Virtuelni sastanak dva predsjednika Bajdena i Putina

Predsednici SAD i Rusije Džo Bajden i Vladimir Putin održaće danas virtuelni samit.

Svijet 07.12.2021 | 07:45
Virtuelni sastanak dva predsjednika Bajdena i Putina

Oni će putem video linka razgovarati o vojnim tenzijama i drugim pitanjima u Ukrajini.

Američki predsednik sa Putinom želi da razgovara o raspoređivanju ruskih snaga na granici sa Ukrajinom, prenela je agencija Rojters reči neimenovanog izvora iz američke administracije, ali i o strateškoj stabilnosti, sajber bezbednosti i regionalnim pitanjima.

Bajden će još jednom potvrditi podršku SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, rekao je Rojtersu neimenovani izvor.

Kako je preneo Glas Amerike, administracija američkog predsednika razmatrala je sa evropskim partnerima partnerstvo kako bi se uvele dodatne sankcije Rusiji.

Istovremeno, zvanični Kremlj je saopštio da će dvojica državnika razgovarati i o primeni sporazuma postignutih na junskom samitu u Ženevi.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da će "predsednici sami odlučiti" koliko će trajati razgovor.

Prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, više od 94.000 ruskih vojnika raspoređeno je u blizini granica Ukrajine i Rusije.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je tokom parlamentarne rasprave u petak da ima indicija da Rusija planira vojnu ofanzivu velikih razmera za kraj januara - pozivajući se na obaveštajne izveštaje.

Sa druge strane, zvanična Moskva obacuje navode da priprema napad na Ukrajinu i brani svoje pravo da rasporedi trupe na sopstvenoj teritoriji, na način koji smatra prikladnim.

Američki obaveštajni zvaničnici tvrde da je Rusija stacionirala oko 70.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom. Oni navode daruski predsednik jasno postavlja temelje za mogući napad, ali i da je ukrajinska vojska je danas bolje naoružana i pripremljena nego ikad ranije i da bi sankcije kojima Zapad preti nanele ozbiljnu štetu ruskoj ekoomiji.

(Beta Foto: Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pitam

07.12.2021 07:11

Nije mi jasno kako uopšte predsjednik Putin može razgovarati sa čovjekom kojem je mozak zatajio do kritične tačke.

ODGOVORITE
Name

Re;Pitam

07.12.2021 08:57

Nije mi “jasno” o kojoj se “inteligentnoj” osobi radi da komentariše i daje tvrdnje kad je očigledno da ga “potražuju “sa psihijatrije!

Name

Re

07.12.2021 10:13

Nece ni razgovarati jer ce senilni amer zaboraviti da treba razgovarati.

Name

Dong

07.12.2021 08:25

To je virtulalna nuklearna kafica.

ODGOVORITE