Виртуелни састанак два предсједника Бајдена и Путина

Председници САД и Русије Џо Бајден и Владимир Путин одржаће данас виртуелни самит.

Свијет 07.12.2021 | 07:45
Виртуелни састанак два предсједника Бајдена и Путина

Они ће путем видео линка разговарати о војним тензијама и другим питањима у Украјини.

Амерички председник са Путином жели да разговара о распоређивању руских снага на граници са Украјином, пренела је агенција Ројтерс речи неименованог извора из америчке администрације, али и о стратешкој стабилности, сајбер безбедности и регионалним питањима.

Бајден ће још једном потврдити подршку САД суверенитету и територијалном интегритету Украјине, рекао је Ројтерсу неименовани извор.

Како је пренео Глас Америке, администрација америчког председника разматрала је са европским партнерима партнерство како би се увеле додатне санкције Русији.

Истовремено, званични Кремљ је саопштио да ће двојица државника разговарати и о примени споразума постигнутих на јунском самиту у Женеви.

Портпарол Кремља Димитриј Песков рекао је за РИА Новости да ће "председници сами одлучити" колико ће трајати разговор.

Према тврдњама украјинских званичника, више од 94.000 руских војника распоређено је у близини граница Украјине и Русије.

Украјински министар одбране Алексиј Резников изјавио је током парламентарне расправе у петак да има индиција да Русија планира војну офанзиву великих размера за крај јануара - позивајући се на обавештајне извештаје.

Са друге стране, званична Москва обацује наводе да припрема напад на Украјину и брани своје право да распореди трупе на сопственој територији, на начин који сматра прикладним.

Амерички обавештајни званичници тврде да је Русија стационирала око 70.000 војника у близини границе са Украјином. Они наводе даруски председник јасно поставља темеље за могући напад, али и да је украјинска војска је данас боље наоружана и припремљена него икад раније и да би санкције којима Запад прети нанеле озбиљну штету руској екоомији.

(Бета Фото: Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Питам

07.12.2021 07:11

Није ми јасно како уопште предсједник Путин може разговарати са човјеком којем је мозак затајио до критичне тачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;Питам

07.12.2021 08:57

Није ми “јасно” о којој се “интелигентној” особи ради да коментарише и даје тврдње кад је очигледно да га “потражују “са психијатрије!

Name

Ре

07.12.2021 10:13

Неце ни разговарати јер це сенилни амер заборавити да треба разговарати.

Name

Донг

07.12.2021 08:25

То је виртулална нуклеарна кафица.

ОДГОВОРИТЕ