Озбиљна ситуација на путу Трново - Сарајево

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић упозорио је данас на озбиљност ситуације проузроковане клизиштем на магистралном правцу Сарајево – Трново, у непосредној близини хидроакумулационог језера на Жељезници, наводећи да је потребна хитна интервенција надлежних.

Република Српска 05.12.2021 | 13:32
Озбиљна ситуација на путу Трново - Сарајево

- На два мјеста саобраћа се једном траком, будући да се друга трака обрушила, а на још једном мјесту код језера пут је почео да тоне, клизи. С обзиром да смо ушли у зиму, страхујемо од додатне девастације саобраћајнице на овом дијелу, што би могло довести до потпуног прекида саобраћаја и његовог преусмјеравања преко Игмана - рекао је Гаговић Срни.

Према његовим ријечима, та два мјеста била су обиљежена саобраћајним знаковима, али кад су екипе за зимско одржавање прошле седмице чистиле саобраћајницу од снијега затрпале су их и они су били невидљиви.

- За оне који не познају пут и стање на њему, ово је изузетно опасна ситуација, посебно за већа, транспортна возила – аутобусе, камионе - истакао је Гаговић и додао да су о овоме упознати сви, али да за сада нема видљивије реакције надлежних.

Гаговић је додао да је општински Штаб за ванредне ситуације на сједници у петак, 3. децембра, указао на потребу хитне интервенције надлежних на магистралном путу и постављање нових знакова како се не би угрозили учесници у саобраћају.

Штаб је посебно упозорио да је због клизишта на магистралном путу отежан одлазак дијализним болесницима из Трнова у Болницу "Србија" у Источно Сарајево.

Начелник Трнова подсјетио је да је до сада утврђено да су поплаве које су прије мјесец дана задесиле ову општину причиниле штету од 1,5 милиона КМ и додао да то није коначна цифра с обзиром да још има захтјева за излазак комисије за утврђивање штете на терен, посебно тамо гдје су викенд насеља и власници тек долазе до својих посједа.

Гаговић је истакао да је корито Жељезнице након ових поплава затрпано муљем и да свака мало јача киша пријети да се ријека излије из корита, као што се десило и у петак на појединим мјестима.

- Без чишћења већег дијела водотока у будућности се неће моћи спријечити плављење приобалног подручја уз Жељезницу -  упозорио је Гаговић.

Он је додао да је успостављено водоснабдијевање трновске мјесне заједнице Кијево, али да оно још није задовољавајуће.

- Ради се на измијештању трасе водовода из кањона Жељезнице, према селу Оглавак. Терен је тежак и неприступачан - рекао је Гаговић, објаснивши да су приликом поплава у водоводне цијеви које су ишле кањоном продрли блато и муљ и учинили их непроходним за воду.

Наводећи да поједина домаћинства због испресијецане мреже у Кијеву немају воду или довољан притисак, Гаговић је рекао да се након поплава, због упитне исправности воде у овом насељу, као и самом Трнову, становницима препоручује да је прокувају прије употребе.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Татар

05.12.2021 12:49

А ста си радио цитаво време сто то ниси пре поправљао није то клизисте од јуце.Зао ти пара .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав из Словеније

05.12.2021 14:46

Ма какво клизиште,важна је табла са добродошлицом,да се зна гдје се долази..

Name

Гацко

05.12.2021 12:52

Нисте ни покушали да санирате последице прошле поплаве,само сте очистили шут са преосталог асфалта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

свастаросибн

05.12.2021 14:06

како се зиви у Аустрији и Свајцаској ту се пüлазу цјеви и има поплава а радове изводе милина диаспора и опет све дрзи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

0001

05.12.2021 14:09

Зови вођу црвене секте он има рјешење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зис

05.12.2021 14:58

Свака част начелнику Гаговићу ал њему су везане руке од стране већине у скупштини и који опструишу рад и напредак општине Трново а одселили су се у И.Сарајево и купили некретнине од продаје земљишта на Јахорини које је купио Н.Нешић а под диригентском палицом С.Голијан тако да општина Трново полако постаје мјесна заједница а народу који је остао да живи у Трнову нека је Бог у помоћи јер када се све угаси и расели ни пут им неће требати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

05.12.2021 17:50

Сто висе малих хидроцентрала и бице еxтра све. Успорити водотоке и сву воду преусмерити у поља и куце, то је доботна комбинација. Сто висе кисе дај нам...

ОДГОВОРИТЕ