Ozbiljna situacija na putu Trnovo - Sarajevo

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović upozorio je danas na ozbiljnost situacije prouzrokovane klizištem na magistralnom pravcu Sarajevo – Trnovo, u neposrednoj blizini hidroakumulacionog jezera na Željeznici, navodeći da je potrebna hitna intervencija nadležnih.

Republika Srpska 05.12.2021 | 13:32
Ozbiljna situacija na putu Trnovo - Sarajevo

- Na dva mjesta saobraća se jednom trakom, budući da se druga traka obrušila, a na još jednom mjestu kod jezera put je počeo da tone, klizi. S obzirom da smo ušli u zimu, strahujemo od dodatne devastacije saobraćajnice na ovom dijelu, što bi moglo dovesti do potpunog prekida saobraćaja i njegovog preusmjeravanja preko Igmana - rekao je Gagović Srni.

Prema njegovim riječima, ta dva mjesta bila su obilježena saobraćajnim znakovima, ali kad su ekipe za zimsko održavanje prošle sedmice čistile saobraćajnicu od snijega zatrpale su ih i oni su bili nevidljivi.

- Za one koji ne poznaju put i stanje na njemu, ovo je izuzetno opasna situacija, posebno za veća, transportna vozila – autobuse, kamione - istakao je Gagović i dodao da su o ovome upoznati svi, ali da za sada nema vidljivije reakcije nadležnih.

Gagović je dodao da je opštinski Štab za vanredne situacije na sjednici u petak, 3. decembra, ukazao na potrebu hitne intervencije nadležnih na magistralnom putu i postavljanje novih znakova kako se ne bi ugrozili učesnici u saobraćaju.

Štab je posebno upozorio da je zbog klizišta na magistralnom putu otežan odlazak dijaliznim bolesnicima iz Trnova u Bolnicu "Srbija" u Istočno Sarajevo.

Načelnik Trnova podsjetio je da je do sada utvrđeno da su poplave koje su prije mjesec dana zadesile ovu opštinu pričinile štetu od 1,5 miliona КM i dodao da to nije konačna cifra s obzirom da još ima zahtjeva za izlazak komisije za utvrđivanje štete na teren, posebno tamo gdje su vikend naselja i vlasnici tek dolaze do svojih posjeda.

Gagović je istakao da je korito Željeznice nakon ovih poplava zatrpano muljem i da svaka malo jača kiša prijeti da se rijeka izlije iz korita, kao što se desilo i u petak na pojedinim mjestima.

- Bez čišćenja većeg dijela vodotoka u budućnosti se neće moći spriječiti plavljenje priobalnog područja uz Željeznicu -  upozorio je Gagović.

On je dodao da je uspostavljeno vodosnabdijevanje trnovske mjesne zajednice Кijevo, ali da ono još nije zadovoljavajuće.

- Radi se na izmiještanju trase vodovoda iz kanjona Željeznice, prema selu Oglavak. Teren je težak i nepristupačan - rekao je Gagović, objasnivši da su prilikom poplava u vodovodne cijevi koje su išle kanjonom prodrli blato i mulj i učinili ih neprohodnim za vodu.

Navodeći da pojedina domaćinstva zbog ispresijecane mreže u Кijevu nemaju vodu ili dovoljan pritisak, Gagović je rekao da se nakon poplava, zbog upitne ispravnosti vode u ovom naselju, kao i samom Trnovu, stanovnicima preporučuje da je prokuvaju prije upotrebe.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Tatar

05.12.2021 12:49

A sta si radio citavo vreme sto to nisi pre popravljao nije to kliziste od juce.Zao ti para .

ODGOVORITE
Name

Pozdrav iz Slovenije

05.12.2021 14:46

Ma kakvo klizište,važna je tabla sa dobrodošlicom,da se zna gdje se dolazi..

Name

Гацко

05.12.2021 12:52

Нисте ни покушали да санирате последице прошле поплаве,само сте очистили шут са преосталог асфалта!

ODGOVORITE
Name

svastarosibn

05.12.2021 14:06

kako se zivi u Austriji i Svajcaskoj tu se pülazu cjevi i ima poplava a radove izvode milina diaspora i opet sve drzi.

ODGOVORITE
Name

0001

05.12.2021 14:09

Zovi vođu crvene sekte on ima rješenje

ODGOVORITE
Name

Zis

05.12.2021 14:58

Svaka čast načelniku Gagoviću al njemu su vezane ruke od strane većine u skupštini i koji opstruišu rad i napredak opštine Trnovo a odselili su se u I.Sarajevo i kupili nekretnine od prodaje zemljišta na Jahorini koje je kupio N.Nešić a pod dirigentskom palicom S.Golijan tako da opština Trnovo polako postaje mjesna zajednica a narodu koji je ostao da živi u Trnovu neka je Bog u pomoći jer kada se sve ugasi i raseli ni put im neće trebati!

ODGOVORITE
Name

Pale

05.12.2021 17:50

Sto vise malih hidrocentrala i bice extra sve. Usporiti vodotoke i svu vodu preusmeriti u polja i kuce, to je dobotna kombinacija. Sto vise kise daj nam...

ODGOVORITE