti zaštićeni. Sama Njemačka ovo zagovara već nekoliko godina, ali da bi do toga došlo, moraju se sve zemlje članice saglasiti", naglašava on.

Uprkos početnim najavama, kako on ocjenjuje, biće teško postići ovu vrstu promjene u praksi.

"Mnogi u Berlinu vjeruju kako bi ponuda jedne šire lepeze reformi EU, a koje se nalaze u samom koalicionom ugovoru i za koje u Berlinu u prethodnoj vladi nije bilo interesa, mogla da podstakne EU da u okviru neke šire reforme pristane na promjene načina glasanja o spoljnoj i bezbjednosnoj politici. Teško je predvideti da li će to i postići, naročito jer zagovaraju i stvaranje istinskog ministarstva spoljnih poslova EU", ocjenjuje on.

Tanja Topić, banjalučka analitičarka, koja je dobra poznavateljka Njemačke spoljne politike, ocjenjuje da će nova njemačka vlada, čak i ako ne dođe do promjene načina odlučivanja, sigurno da promijeni spoljnu politiku, što će direktno značiti i promjenu spoljne politike EU.

"Nova njemačka vlada će definitivno napustiti kurs i odnos prema proširenju na način da se žrtvuje demokratija zarad stabilokratije, koja je dosta štete nanela kako EU tako i samim demokratijama u ovim zemljama", naglasila je ona.

(B92/NezavisneFoto:AA)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Tatar

07.12.2021 09:03

Pa hajte više dajte te sankcije šta samo pretite

ODGOVORITE
Name

Ja

07.12.2021 10:14

Što prije to bolje.

Name

Re Tatar

07.12.2021 10:17

Nema od sankcija nista. Ovdje se pita Amerika, a njihovi igraci su ovi na vlasti. Pa kome to jos nije jasno?

Name

sale

07.12.2021 10:27

Zna li ta gospoda u Berlinu kako se pratnja smije kada mile sam broji opljackani keš?

Name

re

07.12.2021 10:47

Sve je to traljavo mrljavo i sporo sa vašim sankcijama korumpiranim lopovima zapadnog Balkana.

Name

Peđa

07.12.2021 10:17

Velika podrška za Dodika i SNSD. Sve ostalo je tanko. Banjaluka se već pokajala zbog izbora, to svi vide, rejtinzi jasno govore

ODGOVORITE
Name

Za Peđu

07.12.2021 11:48

Koliko ti lažeš sam sebe. Akose banjaluka pokajala imate većinu izvolite napravite opoziv i novi izbori pokažite daje tako. Ovako je ovo velika laž. Jel tako Peđa.

Name

RE

07.12.2021 13:46

Peđa, preskočio si terapiju.

Name

Četvrti rajh

07.12.2021 10:41

Sada će pa neće pa sutra će pa neće. Baš njih briga oni podržavaju destrukciju isto kao i ameri i zašto ih sada neko ozbiljno shvata.

ODGOVORITE
Name

055

07.12.2021 10:43

NIJE EU jednostavno uvesti sankcije jer je EU KONGLOMERAT RAZNIH NACIONALNIH INTERESA I NEMOŽE ODLUČITI O SANKCIJAMA BEZ SAGLASNOSTI SVIH ČLANICA.SVAKA ČLANICA ,POSEBNO ZA SEBE ,MOŽE UVESTI SANKCIJE PREMA NEKOM DRUGOM,ALI PITANJE JE ŠTA DOBIJA ,JER DOLAZI U SUKOB SA SVIM ČLANICAMA KOJE NISU ZA SANKCIJE. Maksimalan domet EU je bila evropska ekonomska zajednica,a ne unija jer Evropa je konstituisana na nacionalnim principima,svako hoće da bude to što je,Francuz,Njemac,Italijan,Hrvat itd...Za razliku od Amerike gdje je nakon silnih borbi i građanskih ratov uglavnom doseljenika i genocida nad domorodcima,indijancima,donešen ustav i rečeno,ko je u ovim granicama on je amerikanac,bez interesa za njegovu nacionalnu pripadnost,i postaje po nacionalnosti Amerikanac.E otuda i sankcije pojedinca ništa ne znače...

ODGOVORITE
Name

Mile konj

07.12.2021 10:50

Kome ce biti posledica? Meni, nece. Radim posteno za platu i gledam da prezivim. Oni koji su preko puta zakona, neka se zamisle.

ODGOVORITE
Name

Ne Kontam

07.12.2021 10:56

Ovaj Šolc je socijal demokrata, zar on nebi treba biti dobar sa Bajom ?

ODGOVORITE
Name

Vesnas

07.12.2021 13:03

Burle je burle ili mile Ronhill , krimos , drogeraš.

Name

Da

07.12.2021 19:22

Ali svi trenutno odlucuju o tim izmjenama kao kod nas, zavarani krug u svakom slucaju bez obzira na sve sto vodi bar nama poznatom scenariju ....

ODGOVORITE
Name

Komedija

07.12.2021 19:26

Kvalifikovane i nekvalifikovane clanice,sve objasnjava. Raspad kao npr. Jugoslavija itd....

ODGOVORITE